5 imádott magyar gyereksztár régen és most

Léner Andris és más

Sokuk arcára csak huncut kölyökként vagy kislányként emlékszünk, mert felnőve eltűntek a képernyőről.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyolcvanas években a vakáció egyet jelentett a vidám ifjúsági filmek áradatával, melyek rengeteg, máig ismert gyerekarcot vonultattak fel. A hazai készítésű, színvonalas játékfilmekben sok gyerekszínész megfordult, a legtöbbjük arcára és szerepeikre még ma is jól emlékszünk.

Íme, a legkedveltebb gyereksztárok most

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tehetséges csibészek és copfos kislányok számára a filmezés csak játék volt, kamerán kívül nagyon is átlagos gyerkőcök voltak, épp ettől váltak annyira hitelessé és szerethetővé. Érdekes, hogy a népszerű szerepek ellenére a következő öt magyar gyereksztár egyike sem lett színész, úgy döntöttek, inkább más területen kezdenek karriert.

Nicsovics Franciska

A leghosszabb gyerekszínészi karrierrel a Szomszédok Flórája, vagyis Nicsovics Franciska büszkélkedhet. A Mágenheim család kisebbik lányát tulajdonképpen Frajt Edit színésznő terhessége miatt írták bele a sorozatba, így Franciska gyakorlatilag már pocaklakóként tévésztár lett.

A bájos lányka cseperedését kerek tíz éven át követhették nyomon a teleregény nézői, 1999-ben viszont örökre eltűnt a képernyőről. Nem véletlen, hiszen a színészcsemete nem követte szépséges anyukáját a pályán.

Színész mamája elmondása szerint lánya a Szomszédokkal egy életre kiszerepelte magát, felnőve esze ágában sem volt színésznek állni.

A 21 éves bájos hölggyé érett egykori gyereksztár bölcsész pályára lépett, jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem történelem-régészet szakos hallgatója.

Acél Réka

A 31 éves, mindig mosolygós Acél Réka arcát jól ismerjük, legelőször  cserfes, vörös kislányként láthattuk A világ legrosszabb gyereke című ifjúsági filmben, majd kiskamaszként a Kölyökidőben. A szerepeket több önálló tévéműsor követte - mint a Bravo TV vagy a Csipsz -, de a Radio Deejay-nél és a Klubrádiónál is dolgozott. Réka nem csupán a gyakorlatot, de az elméletet is elsajátította, média szakon szerzett diplomát.

Egy ideig az m1 Főtér című országjáró magazinját vezette, majd a TV Deko tematikus csatornán kapott műsort. Elmondása szerint a színészet már nem vonzza, de a tévézéssel járó új élmények, az utazás és felfedezés a lételeme.

Mindig is a hangulatos, családias tévécsatornák álltak közel a szívéhez, ezért a továbbiakban is ezeknél képzeli el a jövőjét. Az egykori gyereksztár négy éve ment hozzá élete párjához, Tamáshoz. Hamarosan háromtagúra bővült a család, Réka ma már egy tündéri kislány, Sára büszke anyukája.

Léner András

A Gyerekrablás a Palánk utcában című ifjúsági vígjáték szőke kisfiúja, a ma is vakítóan kék szemű Léner András szintén a nyolcvanas években volt népszerű gyerekszínész. A helyes kissrác több tévéfilmben is szerepelt - Buci királyfi, Telefonpapa, Legyél te is Bonca! -, de leginkább utolsó szerepében, a huncut mosolyú Kondor Lajcsiként maradt meg a nézők emlékezetében.

Kisgyerekként olyan színészekkel játszhatott, mint Bánsági Ildikó vagy Koltai Róbert, de a pályaválasztásnál mégis inkább rendezői szakra adta be jelentkezését. A szöszke gyerekszínészből az eltelt évek alatt elismert rendező lett, munkáit leginkább a kaposvári Csíky Gergely Színház és a Budapesti Kamaraszínház közönsége láthatta.

A ma 38 éves Léner András Budapesten él feleségével, a rendezés mellett a Színművészeti Egyetemen és a Táncművészeti Főiskolán is tanít. Legutóbbi színházi munkája a Tháliához kötődik, ahol az ismert Victor Hugo-drámát, A királyasszony lovagját vitte színre Kolovratnik Krisztián és Hujber Feri főszereplésével.

Spáh Dávid és Spáh Károly

A nyolcvanas-kilencvenes években két magyar sorozat vonzotta leginkább a nézőket, a már említett Szomszédok és az 1987-ben indult Família Kft. Az első magyar vígjátéksorozatért sok tinédzser kislány is rajongott, leginkább a helyes Spáh ikrek miatt.

A fivérek tízévesen csöppentek bele a tévés világba, és kamaszkorukig alakították Szép Ricsi és Misi szerepét. A sikerek ellenére azonban Dávid és Karcsi nem maradtak az előadói pályán. Elmondásuk szerint már a sorozat alatt eldőlt, hogy pályát módosítanak: Dávidot a rendezés, míg testvérét a fényképezés és az operatőri munka kezdte érdekelni.

Az ikerfiúk mára 29 éves, jóképű pasikká értek, hölgyrajongóik bánják is, hogy nem maradtak a kamera innenső oldalán. A tehetséges Spáh fivérek, bár dolgoztak már közösen, ha csak tehetik, inkább külön utakon járnak.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Dávid eddig öt önálló filmet forgatott, a Miss Plastic - A szikék szépe című dokumentumfilmjét nemrég például az HBO-n is láthattuk. Karcsi szintén elfoglalt, utoljára a Végállomás című rövidfilmen dolgozott.

Képek: europress.hu, rtlklub.hu, port.hu, takacsvera.hu, youtube.com, iwiw.hu, kepesujsag.hu.

Ezt is szeretjük