Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)
Biztosíts kölyökkutyádnak egészséges életkezdést. A ROYAL CANIN® Puppy tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat.

cover 2100x1400
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg információt kell befogadnod, amikor először kerül az otthonodba egy kölyökkutya, ahhoz hogy megfelelően biztosítsd testi és lelki egészségét.

Testmozgás

Minden kutyának szüksége van mozgásra, de annak mennyisége és típusa kortól, testmérettől és fajtától függően változik. A közepes és óriás testű kutyák növekedési időszaka hosszabb, amelynek során először csontjaik és ízületeik fejlődnek. Ezért nem szabad nagy távolságokat sétálniuk, vagy bizonyos sportokban részt venniük, amíg nem nőnek fel. Szoríts időt a játékra is, mely a kutya mozgásának természetes része, és segíti a fejlődésben. Ezzel többféle módon is jót teszel kutyádnak, erősíted a köteléket közöttetek, szabályozod súlygyarapodását, erősíted egész szervezetét.

840x560 4
Fotó: Royal Canin

Környezet

A kölyökkutyák különösen érzékenyek a környezetükre, a negatív élmények tartós hatást gyakorolnak rájuk. A kölyökkutya viselkedésének fejlődése több szakaszból áll, a szocializációs időszak 4-12 hetes kor körül zajlik. A félelem időszaka ekkora tehető, ezért minden, ez idő alatt előforduló kellemetlen élmény tartós következményekkel járhat. Fontos az is, hogy kölyökkutyádnak saját fekhelyet biztosíts, ahová visszavonulhat, és ahol biztonságban érezheti magát. Legyen olyan helye is ahova elbújhat, játékaival játszhat, de ilyenkor is figyelj rá. Fokozatosan ismertesd meg őt új környezetével, azokkal a dolgokkal, amelyekkel találkozni fog, például autókkal, mozgólépcsőkkel, felvonókkal, vonatokkal, villamosokkal, buszokkal. Tanítsd meg fokozatosan az egyedüllétre. Adj alkalmat a találkozásra más kutyákkal és állatokkal, hogy az olyan helyzetekhez is hozzászokhasson. Az egyik legfontosabb pedig a rendszeres kutyasétáltatás.

Etetés

840x560 3 (1)
Fotó: Royal Canin

Ahogy a kölyök nő,  tápanyagigénye változik, de testmérete és fajtája is befolyásolja azt. A napi etetések számát illetően kezdetben naponta több, kisebb adagra van szüksége, majd ez fokozatosan 1-2 alkalomra csökkenthető. Mindig hozzá kell férnie az ivóvízhez, és nagyon ügyelj az etetési adag betartására. Sose változtasd meg hirtelen a táplálékát. Amikor először hazaviszed, ugyanazt az eledelt add neki, mint amit addig kapott. Amikor változtatni kell, akkor egy héten át tartó fokozatos átmenettel, a régi és az új eledelek különböző arányú keverésével szoktasd át az új táplálékra. Vásárolj a korának megfelelő eledelt, a Royal Canin kölyökkutyáknak két hónapos kor felett a különböző Puppy tápjait ajánlja.  Alakíts ki egy etetési rutint: mindennap ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben, miután már te és családod evett. Így a kölyök megérti, hogy te vagy a domináns a „falkában”. 

Kérdezd állatorvosodat a megfelelő etetéssel kapcsolatban, aki tájékoztatni tud a növekedés optimális mértékéről, és segít elkerülni a kölyök elhízását, amely fejlődő ízületeire túlzott terhelést és súlyos egészségkárosodást okozhat.

(Képek forrása: Royal Canin)

Ezt is szeretjük