Hosszú Katinka bátyja, Gergő elárulta, milyen testvér valójában az úszónő
Hosszú Katinkáról kosárlabdázó bátyja, Gergő mesélt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú Katinka sportolócsaládban nőtt fel: édesapja, Hosszú István egykori többszörös válogatott kosárlabdázó, bátyja, Gergő és öccse, Ádám is az apa nyomdokaiba lépett. Katinka is kipróbálta ezt a sportágat, a mai napig rajong érte, de őt az úszás szippantotta be. Nagyapja, aki az edzője is volt, már a négyéves kislányon látta, hogy a vízfekvése ösztönösen kiváló, és komoly potenciál van benne. 

Hosszú Gergő a MOL Csapat oldalán megjelent friss interjúban az úszónő kevésbé ismert oldaláról mesélt. Elárulta többek között, milyen testvér a világklasszis úszónő.

Hosszú Katinka és a bátyja, Gergő

- Kata klasszikus egyéni sportoló. Nem azért, mert nem képes csapatban játszani, hanem azért, mert

annyira győzni akar, hogy mindent ő akar csinálni.

Vagyis mondjuk inkább úgy, hogy mindenért ő akar felelősséget vállalni. Ha pedig egy csapatban játszva azt látja, hogy egy társa nem ad bele mindent, attól teljesen kikészül. Az nem lehet, hogy másokon múljon, nyer-e, vagy sem! Az úszásban tiszta a helyzet: beugrasz a vízbe, és csak te vagy, meg az ellenfeleid. Meg persze az óra. Ez az ő igazi közege - mondta Gergő.

A Hosszú Katinkánál három évvel idősebb sportoló kosárlabdázóként az ifjúsági válogatottságig vitte, a Pécs színeiben játszott a magyar bajnokságban, és jelenlegi lakhelyén, Kaiserslauternben sem szakadt el a sportágtól. 

Szerinte családi örökség, hogy semmit sem csinálnak félgőzzel. Katinka már gyerekként tudatos volt, tízévesen komoly edzéstervhez igazodott: ötödikes korában mindennap 5:04-kor kelt, hogy 6-kor már a medencében legyen. 

- Nem kényszerítette rá senki, egyszerűen ő ilyen volt. Úgy látta, ez kell ahhoz, hogy elérje a céljait, ezért a személyisége azt diktálta, hogy ezt kell tennie.

A győzelemért mindent megtett, képes volt áldozatokat is hozni, de ez a személyiségén a testvére szerint nem hagyott nyomot. Nem hisztizett, ha otthon egy játékban nem ő nyert. 

- Sokan biztos azt hiszik, Kata kiakadt, ha, mondjuk, egy társasjátékban nem tud győzni, de

a profizmusához már fiatalon hozzá tartozott, hogy nagyon jól szét tudta választani ezeket a dolgokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sosem szállt a fejébe a dicsőség, ha valamit elért, már a következő cél lebegett a szeme előtt. A bátyja arra is emlékszik, hogy egy-egy győzelem után betette az érmét a fiókba, és szinte el is felejtkezett róla. Ha kudarcot vallott, akkor viszont majdnem felrobbant, és még intenzívebben edzett. Úgy véli, ha a húgából nem úszó lett volna, akkor is híres lenne, mert a sikerért rengeteget képes tenni.  

Hosszú Gergő szerint jó testvérek voltak, nem volt köztük féltékenykedés, és a húga, a középső testvér gyerekként is jószívű volt. 

- Hárman voltunk testvérek, igaz, az öcsénk jóval fiatalabb nálunk. Szóval elvben lehetett volna gond az osztozkodásból, de soha nem volt.

Kata mindig nagyon jószívű volt,

emlékszem például, a családban neki volt először discmanje, ami elég menő dolog volt akkoriban. Bármikor használhattuk, szívesen odaadta. 

Hosszú Katinka estélyi ruhákban

Hosszú Katinka vehette át Az év európai női sportolója elismerést február elején a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83., budapesti kongresszusának keretében a Corinthia hotelben megtartott díjátadó ünnepségen. Képes összeállításunkban összegyűjtöttük azokat az estélyi és alkalmi ruhákat, amelyeket az elmúlt években nagy ritkán viselt. 

Ezt is szeretjük