A magyar sportoló csillogó karrierje után közmunkából él: alig tudja eltartani családját
Bogár János ünnepelt sztársportoló volt, ma egy kis faluban, közmunkából él.

bogar-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bogár János nevét a kilencvenes években ismerte meg az ország, ő volt hazánk egyik legeredményesebb ultramaratoni futója. 1991-ben ő nyerte a Spartathlont, ahol 24 óra 15 perc és 31 másodperces idejével másfél órát rávert a második helyezettre.

A Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratont eddig hat alkalommal nyerte meg. 2007-ben, 43 évesen óriási küzdelemben legyőzte a 212 kilométeres Ultrabalatonon a görög világcsúcstartó, négyszeres Spartathlon-győztes Jánisz Kúroszt. 

Bogár János futó

Bogár János 2021-ben, 57 évesen ismét elindult a Spartathlonon, majd sikeresen célba ért. Egy héttel később az Ultrabalatont is teljesítette. 2022-ben szintén szeretne indulni a Spartathlonon, ám anyagi körülményei ezt nem teszik lehetővé. 

Bogár János 2022-ben is szeretne elindulni a Spartathlonon.
Bogár János 2022-ben is szeretne elindulni a Spartathlonon.
Fotó: RTL Klub/Fókusz

A sportlegenda ma egy alig 300 lelkes településen, Fancsalon él, 212 kilométerre Budapesttől. A háza, portája rendezett és tiszta, ám már első ránézésre is nagyon szerény. Bár Bogár József 2021-ben a falu díszpolgára lett, nem igazán tud miből megélni, közmunkából igyekszik eltartani a családját, a környéken ugyanis nincs más lehetőség. 

- Közmunkásként vagyok a faluban egyelőre. Szokott lenni átmenet, hogy van magasabb bér, a közmunkásbér, erre rájön a szakmunkásbér. Most nem kell szakmunkás, így marad az alapösszeg - mesélte mostani életéről az RTL Klub Fókusz című műsorában Bogár János, aki kisiskolásként szerette meg a futást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A suliban futottam igazából. Tudtam azt, hogy jó lesz nekem, jó nekem a futás, mert nem a buszon ülök. Szerencsém van, mert könnyen megszerettem, és annyira vonzott, éreztem a késztetést - emlékezett vissza a kamera előtt.

Rengeteg érmet szerzett pályafutása során.
Rengeteg érmet szerzett pályafutása során.
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Bogár János sportolói karrierje csúcsán anyagi támogatást kapott a versenyek szervezőitől, sokszor nem kértek tőle nevezési díjat, máskor még repülőjegyet is intéztek neki világszínvonalú eredményei miatt. 2022-ben sportolótársai szerveztek gyűjtést neki, hogy lefuthassa a Spartathlont. 

Egerszegi Krisztina így él ma

Atlanta után legfeljebb versenyt nézni ment az uszodába, és maximum a Balatonban úszott a gyerekeivel, de uszodában nem. Mára mindegyik gyermeke nagykorú, Bálint 22, Barnabás 20, Zille 18 esztendős.

Cover-fotó: RTL Klub/Fókusz

Ezt is szeretjük