Bodrogi Gyula életét a fia mentette meg egy vadászaton

Így emlékezett a történtekre

Bodrogi Gyula élete 80 évét összegezte könyvében.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csütörtök este mutatták be Bodrogi Gyula 80 év, 80 recept, 80 történet című kötetét, amelyben az olvasó nemcsak az ételek elkészítési módját találja, hanem a színészlegenda életéhez köthető történeteket is.

A Nemzet Színésze, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező nemcsak legendás szakács hírében áll, de mesélni is nagyon szeret.
Így jött az ötlet fiától, Bodrogi Ádámtól, hogy készítsenek egy könyvet 80 történettel,  80 hozzájuk passzoló recepttel. Az kezdeményezéssel édesapja április 15-én ünnepelt 80. születésnapján hozakodott elő, árulta el a Feminának.

Bodrogi Gyula életét a fia mentette meg

- Minden egyes évhez kapcsolódik egy történet, amit édesapám az életéből merített. Ezek rövid történetek, és mindegyikhez kapcsolódik egy recept, az első évnél például a tejespitéé. Az ételek mindegyikét elkészítettük itt, a Bodrogi étteremben, és le is fotóztuk az eredményt. A családhoz, a színházhoz, a vadászathoz, sok mindenhez kapcsolódnak a történetek. 

- A Bodrogi család férfi tagjai szenvedélyes vadászok, egy ehhez kapcsolódó történet, gondolom semmiképpen nem maradhatott ki.

- Tizenvalahány éves lehettem, amikor vaddisznóhajtáson voltunk. Édesapám meglőtte a vadat, de rosszul. Ránk fordult, és elkezdett jönni felénk. Volt annyi lélekjelenlétem, hogy fölkaptam a puskát - mert addigra már megtanultam, hogyan kell vele bánni -, és rálőttem. Meglőttem ugyan, de csak annyit tudtam elérni, hogy megállt. Ez az idő elég volt arra, hogy édesapám újratöltsön. Öt lövést kellett leadnia, hogy egyáltalán megmeneküljünk.

- Édesapád legalább annyira szeret főzni, mint vadászni. Készült gyerekkorodban egyáltalán olyan étel, amit nem szívesen ettél meg?

- Nem, ilyenre nem emlékszem, inkább sok olyan volt, amit nagyon szerettem. Az első főzős élményem idején 11 éves lehettem, és malacfarokpörköltet csináltam. Mondtam apának, hogy malac farkából kellene pörköltet készíteni. Azt válaszolta, ő még ilyenről nem hallott, mire én azt mondtam, akkor vegyünk, és én megcsinálom. Így is történt, és isteni finom lett.

Bodrogi Ádám szüleit, Voith Ágit és Bodrogi Gyulát átölelve

- Vannak a Bodrogi családban tipikus karácsonyi ételek, amelyek évről évre az ünnepi asztalra kerülnek?

- Igen, az anyukám minden karácsonyra töltött káposztát készít, fönt van most az étlapunkon is. Hal mindig szerepel a menüben. Az édesanyám mindig kér pár szelet rántott halat, amit sosem eszik meg, és végül senki sem eszi meg, karácsonykor én nem szoktam halat enni. Bébipulykát mindig sütünk, és fácánleves is szokott lenni.

- Édesapád és édesanyád is elismert és sokat foglalkoztatott színművész. Karácsonykor úgy alakították az életüket, hogy az ünnep első és második napján se legyen fellépésük?

- Mindig együtt voltunk karácsonykor, az év többi napján sose. December 24-én ugye nincs színház, de visszagondolva az elmúlt több mint 40 évre, nem fordult elő egyszer sem, hogy ne lettünk volna együtt az ünnepekkor.

Én felnőttfejjel inkább csak idegeskedem karácsonykor: minden meglesz-e, és minden úgy, ahogy azt terveztük, az ételek elkészülnek-e. Végül úgy elfáradok, mint a fene. Inkább papa az, aki karácsonykor eljátszik a gyerekekkel.

Ritka közös fotók! Bodrogi Gyula tündéri unokáival szerepelt együtt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük