Koffein, a fejfájásgyilkos (x)
Kis fejfájásra kávé is lehet gyógyír? A koffein magában és a fájdalomcsillapító hatóanyagokkal kombinálva segítheti a kínok mérséklését.

fejfájás ellen (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fájdalom rendszeres vendég: mindenki tudja, milyen az, amikor beköszön. Hozhatják a frontok, a test hormonális folyamatai, vagy akár a stressz is okozhatja. Bármilyen időben és környezetben tör ránk, igyekszünk hamar csillapítani. 

Egy 2020 tavaszán készült kutatás szerint a hazai lakosság több mint fele tapasztalt fejfájást a felmérést megelőző három hónapban. A visszatérő, alkalmanként néhány órás fejfájás lehúz bennünket: csökken a koncentráció, ingerlékenyek és passzívak leszünk, negatív hatással van a tanulásra, munkára, egyéb szellemi tevékenységre. Mindezek alapján nem meglepő, hogy minden második magyarnál van valamilyen fájdalomcsillapító. Ha a nemek arányát nézzük, egy nemrégiben készült kutatás szerint a fájdalomcsillapítót használók 64 százaléka nő, és sokan vannak, akik esélyt adtak a természetes fájdalomcsillapító gyógymódok valamelyikének.

femina sanofi algoflex 840x560

A népgyógyászat rengeteg vegyületnek tulajdonít fájdalomcsillapító hatást - ennek ellenére az egyik legelterjedtebb élénkítőről, a koffeinről kevesen tudják, hogy a fejfájás-csillapításban is nagy szerepe lehet. A Pulzus hiánypótló reprezentatív kutatása szerint, bár hazánkban szinte mindenki fogyaszt kávét vagy valamilyen koffeintartalmú italt, amelynek élvezeti értéke mellett még jótékony élettani hatást is tulajdonít, fájdalomcsillapítási céllal való fogyasztás mindössze minden hetedik megkérdezettnél merül fel. Közülük a legtöbben - zömében hölgyek - fejfájás ellen vetik be a koffeint, és köztük is felülreprezentáltak a középkorúak, valamint a felsőfokú végzettségűek. Magyarországon fejfájás esetén az olyan kemikáliamentes gyógymódok, mint folyadékfogyasztás, a szellőztetés és a pihenés mind a koffeinfogyasztás után sorolhatók.

femina sanofi algoflex 840x560 3

A koffein használata a gyógyszerekben is bevett dolog, gyakran használják megfázás elleni gyógyszerek, lázcsillapítók, valamint újabban már fájdalomcsillapítók hatásának fokozásához is. 

Az, hogy a koffein megfelelő mennyiségben (napi körülbelül 300 mg) jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, ráadásul a fájdalom ellen is hatásos, tudományosan igazolt: a vegyület serkentőleg hat a központi idegrendszerre, emeli az izmok teljesítőképességét, javítja az egyes szervek vérellátottságát, tágítja a légutakat, és serkenti a vizeletelválasztást. A népi gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, a gyógyszergyártásban pedig megfázás elleni gyógyszerekben és - visszaigazolva a lakossági tapasztalatokat - fájdalomcsillapító hatóanyagokkal kombinálva használják. Hiszen gyorsabb és erősebb hatás érhető el, ha a fájdalomcsillapítók eredeti hatóanyagát a természetben is megtalálható koffeinnel kombinálják. 

MAT-HU-2100242 (2021.02.26.)

Ezt is szeretjük