Tévedtek az orvosok, legyőzte a rák a 34 éves magyar szépségkirálynőt - Koller Katától búcsúzunk
Koller Katalin, a 2007-es Miss Hungary éveken át bátran küzdött a rákkal, végül feladta a harcot a szervezete.

koller-kata-rak-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Csoda voltál, és fényed sokunk életét beragyogta. Kívánom, hogy ez a fény kísérjen utadon! Szívünk egy darabját vitted magaddal, de lelked egészét adtad cserébe - Koller Katalin (34) szépségkirálynőnk halálhírét férje, Fehér Dávid jelentette be Kata Facebook-oldalán. A szívszorító emlékezés szövege sajnos már nem elérhető, de cikkünk végén teljes egészében olvasható Kata férjének búcsúja. 

Koller Katalin, egykori szépségkirálynőnk egy hete hagyott itt bennünket. Éveken át küzdött a rákkal, mely igen gyorsan és agresszívan szétterjedt az egész szervezetében. Megtámadta a máját, tüdejét, nyirokrendszerét és a csontjait is. 

Kétszer is elküldték az orvosok

A 2007-es Miss Hungary 29 éves korában talált először csomót a jobb mellében, akkor az orvos nem foglalkozott a problémával, mondván, hogy semmi sem látszik az ultrahangon, és különben is, fiatal még ő ehhez a betegséghez. Másfél évvel később a másik mellében is kitapintott egy csomót, de a téves orvosi diagnózis miatt, illetve, mert akkoriban szervezték esküvőjüket Fehér Dávid színésszel, nem foglalkozott a problémával.

- Nem volt nehéz nem foglalkozni vele, hiszen akkoriban szerveztük az esküvőnket, és ez alaposan lekötötte a figyelmemet. Le is ment a szervezési időszak, elmúlt az esküvő, és azután éreztem, hogy ismét feszül a bal mellem. Ekkor már megjelent a karfájdalom is, mint később megtudtam, a nyirokutak fájtak. Akkor azt mondta az orvos, hogy valószínűleg megrántottam a karomat tánc közben.

Koller Kata és férje az esküvőn.
Koller Kata és férje az esküvőn.

Így Kata tüneteit másodszor sem vették komolyan az orvosok, egyikük sem gyanakodott rosszindulatú, áttétes daganatra. A karfájdalommal együtt hazaküldték, de később újabb tünetek jelentkeztek nála, és az egyre erősödő köhögés másfél hónap után sem múlt el. Háziorvosa számára vált gyanússá a tünetek összessége, és ekkor ki is tapintotta Kata karjában a duzzanatokat a nyirokcsomókban és a mellében is. Újabb mammográfiára küldték, ami már tisztán jelezte a daganatot. A további vizsgálatok pedig kiderítették, hogy Katának nemcsak a mellében, de a teljes nyirokrendszerében, több helyen a májában - a legnagyobb daganat öt és fél centis volt -, a tüdejében és a csontjaiban is rosszindulatú áttétek keletkeztek.

Amikor még csak a mellrákról tudott, a szépségkirálynő nem aggódott, hiszen annyian felépültek már a mellrákból, hogy szentül hitte, neki is sikerül. Ám, amikor a CT kimutatta a rengeteg áttétet, aggódni kezdett.

- Akkor ijedtem meg nagyon, amikor a CT-gépből felültem, és leült mellém az ottani orvosnő, megfogta a kezemet, és azt mondta, hogy nagyon kemény menet vár rám, és csak azt szeretné mondani nekem, hogy ne higgyek az orvosoknak. És bármit mondanak, ő hisz az én gyógyulásomban, és keressek alternatív megoldásokat. Akkor éreztem azt, hogy itt komolyabb baj van annál, mint ahogy mi azt először gondoltuk.

koller-kata-mellrak
Fotó: Daniel M. Nagy

Ezután derült ki, hogy Koller Kata már 4-es stádiumú rákban szenved. Sajnos ezt sem közölték vele a legmegnyugtatóbb hangnemben: 

- Az első kérdésem az volt, hogy mit tehetünk a gyógyulásért, erre az orvos majdhogynem elkezdett velem kiabálni, hogy itt nincs semmilyen gyógyulás, gyógyulásról nem is beszélhetünk, mi csak kergetjük a daganatot, és hogy mindannyian tudjuk, hogy ennek mi lesz a vége. Nekem ezen a ponton rántották ki a talajt a lábam alól.

Néhány átsírt éjszaka után felcsillant a remény: kézhez kapták a szövettani eredményeket is, melyek kimutatták, hogy HER2-es típusú mellrákról van szó, mely az egyik legjobban kezelhető ráktípus. A kemoterápiát gondolkodás nélkül el is kezdték - 27 alkalommal kapott kemót, fél éven keresztül. Haja kihullott, de Kata végig optimista volt, és hitt a gyógyulásában. Férje és édesanyja végig mellette voltak, és fogták a kezét.

"Ahányszor kaptam a kemoterápiát, azt képzeltem, hogy ez egy elixír, egy csodatévő anyag, ami most bejut a szervezetembe, és megtisztít, és a világon semmilyen kárt nem fog okozni nekem."

Kata kineziológushoz és pszichoterápiára is járt, hiszen a rákról úgy tartják, nemcsak a test, de a lélek betegsége is. Rengeteg segítséget kapott régi sérelmeinek feloldásában, hogy megbocsásson mindenkinek, és feloldódjon benne minden feszültség.

- Stresszes alkat voltam, akinek nagyon számított mások véleménye. Aki meg akart felelni mindenkinek, az egész világnak, emiatt rengeteget őrlődtem magamban. Olyan ember voltam, akit, ha megbántottak, akkor gondosan elraktam egy polcra minden sérelmet, hogy az adott pillanatban elő tudjam rántani. Valamiért úgy gondoltam, hogy így tudom magam megvédeni, és ez egy nagyon rossz gondolkodási séma volt.

A kemoterápia után a CT azt mutatta, hogy Kata szervezete teljesen tiszta, semmilyen elváltozást nem találtak. A szépségkirálynő ennek kapcsán 2016 februárjában azt nyilatkozta a történetét feldolgozó interjúban, hogy a lelke mélyén tudta, minden rendben lesz, hiába ijesztgetik azzal, hogy betegsége kiújulhat. Ekkor azt mondta, hálás, amiért a betegség nem kerülte el, és megküzdhetett vele:

- Mindenképpen hálás vagyok azért, ami történt velem. Nagyon örülök, hogy ezen keresztülmentem, mert nagyon sokat fejlődtem általa. A történtek után sokkal boldogabb ember lettem, és egészen más szintre emelkedtek az emberi kapcsolataim. Egy ilyen betegség rákényszeríti az embert arra, hogy változtasson, mert, ha nem csinálja, akkor meghal.

A Koller Kata történetét feldolgozó, teljes videót itt nézheted meg:

Azonban az agresszív betegség nem kímélte törékeny testét, nem gyógyult meg, csupán tünetmentes volt egy ideig. Az agresszív betegség sajnos az összes optimista törekvése ellenére mégis kiújult. 

Szerettei körében távozott

Koller Katalin három nyelven beszélt, zongorázott, énekelt, táncolt, az iskolában számos tanulmányi és sportversenyen részt vett. Egész életében kiemelkedő teljesítményt nyújtott az élet minden területén. A szépségkirálynő viszont utólag úgy látta, hiába hajtotta a megfelelési kényszer e sok csodás eredmény elérésére, ez volt az, ami megbetegítette. Élete vége felé sikerült megbékélni a világgal és az élettel. Az NLCafénak adott interjújában így fogalmazott:

"Mindenkiben sok felgyülemlett sérelem van, csak nem veszünk róluk tudomást, pedig ezek is mérgeznek. Mára elmondhatom, hogy nem maradt haragosom, és mindenkinek meg tudtam bocsátani."

Koller Kata számos érdeme között tudható, hogy kiváló táncos volt.
Koller Kata számos érdeme között tudható, hogy kiváló táncos volt.

Egykori szépségkirálynőnknek rengeteg érdeme volt, de évekig kellett harcolnia a halálos betegséggel, mely végül legyőzte. Kata békében, szerettei körében távozott az élők sorából. Halálhírét férje jelentette be Kata közösségi oldalán. A nyilvános poszt már nem elérhető, de szerető férje, Fehér Dávid üzenete így szólt:

- Nincsenek rá szavak, amivel ki tudnám fejezni azt a fájdalmat, amit félemberként egy hete a szívemben hordozok… Egy hete, hogy Kata szerettei körében, csendben búcsút intett a földi életnek, lelke békére és boldogságra lelt az angyalok oldalán. Az a szeretet és bölcsesség, ami Belőle árad, most tátongó űrként nehezedik ránk… Képes volt minden pillanatban meglátni a szépet s jót, és minket is arra kért, hogy kövessük példáját akkor is, ha Ő már nem lesz. Így teszünk, Kincsem, bármennyire is megszakad a szívünk, bármennyire is felfoghatatlan, hogy már nem vagy közöttünk. 

Egy Csoda voltál, és fényed sokunk életét beragyogta. Kívánom, hogy ez a fény kísérjen utadon! Szívünk egy darabját vitted magaddal, de lelked egészét adtad cserébe. A fájdalmunk idővel csillapodik, de emléked és irántad érzett szeretetünk soha! Kedves rokonok, barátok, ismerősök, ha tehetitek, mondjatok Katáért egy imát, gyújtsatok egy gyertyát, és idézzétek fel a kedves emlékeket, ami örökké összeköt benneteket. A gyászszertartás helyszínét és időpontját hamarosan közölni fogjuk.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük