Ilyen volt, ilyen lett: Tordai Teri - 68 évesen is gyönyörű

Tordai Teri pályafutása során több mint félszáz filmen szerepelt, emellett a színpadon is bizonyította tehetségét.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tordai Teri 1941. december 28-án Debrecenben látta meg a napvilágot, Tordai Gyula és Tarján Lili gyermekeként, de fiatalkorát Egerben, anyai nagyanyjánál töltötte.

Az ötvenes évek elején egy keletnémet tánctanárnőtől tanult balettozni, mégis, eredetileg a tanárképző főiskolára iratkozott be. Egy szavalóversenyen azonban meghallotta Gáti József színész, aki akkor már a Színművészetin oktatott, és az ő javaslatára ment el felvételizni.

Tanárjelöltből színésznő

1960 és 1964 között járt Pártos Géza osztályába, egyebek között Halász Judittal és Béres Ilonával. Velük közösen került be a nagysikerű Esős vasárnap című filmbe, mely rögtön ismertté tette az országban. Ezután olyan kasszasikerek részese lehetett, mint a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? vagy a Sellő a pecsétgyűrűn.

A hatvanas évek közepétől szerződtette az osztrák Neue Delta filmgyártó cég, akikkel jobbára könnyedebb, olykor sikamlós vígjátékokat forgatott. Bár a színésznő később elismerte, hogy külföldi filmjeit - példának okáért a Liebe durch die Hintertür, azaz A szerelem a hátsó bejáraton érkezik vagy éppen a Frau Wirtin hat auch einen Grafen, azaz a Kocsmárosnénak egy gróf is csapja a szelet címűt - nem igazán a művészi értékük miatt szerették az emberek.

Ugyanakkor, ahogy mesélte, remek tapasztalatra és nyelvismeretre tett szert a forgatásoknak köszönhetően, ráadásul a magyar mércével magas gázsi az anyagi biztonságáról is gondoskodott. Emellett azért hazája filmjeit sem hanyagolta, éppen ekkoriban, 1972-ben készült az igaz bűnesetet feldolgozó Jó estét, nyár, jó estét, szerelem, melyben a tragikus sorsú Karácsony Nagy Zsuzsát formálta meg.

Közel a hetvenhez is gyönyörű

Számtalan más alkotás mellett szerepet kapott Szabó István 1981-es Mephisto című Oscar-díjas művében is, legutóbb pedig a Szinglik éjszakájában láthatta a közönség.

Bár karrierjéből az olyan népszerű sorozatok, mint a Linda, vagy éppen a Jóban Rosszban, sem maradtak ki, a nyolcvanas évektől a színpadon is megmutatta tehetségét. Jelenleg is több darabban játszik, az Új Színház társulatának tagjaként az Édentől keletre, valamint a Szonya című drámában látható.

Ami a magánéletét illeti, 1976-ban született meg lánya, Horváth Lili, aki szintén a színészi pályát választotta. Egyebek közt a 2004-es A temetetlen halott című történelmi moziban is együtt szerepeltek.

Ezt is szeretjük