Friss fotón Darnyi Tamás - Most így néz ki az 50 éves úszólegenda
Darnyi Tamás a frissen megalakult Olimpiai Bajnokok Testületének tagja lett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Darnyi Tamás négy aranyérmével máig a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. A 200 és 400 méteres vegyes úszásban az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián is bajnoki címet szerzett. Négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet. Ő volt a világon az első úszó, aki 200 méteres vegyes úszásban két percen belüli időt ért el. 

Ötször választották az év magyar sportolójává, 1991-ben az év európai sportolója lett, több mint ötvenszer nyert magyar bajnoki címet, 1985-től pedig örökös bajnok - ebben az évben vonult vissza. 1995-ben elindította a nevét viselő úszóiskoláját, melyben több ezer gyermek tanult meg úszni, köztük Gyurta Dániel is.

Darnyi Tamás 1988-ban és 2018-ban.
Darnyi Tamás 1988-ban és 2018-ban.
Fotó: MTI/Németh Ferenc, MTI/Czeglédi Zsolt

Az ötvenéves Darnyi Tamás a Magyar Úszó Szövetség - MÚSZ - 2018. március 30-án, Debrecenben megalakult Olimpiai Bajnokok Testületének - OBT - is tagja. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka örömmel nyugtázta, hogy az úszó olimpiai bajnokok többsége az első hívó szóra jelezte részvételi szándékát, a sportvezetőnek ugyanis régi terve volt, hogy vonják be a magyar úszóéletbe "a régi olimpiai bajnokainkat, hisz náluk autentikusabb személyek nincsenek". 

Az elnök szerint az OBT egyfajta véleményező testület lesz, bevonják a MÚSZ döntéshozatalaiba, és önálló kezdeményezéseket is várnak tőle. Az évente kétszer-háromszor ülésező OBT elnökévé nyílt szavazással, egyhangúlag Risztov Évát, a 2012-es londoni olimpia bajnokát választották. A testület alapító tagjai: Czene Attila, Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kovács Ágnes, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szabó József, Székely Éva és Wladár Sándor.

Székely Éva korára tekintettel - jövő kedden lesz 91 éves - nem tudott részt venni a debreceni alakuló ülésen. Két olyan úszó olimpiai bajnok van, aki üdvözli a testület megalakulását, de még gondolkodik a belépésen. Egerszegi Krisztina a nagypénteki elfoglaltságai miatt nem volt jelen Debrecenben, de Wladár Sándor reméli, hamarosan igent fog mondani a testületi tagságra, míg Hosszú Katinka - Wladár megfogalmazása szerint - "még átgondolja ezt a helyzetet".

A képen Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok úszó, Risztov Éva olimpiai bajnok, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok úszó, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szabó József olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok úszó, Kovács Ágnes olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok úszó, Rózsa Norbert olimpiai és világbajnok úszó és Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke látható.

Ezt is szeretjük