14 évesen házasodott meg a legendás magyar színésznő - Később világsztár lett külföldön
Szőke Éva az ötvenes években lett világhírű Eva Bartok néven.

eva-bartok-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szőke Éva egyike azon keveseknek, akik fényes karriert futottak be Hollywoodban. A színésznő világsztárokkal forgatott, és azt állította, lánya apja nem más, mint Frank Sinatra. 1927-ben született Budapesten, színészi karrierje a negyvenes évek közepén kezdődött Magyarországon. 1945-ben a Belvárosi Színházban lépett fel, majd a nézők a Nemzeti Kamarában, a Hullámzó vőlegény című, Tamási Áron művéből készült előadás főszerepében láthatták. Első és egyben utolsó hazai filmszerepét 1947-ben kapta, szintén egy Tamási Áron-adaptációban, a Mezei prófétában

A második világháború idején Szőke Évát egy náci tiszt, Kovács Géza arra kényszerítette, hogy feleségül menjen hozzá, ha nem akar koncentrációs táborba kerülni. 1941-ben oltár elé is vezette, de egy évvel később elváltak. Szőke Éva a ceremónia idején mindössze 14 éves volt, a világháború után pedig érvénytelenítették a házasságukat, mivel még kiskorú volt.

A negyvenes évek végén a színésznő úgy döntött, hogy elhagyja Magyarországot, előbb Angliába emigrált, majd Németországba - ahol rövidesen világsztár lett belőle. 1948-ban Alexander Paal hollywoodi producer vette feleségül, és segített neki külföldre jutni, de két évvel később elváltak. 1951-ben mutatták be Paal Tale of Five Cities című filmjét, amiben Szőke Éva is szerepelt, ebben figyelt fel rá a korszak legendás hollywoodi sztárja, Burt Lancaster.

Neki köszönhetően kapott szerepet az időközben Eva Bartok művésznevet használó színésznő A vörös kalóz című filmben, de ebben az időszakban Korda Sándor filmmogul is a szárnyai alá vette. Eva Bartok az ötvenes-hatvanas évek folyamán számos külföldi filmben szerepelt, köztük olyan kultikus alkotásokban, mint Mario Bava 1964-es Hat halott modell című horrorfilmje, a Nem kell mindig kaviár vagy a Tízezer hálószoba.

Legyőzte a rákot

1951-ben harmadszor is férjhez ment, William Wordsworth kérte meg a kezét, akitől négy évvel később szintén elvált. Negyedik férje Curd Jürgens német színész volt, aki 1955-ben vezette oltár elé, házasságuk azonban megint csak válással végződött egy évvel később. Ötödik és egyben utolsó férje Dag Moline lett, akinek a hetvenes években volt a házastársa.

Eva Bartok negyedik házassága idején legyőzött egy halálos betegséget is. Szervezetében 1956-ban találtak daganatot, szinte ezzel egy időben pedig teherbe esett. A petefészekrákot végül egy indonéz spirituális gyógyító segítségével győzte le, 1957-ben pedig csodával határos módon életet adott kislányának, aki a Deana nevet kapta tőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eva Bartok végül 40 éves korában vonult vissza 1967-ben. 30 évvel lánya megszületése után pedig azzal került a címlapokra, hogy azt állította, Deana apja nem más, mint Frank Sinatra, akivel egy rövid ideig tartó viszonya volt az ötvenes években - ám a legendás énekes tagadta ezt. Eva Bartok 1988. augusztus elsején hunyta le örökre a szemét Londonban, 71 éves korában.

Ezt is szeretjük