Deák Bill Gyula 70 éves az idén - A blueskirály nagykoncerttel ünnepel

Deák Bill Gyula 70. születésnapja alkalmából nagykoncertet ad Hobóval.

Deák Bill Gyula
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Deák Bill Gyula a magyar blueskirály, de Bill Kapitány vagy csak Bill, igazi jelenség a zenei piacon, 1968 óta aktív. 70. születésnapja alkalmából fantasztikus nagykoncertet ad november 9-én, a Papp László Budapest  Sportarénában. Sztárvendége Hobo és varázslatos muzsikája.

A magyar blueskirály az a hazai énekes, akinek amerikai kritikusok szerint fekete hangja van. Előzenekari koncertje után még Chuck Berry amerikai énekes is elmondta: Deák Bill a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallott. 

Megkérdőjelezhetetlen tehetsége nemcsak itthon tette ismerté és népszerűvé, hanem nemzetközi szinten is igen magasan jegyzik, igazi ikon az ikonok között.

- Azzal foglalkozom, amit a világon a legjobban szeretek, ez pedig a zene, a színpad, a közönség. Ez engem boldog és mérhetetlenül gazdag emberré tesz! - mondja Bill Kapitány.

A többszörös arany-, platina- és gyémántlemezes énekes a születésnapi koncerten több évtizednyi zenei időutazásra invitálja a közönséget november 9-én a Papp László Budapest Sportarénába. A híres művész színes repertoárjából örökzöld dalait mára már három generáció énekli. A koncerten várható a Rossz vér, a Kőbánya blues, a Felszarvazottak balladája, és megelevenedik Torda alakja is, az István a Királyból. 


Deák Bill Gyula: 50 év a színpadon

Deák Bill Gyula a kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte. Később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Lloyd együttes tagja, majd 1979-1985-ig a Hobo Blues Band tagja volt, ezután szólópályára lépett. Megalapította a Bill és a Box Companyt Bencsik Sándorral, a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával.

Fellépett az István, a király című rockoperában Torda, a táltos szerepében. 1983-ban, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben láthattuk. 1983-ban Rossz vér címmel jelent meg első szólólemeze.

1986-ban Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig blues című önálló albumokkal jelentkezett. - Ezeket a lemezeket egyébként 2001-ben újra megjelentették CD-n és kazettán. - 1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett. Filmszerepet kapott a Kopaszkutya című Szomjas György-filmben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 90-es évektől vidéken és a fővárosban is nagy sikerrel koncertezik folyamatosan együttesével, a Deák Bill Blues Banddel. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után 6 évig új lemezt nem készített, de együttesével rendszeresen koncertezett. Bort, bluest, békességet című albuma 1999-ben jelent meg. Stílusa változatlan, tehát régi szokásához híven, a tőle megszokott blues: rhythm and blues műfajt hallhatjuk albumán.

2008. áprilisában, 9 év után jelent meg a következő lemez, Hatvan csapás címmel. Még ebben az évben, december 19-én születésnapi jubileumi nagykoncertet tartott a Körcsarnokban. Erről DVD jelent meg, mely hatalmas sikernek örvendett.

Életműve elismeréseképpen számos díjat tudhat magáénak: 2007-ben Blues Patika Életmű-díjat, 2008-ban Pont FM Életmű-díjat, 2009-ben Fonogram Életmű-díjat, 2012-ben Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott.

Ezt is szeretjük