Felejthetetlen, legendás magyar sztárszerelmek

Élethosszig tartó kapcsolatok, tragikus szerelmek - magyar művészek gyönyörű, halhatatlan románcaira emlékezünk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Humphrey Bogart és Lauren Bacall, Vivien Leigh és Laurence Olivier, illetve Richard Burton és Elizabeth Taylor voltak az álomgyár első nagy sztárpárjai. Kapcsolataik többnyire viharosak voltak, de akadt a sírig tartó szerelemre is példa. Ám nem csupán külföldön, de hazánkban is voltak olyan hírességek, akiknek nevei örökre összeforrtak.

Tragédiába torkolló, pusztító szerelem vagy épp halálig tartó, boldog házasság - az összeállításunkban szereplő legendás magyar művészpárok kapcsolatai között mindkettőre akad példa.

Domján Edit és Szécsi Pál

A magyar művészek legendás szerelmei közül az egyik legmegrázóbb Domján Edit és Szécsi Pál tragikus véget ért kapcsolata. A pár 1972-ben találkozott a Magyar Rádió Ablak című műsorának felvételén. Ekkor az ünnepelt színésznő már 40. életéve felé közeledett, a népszerű táncdalénekes pedig mindössze 28 éves volt. A korkülönbség ellenére kölcsönös szimpátia alakult ki közöttük, a barátságból pedig hamarosan lángoló szerelem lett.

Domján Edit ekkor már elvált asszony volt, Kaló Flóriánnal kötött frigye 1969-ben bomlott fel. Szécsi Pál is maga mögött tudott egy elsietett, mindössze néhány hétig tartó házasságot egy lengyel manökennel. A nagy szerelem a színésznő és az énekes között januártól októberig tartott. Szécsi Pál kezdetben nagy megtiszteltetésnek tartotta a legendás díva vonzalmát, ám idővel egyre jobban bántották a cinikus megjegyzések a nagy korkülönbség miatt.

Képek: szabadfold.hu

Kapcsolatuknak nem használt az sem, hogy az ország Palikája súlyos depresszióval és alkoholizmussal küzdött, amit az asszony annak ellenére nem tudott elviselni, hogy mindennél jobban szerette a férfit. Próbált rajta segíteni, kérte, hogy hagyjon fel az ivással, de a helyzet egyre rosszabb lett. Végül egy átmulatott éjszaka után, amikor az énekest eszméletlen állapotban vitték haza, Edit véget vetett a kapcsolatnak.

Néhány hónappal később, 1972 karácsonyán a legendás színésznő öngyilkos lett, amit Szécsi sosem tudott megbocsátani magának. Másfél évvel egykori kedvese halála után az énekes is önkezével vetett véget életének. Utolsó levelében azt írta, Edit halála után megszakadt valami a lelkében, és így nem tud tovább énekelni.

Urbán Erika és Kabos László

Szerencsére nem csak a tragikus szerelmekre, hanem a hosszú és boldog kapcsolatokra is akad példa a magyar művészpárok háza táján. Urbán Erika és Kabos László 33 évig éltek együtt nagy szeretetben, pedig annak idején a nagy korkülönbség miatt nekik sem jósoltak nagy jövőt. A legendás nevettető és a bájos színésznő 1971-ben keltek egybe, ekkor az ifjú férj 48, a menyasszony pedig mindössze 21 éves volt.

Házasságuk mégis legendásan boldog volt, és valóban csak a halál választotta el őket. Kiskabos és párja a nagyszerű komikus halála előtti években visszavonultan éltek budai házukban, hármasban kiskutyájukkal. Az asszony odaadóan ápolta férjét, amikor a gégerák elhatalmasodott rajta, fájdalma pedig mérhetetlen volt, amikor a Rádiókabaré és a Mikroszkóp Színpad sztárja egy nappal 81. születésnapja előtt örökre lehunyta szemét.

Képek: brandtrend.hu, Europress

A gyászoló színésznő bevallotta, imádott férje halála után sokáig egyáltalán nem tekintette nőnek magát, és eszébe sem jutott, hogy újra rátalálhat a szerelem. Három éve azonban mégis új párra lelt, méghozzá Kabos László testvérként szeretett barátja, Liszai-Kocsik Mihály Sándor személyében. Erika egy interjúban elárulta, úgy érzi, egykori férje a túlvilágról is gondosodik boldogságáról. Mint mondta: „az én Lacim nem küld nekem akárkit onnan az égi színpadról.”

Tolnay Klári és Darvas Iván

A két színészlegenda 1946-ban találkozott Várkonyi Zoltán Művész Színházában Anouilh Eurüdikéjének próbáján. A 32 éves Tolnay Klári ekkor már ünnepelt díva volt, a nála tíz esztendővel fiatalabb Darvas Iván még csak ekkor kezdte pályáját. A legendás művésznő egy évvel korábban vált el első férjétől, Ráthonyi András filmrendezőtől, de nyüzsögtek körülötte az imádók.

Olyan férfiak rajongtak érte, mint a kor népszerű dalszerzője, Halász Rudolf vagy az író Márai Sándor. Ő mégis a fiatal, kezdő színészt választotta. Tolnay Klári visszaemlékezései szerint már az Eurüdiké harmadik próbáján egymásba szerettek, és szerelmük majdnem 13 évig tartott. Számos filmben és színházi produkcióban játszottak együtt, kapcsolatuk legendás volt a hazai művészvilágban.

Képek: mek.niif.hu, Europress

1956-ban Darvas Ivánt politikai okokból bebörtönözték. Felesége rendszeresen látogatta a börtönt, és reménykedett, hogy pár percre talán beszélhet férjével. A kiváló színészt 22 hónapig tartották fogva, szabadulása után pedig évekig nem léphetett színpadra. 1958-ban házasságuk is felbomlott, ám továbbra is szeretettel beszéltek egymásról. Darvas 1972-ben elvette feleségül Morocza Irént, Tolnay Klári azonban többé nem ment férjhez.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

Egy újabb legendás színészpáros és egy újabb halhatatlan, tragikus szerelmi történet. A színészkirály és a Jászai Mari-díjas színésznő 1960-ban talált egymásra. Ruttkai Éva 33, Latinovits Zoltán pedig 29 éves volt, amikor Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának próbáin egymásba szerettek a miskolci színházban.

Kezdetben mindketten féltek a másiktól, ám hamar megtört a jég, és a szerelmes férfi már másnap egy gyönyörű levéllel lepte meg - akkor még csak színpadi - partnerét. Ettől kezdve minden premieren virágcsokorral és csodálatos sorokkal ajándékozta meg, és rövidesen össze is költöztek. Szenvedélyes, indulatoktól sem mentes kapcsolatuk 16 évig, Latinovits tragikus haláláig tartott.

Kép: Europress

Bár Éva első férjével, Gábor Miklós színésszel is nagyon jó kapcsolatban maradt válásuk után, visszaemlékezései szerint senkivel nem élt meg olyan intenzív szerelmet, mint Zoltánnal. Közös életükre így emlékszik: „téptük egymást, de mi értettük egymást legjobban.

Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő". Szerelmüknek a színészkirály 1976. június 4-én bekövetkezett, tragikus halála vetett véget. Máig nem lehet biztosat tudni arról, hogy a depresszióval küzdő művész önszántából ugrott-e a vonat elé Balatonszemesen, vagy baleset történt. Ruttkai Éva élete végéig nem hitte el, hogy szerelme öngyilkos lett.

Sinkovits Imre és Gombos Katalin

Végezetül következzen egy igazi mesébe illő, hosszú és boldog házasság története, két nagyszerű színész főszereplésével. Sinkovits Imre 1950-ben, 22 évesen ismerkedett meg az akkor 21 esztendős Gombos Katalinnal. A főiskolás színész és a fővárosba frissen felkerült fiatal, bájos naiva az Ifjúsági Színházban találkoztak, ahol az Apák ifjúsága című darabban szerepeltek együtt. Ekkor szövődött legendás szerelmük, mely valóban egy életre szólt. Alig egy év múlva összeházasodtak, és a gyermekekre sem sokat kellett várni. Fiuk, András és lányuk, Mariann szintén a színművészetet választotta hivatásul.

Kép: retronom.hu

A pár több mint fél évszázadon át élt együtt nagy szeretetben, pedig a megpróbáltatások nem kerülték el őket. Házasságuk kezdetén, két pici gyerekkel politikai okokból mindketten munka nélkül maradtak, és csak kollégáik segítségével, valamint kölcsönnel tudták átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sinkovits Imre 2001-ben hunyta le örökre szemét, halála után felesége teljesen bezárkózott, azóta nem játszik színpadon, és interjút sem ad. Egy évvel később az özvegy kezdeményezésére egy csillagot neveztek el a Nemzet Színészéről.

Ezt is szeretjük