Déri János ma lenne 70 éves: a legendás tévést tüdőrák vitte el 41 évesen
Déri János halála 1992-ben kollégáit és a nézőket is megrázta, pótolhatatlan veszteség a magyar televíziós szakmában.

deri-janos-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám. Percek alatt el fognak felejteni, de persze így normális" - mondta fiatalon bekövetkezett halála előtt néhány nappal Déri János

Tévedett, sem a kollégái, sem a nézők nem felejtették el az 1992. április 29-én, mindössze 41 évesen elhunyt riportert és műsorvezetőt.   

Déri János 70 éves lenne

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán diplomázott, de végül a televíziózás világában találta meg igazi hivatását, és alkotott maradandót. 1975-ben jelentkezett a Riporter kerestetik című tehetségkutató műsorba, ahol a harmadik helyezést érte el. 

Déri János riporter 1981-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Déri János riporter 1981-ben a Magyar Televízió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság

1977 és 1983 között a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, 1983-tól állandó műsorvezető-riportere lett a legendás Ablak című élő műsornak, amit sokan csak miatta néztek. Jellegzetes humorát mutatták az emlékezetes kínai közmondások is, amelyek nagy részét ő maga találta ki. A Magyar Televízióra akkor nem jellemző lazaságot vitt a műsorba, így mások például nem mertek volna az asztal szélére ülve beszélni a nézőkhöz. 

Szórakoztató műsort is vezetett Ez + Az címmel, aminek rovatai külön-külön is híressé váltak: így a selejtes termékeket ironikusan bemutató Pocsék Áruk Fóruma, valamint a Tücsök és Bogár Peterdi Pállal, illetve az olvasók által beküldött vicces, nyelvi hibás hirdetésekkel, újságcikkekkel, reklámokkal.

Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak, írásait rendszeresen publikálta a Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett Hócipő című folyóirat, Napló gyermekeimnek című rovatának utolsó írása a halála után egy héttel jelent meg.

Déri János riporter 1981-ben.
Déri János riporter 1981-ben.
Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Déri János indította el a Nulladik típusú találkozásokat, ami a Magyar Televízióban az első, földönkívüli civilizációkkal és paranormális jelenségekkel foglalkozó műsor volt. 1991-ben kötete is jelent meg a témában.

Nem csak a televízióban volt igazi csapatjátékos. Imádta a sportot, fiatal korában focikapus volt, de a teniszt is szerette. Kapusként játszott a legendás Színészek-Újságírók Rangadókon (SZÚR) is.

A Színészek-Újságírók Rangadó (SZÚR) 1983-ban a Népstadionban: az újságírók csapatában kapusmezben Déri János.
A Színészek-Újságírók Rangadó (SZÚR) 1983-ban a Népstadionban: az újságírók csapatában kapusmezben Déri János.
Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Az egész ország megdöbbent, amikor kiderült, az orvosok tüdőrákot diagnosztizáltak nála. Nem adta fel, leszokott a dohányzásról, 1991 novemberében a heidelbergi klinikán vállalkozott egy műtétre, amelynek során a tüdejéről egy három és fél kilós daganatot kellett leoperálni. Kollégája, az Ablakban is szintén dolgozott Fodor János látogatta meg, és készített vele interjút.

1992-ben Mexikóból jelentkezett utoljára nyilvánosan, ahova a gyógyulás utolsó reményével utazott. Az Erkel Színházban tartott jótékonysági est végén, telefonon kapcsolták, és amikor a hangszálait is megtámadó kór miatt rekedten megszólalt, hatalmas tapsvihar fogadta. Haza már eszméletlenül érkezett. Felesége és három gyermeke körében 1992. április 29-én, 41 évesen hunyt el.

Fiatalon bekövetkezett halála után nevét viselő díjat alapítottak, amit évente osztanak ki olyan sokoldalú, kimagasló közéleti szereplőknek, akik maradandót alkottak pályájuk során. Emléke előtt tisztelegve az ő nevét vette fel 2005-ben a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete és Médiacentruma.

Retró műsorok és lecserélt műsorvezetők

A Kapcsoltam című betelefonálós vetélkedő egybeforrt Rózsa György nevével. Tíz évig vezette a műsort, melyet a televízió 1980-ban, eredetileg egy másik tévés legenda ötlete alapján és műsorvezetésével kezdett el sugározni. Az első részeket még ő maga vezette, majd Rózsa György került a helyére, ami komoly felháborodást váltott ki a nézőkből. 

Képes összeállításunkban összegyűjtöttük azokat a népszerű, magyar retró műsorokat, melyek nem az eredeti műsorvezetővel arattak hatalmas sikert.

Cover-fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ezt is szeretjük