Igazi kis gyöngyszem az alpesi panorámaút: szépsége mindenkit elvarázsol (x)
A Großglockner alpesi panorámaút valódi természeti és kulturális kincs, ahová megéri ellátogatni.

rossglockner 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különleges gyöngyszem csodás természeti környezetben: a Großglockner alpesi panorámaút egész Ausztria legkedveltebb és leglátogatottabb látnivalói közé tartozik - miért van ez így? Mert az alpesi panorámaút a gigantikus útépítési projektek egyik monumentális példája.

Mert egészen 2571 méter magasra vezet a Hohe Tauern Nemzeti Park szívébe. Mert a Ferenc József-magaslaton Ausztria legmagasabb hegyének közvetlen közelében és magasan a Pasterze, a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere felett végződik. És, mert ez Európa legszebb panorámaútja, valamint az Alpok legendás, észak-déli összeköttetése.

A panorámaút mentén kilenc ingyenesen látogatható kiállítás található, köztük az egyik legmagasabban fekvő kortárs művészeti kiállítás. Emellett az út mentén mormoták, kőszáli kecskék és vízesések, valamint az Alpok legszebb „páholyai” várják a látogatókat. És talán nem is olyan sokára a panorámaút felkerül az UNESCO Világörökségek listájára is.

Az Alpok legnagyszerűbb páholya

Ausztria legmagasabb hegye, a 3798 méter magas Grossglockner egy lenyűgöző hegyóriás, mely a tibeti szent Kajlás-hegy testvérhegyeként mágikus erővel bíró energiapontnak számít. A hegy lábánál nyolcvan évvel ezelőtt építették meg a Großglockner alpesi panorámautat, mely 48 kilométer hosszú: déli irányból érkezve a híres karintiai hegymászó faluba, Heiligenblutba érkezünk.

Fotó: © Grossglockner Hochalpenstrasse AG, Andreas Kolarik

Az út innen már folyamatosan emelkedik, és mindössze 16 kilométert követően elérjük a Ferenc József-magaslatot. Innen nagyszerű túrákat tehetünk, például a Pasterze-gleccseren vagy a Kaiserstein panorámaúton a Wilhelm Swarovski-megfigyelőtoronyhoz.

A kirándulók itt a legmodernebb optikai eszközök segítségével figyelhetik meg a hegymászókat, a mormotákat és a kőszáli kecskéket. A Ferenc József-magaslaton ingyenesen tekinthető meg a Gleccser. Élet és az Alpesi szerelem kiállítás, valamint a világ legmagasabban található autó- és motorkiállítása.

Mormotakolónia, kőszáli kecskék

A Gamsgruben alpesi túraúton körülbelül egy óra alatt érhető el a Wasserfallwinkel pihenő: a különleges oltalom alatt álló Gamsgrube tájvédelmi körzetben él a Hohe Tauern legnagyobb mormotakolóniája, és a mókás állatok itt gyakran közvetlen közelről is megfigyelhetők.

Fotó: © Grossglockner Hochalpenstrasse AG, Albin Niederstrasser

A Gamsgrube tájvédelmi körzet hátsó részén jó eséllyel még kőszáli kecskéket is láthatnak a kirándulók. Miután a fejedelmi állatok Ausztriában kihaltak, 1960 nyarán Pontresinából telepítették be az első három kőszáli kecskét Heiligenblutba.

Autóval a panorámaúton - kényelem és biztonság 

A Fuscher Törl-hágót és egy kis kitérőt követően a 2751 méter magas Edelweißspitze hegycsúcsot - a panorámaút legmagasabb pontját - követően az út ismét a völgy felé veszi az irányt. Fusch, Bruck és Zell am See települések csak 90 kilométerre találhatók a Mozart-várostól, Salzburgtól.

Fotó: © Grossglockner Hochalpenstrasse AG

Aki azonban nem szeretné ilyen gyorsan elhagyni a panorámautat, az stílszerűen a mormoták, a kőszáli kecskék és a gleccser birodalmában töltheti az éjszakát: a jutalom egy királyi napfelkelte Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi területének kellős közepén.

A Großglockner alpesi panorámaút mentén számos hegyi étterem és menedékház, üzlet és motoros pihenő található. A honlapon aktuális információk olvashatók az időjárásról és a panorámaút állapotáról.

További információkat itt találsz a mesés túraútról.

Cover fotó: * Grossglockner Hochalpenstrasse AG, Christian Wöckinger

Ezt is szeretjük