Elhunyt a Magyar Televízió legismertebb rendezőnője, Bilicsi Erzsébet - 70 éves volt

Bilicsi Erzsébet halálhíre egy órával ezelőtt jelent meg a Facebookon.

70 éves korában elhunyt Bilicsi Erzsébet, a Magyar Televízió egyik leghíresebb rendezőnője. Halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg, azt a Facebookon kollégái, a vele együtt dolgozó színművészek osztották meg.

1946-ban született Bilicsi Tivadar és Tímár Liza színművésznő lányaként. A színész imádta négy lányát, Máriát, Katalint, Erzsébetet és Évát - utóbbi ihlette az Apu, hod med be - Évike az állatkertben - című slágert.

Bilicsi Erzsébet színésznőnek készült, ám végül a televízió világa szippantotta magába, 18 évesen került a Magyar Televízióba Romhányi Józsefhez, aki a szórakoztató osztály vezetője volt. Ügyelőként kezdte, ezt követően elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola adásrendezői szakát. Évfolyamtársa volt többek között Gát György, Gulyás Buda vagy Mohácsi Emil. 1979-ben szerezte meg diplomáját.

Bilicsi Erzsébet

A kezdetekkor sokan csupán Bilicsi Tivadar lányaként kezelték, de amint elkezdett dolgozni a híres rendezőkkel, ezt többé soha nem éreztették vele. Olyan nagy nevek asszisztense volt, mint Várkonyi Zoltán, Horvai István, Szirtes Tamás vagy Seregi László. Sokat dolgozott Horváth Ádámmal is, aki a Színművészeti Főiskolán az osztályfőnöke volt.

Életművében több mint hatszáz televíziós műsor szerepel. Szerkesztője volt a Feleki Kamill és vendégei című műsornak, 16 évig vezette a Savaria Táncversenyek közvetítését - nem véletlenül, ugyanis tízéves korában Feleki Kamill feleségénél kezdett táncolni tanulni, szteppelni különösen szeretett.

Mindig derűs és mosolygós volt

A '80-as évektől a szórakoztató műsorok rendezőjévé nevezték ki. Nevéhez kötődik a Hölgyek, urak, lehet, lehet!, illetve az Előttem az utódom című sorozat. Megszámlálhatatlan művészportrét készített. A teljesség igénye nélkül: A Fónay (1982), A Rátonyi (1982), A Lórán (1983), Beszélgetés Faragó Andrással (1983), Beszélgetés Osváth Júliával (1984).

Bilicsi Tivadar büszkén mosolyog négy lánya társaságában

Kedvenc műsoráról így nyilatkozott egy interjúban:

- Készült egy Ida néni című műsor Versényi Idáról, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán nagyon-nagyon sok növendéket tanított - Törőcsik Maritól Malek Andreáig, a neveket felsorolni sem lehet. A műsorba Ida néni kedves tanítványai mind eljöttek, és egy-egy dalt énekeltek, vagy verset mondtak, vagy valamilyen ajándékot átadtak neki - a felvétel a Fészek Klub hangulatos kerthelyiségében készült. Ez a műsor számomra felejthetetlen emlék marad. Három éjszaka alatt vettük fel - éjjel értek rá a színészek -, már hajnalodott, és egyszerűen nem bírtunk a Fészek kertjéből eljönni, ültünk, vártuk, hogy a nap feljöjjön. Ha lehetne, még most is ott ülnék legszívesebben - idézte fel. 

Kollégái szerint mindig mosolygós, nyugodt, csupaszív ember volt, ahogy szerettei hívták, Böbe. 35 évig dolgozott a Magyar Televízió munkatársaként, ahonnan 2000-ben ment nyugdíjba.

Egész életében ápolta híres édesapja hagyatékát. Interjúiban többször említette, hogy tervei között szerepel egy virtuális múzeum, amelyben Bilicsi Tivadar emléke még sokáig fennmarad.

Ezen az archív felvételen Bilicsi Tivadar lélekemelő kedvességgel mutatja be lányait, akikre nem véletlenül volt büszke a színészmogul.

Fotó: MTVA

A legendás magyar színésznő álmában hunyt el - Egy ország gyászolta ezt a 6 művészt

Képeken azok a magyar színművészek, akik idén haltak meg.

A legendás magyar színésznő álmában hunyt el

Nézegess képeket!

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük