Tegnap este elhunyt a legendás magyar zenész! Váratlanul meghalt Benkó Sándor
Életének 76. évében váratlanul elhunyt Benkó Sándor.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. december 15-én, tegnap este váratlanul elhunyt Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója.

A világhírű művészt életének 76. évében érte a halál - tudatta az MTI.

Váratlanul elhunyt Benkó Sándor

Benkó Sándor 1940. augusztus 25-én született Budapesten. Apját korán elvesztette, anyja egyedül nevelte fel kisebb testvéreivel együtt. Hatéves korában a MÁV Zeneiskolájában kezdte zenei tanulmányait hegedű szakon, de nem igazán szerette a hangszert, beiratkozott idősebb Berkes Kálmánhoz klarinétozni. 1953 óta játszik szaxofonon is.

Mindössze 17 évese, 1957 februárjában, harmadikos gimnazistaként megalapította a Benkó Zenekart. Az első hat évben hetvenöt zenész fordult meg az együttesben, köztük Benkő László, Frenreisz Károly, Laux József, Solymos Antal.

Már az első kiadványuk aranylemez lett, nemzetközi karrierjük is hamar beindult. Sokat szerepeltek külföldön, számtalan díjat nyertek hazai és nemzetközi fesztiválokon.

Bejárták a Szovjetuniót, Lengyelországot, Csehszlovákiát és Kelet-Németországot, a '70-es évektől Nyugat-Európába is eljutottak. 1976-ban az angol Music Week magazin az Év csillagainak választotta őket.

A '80-as évektől Amerikában is turnézhattak. 1983-ban Az Év nemzetközi dzsesszzenekara lettek Kaliforniában, 1987-ben maga Ronald Reagan elnök is tolmácsolta elismerését, 2007-ben pedig George W. Bush az Amerikai Egyesült Államok elnökének kitüntető elismerésében részesítette őket.

Benkó Sándor 1984-ben Liszt Ferenc-díjat, 2006-ban Kossuth-díjat kapott. 1997-ben a zenekar minden tagja átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A zenekarvezető 2015. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Benkó Sándor nem csak zenészként volt kiváló, 1963-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol még ebben az évben oktató lett a Villamosgépek Tanszéken - 1995-ig tanított. 1972-ben doktori címet is szerzett "Elektromágneses terek numerikus szimulációja" témakörben. Zipernowsky-emlékéremmel tüntették ki, a Magyar Mérnök Kamara és a Magyar Mérnök Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta. Számos könyve nívódíjat kapott.

Fotó: MTVA, www.benko-dixie.hu

Ezt is szeretjük