Rácz Jenő ezt az egy kaját főzi meg otthon: felesége, Gyuricza Dóra a családjuk konyhatündére

„Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet” – áll Rácz-Gyuricza Dóra könyvének beszédes alcímében.

Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 Rácz Jenő felesége, Gyuricza Dóra kiadta első recepteskönyvét, aminek különleges története van.

Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon - Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet

200 fokon címmel jelent meg Gyuricza Dóra első recepteskönyve, mely összesen 65 különleges, mégis könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A könyvbemutatón a Femina is részt vett, ahol kiderült, különleges története van a könyv megszületésének. Gyuricza Dóra elmesélte, épp férjével utaztak az autóban, amikor Rácz Jenő kapott egy hívást a kiadótól, hogy nem szeretne-e írni egy szakácskönyvet. Lévén, hogy a Michelin-csillagos séf roppant elfoglalt, visszautasította az ajánlatot, ám felvetette, mi lenne, ha felesége adna ki egyet. 

ZS 8815 Fotokredit-Szollár Zsófi Index
Fotó: Index/Szollár Zsófi

Az influenszer édesanya azt hitte, rosszul hall, ám hamar rájött, férje nem viccel és végül úgy alakult, belevágott a könyv megírásába. Az inspirációt egyfelől a háziasszony és édesanya szerep adta, így számos könnyen elkészíthető, ám annál finomabb recept olvasható benne, emellett Rácz Jenő is megosztotta öt kedvenc ételének elkészítési módját, de Gyuricza Dóra brazil felmenői miatt még dél-amerikai ételek is kerültek bele.

Sokat elmond, hogy a könyv alcíme nem más, mint „Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet”, kiderült ugyanis, hogy a feltételezésekkel szemben otthon csak Gyuricza Dóra főz, azt is megtudtuk, miért alakult ez így.

A Femina egy rövid interjút is készített a sajtóbemutatón a szerzővel.

– A könyv írása során mennyire támaszkodtál Rácz Jenő szakmai tapasztalataira, mennyire kérted ki az ő tanácsait?

 Ő előre leszögezte, hogy nem szeretne segíteni ebben. Nem azért, mert nincs hozzá kedve, hanem úgy gondolta, hogy ha én ezt tényleg szeretném csinálni, akkor gyerünk, csináld, én itt vagyok tényleg, ha bármi van, vagy gáz van, vagy nagyon kell, de hogy most csak azért, hogy ebbe mennyi bors kell, ilyennel ne keressem. A végén például nagy segítség volt, hogy mikor már az összes receptet lefőztem, megkóstolt mindent és mindenre azt mondta, hogy ez tényleg finom. Azt gondolom, hogy sokszor nagyon kemény volt, és elmondta, hogy ezt teljesen másképp kell felfognom, de végeredményben nagyon hálás vagyok neki, mert ő egy olyan szakmai segítség, amiben sokkal előrébb vagyok, mint az, akinek ez nincs. 

 És maga az írás hogy ment? Van tapasztalatod írással?

– Most írtam először hosszabban. Nagyon szeretek egyébként a social médiában is olyan dolgokat megfogalmazni, vagy hosszabban írni, aminek van mondandója, és  szeretnék valamit átadni vele. De hát itt egy könyvből van szó, és a socialben meg kifejezetten röviden kell ahhoz fogalmazni, meg velősen, hogy az embereket lekösse. Nagyon élveztem az egész folyamatot, és most visszatekintve, hiába egy fejezet mondjuk háromoldalas, ha elolvasom, azt mondom, hogy hú, de kevés dolgot mondtam el, és mennyi minden lenne még. De most egyelőre úgy érzem, hogy legyen ez egy ízelítő.

Rácz-Gyuricza Dóri Könyvbemutató Fotokredit-Szollár Zsófi Index
Fotó: Index/Szollár Zsófi

 Mik voltak azok a szempontok, ami alapján kiválasztottad azokat a recepteket? 

– Hát ugye a kategóriákat nagyjából már az elején tudtam. És akkor volt, amit teszteltünk, és úgy voltam bele, hogy oké, ehhez már kell egy bizonyos konyhai tudás, lehet, hogy kilógna a többi egyszerűbb recept között. Szerettem volna az egész könyvnek egy bizonyos nehézségi fokot, és hát nyilván először a legnagyobb kedvenceim kerültek bele. Ebből is van még azért, hiszen az az igazság, hogy tényleg 7 éves korom óta főzök, szóval vannak receptek, de most úgy éreztem, hogy ez így kerek. 

– A könyv alcíme, hogy „Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet”. Otthon, a hétköznapokban te főzöl?

– Csak én, Jenőnél a max. a mikrós virsli! Ő egész nap a konyhában van, egész nap ételek között, alapanyagok között, ezen gondolkozik, ezen a töri a fejét. Ha elképzeled, hogy masszőr vagy és egész nap masszíroztál, majd hazamész és azt mondja a férjed, hogy nyomkodj már meg, tutira nincs kedved, mert ezt csináltad egész nap. Ez kicsit így van Jenővel is, hogy ő inkább arra vágyik, hogy végre őt kényeztessék egy kicsit. 

– A kislányotok, Kamilla két és fél éves. Neki milyen a viszonya az étellel?

– Az az igazság, hogy szerintem sokkal ritkább az a gyerek, aki ne lenne válogatós. Sokszor kiderül, hogy nem azért válogatós, mert amúgy nem ízlik neki, hanem mert most van kedve neki lenyomni egy drámát. Pont ezért tanácsolom mindenkinek, és a könyvemben is sokat írok erről, hogy türelem, a gyerek a legnagyobb befektetés, és ez meg fog térülni. 

ZS 8820 Fotokredit-Szollár Zsófi Index
Fotó: Index/Szollár Zsófi

– Van más tanácsod, amit gyakorló édesanyáknak adnál főzés terén?

– Én mindenképp olyan ételeket főznék, amit te is szeretsz, mert nagyon sokszor fogsz nemleges választ kapni, és nem azért, mert mondjuk ne szeretné a gyerek, hanem mert épp olyanja van. Az a lényeg, hogy tényleg olyat főzz, amire ha a nap végén azt mondja, hogy egy falatot se eszik belőle, akkor ne kelljen kidobni a kukába, hanem legyen olyan, aminek apa örül, te örülsz. Ilyen recepteket tettem bele én is,ami biztos, hogy neked is ízleni fog, és nem csak a gyereknek.

Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
IndaPress
8990 Forint

Hat fejezet, hat történet, hatvanöt tuti recept a pörgős mindennapokhoz, vagy akár az ünnepi asztalra. A könyvben elmesélem azt is, miket tálalok egy Michelin-csillagos séfnek, miután hazaér a munkából. 

Ilyen Rácz Jenő luxusotthona: lenyűgöző házban él családjával

Rácz Jenő az Instagramon engedett bepillantást abba, milyen pazar családi házban laknak feleségével és kislányával.

Elolvasom

Cover-fotó: Index/Szollár Zsófi

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük