Szécsi Zoltán: "Benedek Tibort két év alatt győzte le a kór, miközben 2-3 hónapot jósoltak neki"
Szécsi Zoltán szerint a legendás vízilabdázónak hatalmas volt az akaratereje, ami a betegsége alatt is megmutatkozott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Benedek Tibor barátai, egykori csapattársai megrendülten nyilatkoztak a csütörtök hajnalban, súlyos betegségben elhunyt Benedek Tiborról. Mindegyik sportoló kiemelte, hogy a vízilabda legendája halálával pótolhatatlan űrt hagy maga után, olyan ember volt, akire kivétel nélkül mindegyikük felnézett. Hiába számítottak a tragédiára, felfoghatatlannak tartják, hogy 47 évesen elveszítették. 

Szécsi Zoltán vízilabdakapus, aki mindhárom olimpiai aranyérem és a barcelonai világbajnoki cím megszerzésekor Benedek csapattársa volt, az RTL Klub Reggeli című műsorának mai adásában azt mondta, a sportikon elsősorban fantasztikus ember volt, akinek hatalmas volt az akaratereje, és ez a betegsége során is megmutatkozott. 

Szécsi Zoltán: "Iszonyatos fájdalom. Emészthetetlen. Igazságtalan."

- Az életének minden egyes momentumát végigkísérte a céltudatosság, az akaraterő.

Nem véletlen, hogy egy olyan kór, amire azt mondták, hogy két-három hónap, csak két év alatt tudta legyőzni.

A betegségéről vízilabdás berkekben már a megjelenése után nem sokkal tudtunk. Nagyon örülök, hogy a kezdeti műtétek ellenére még elvállalta a 2018-as Millennium Masters-gálát az Arénában. Az egy óriási élmény volt. 

Benedek Tibor a Millennium Masters játékosaként a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában 2018. július 31-én
Benedek Tibor a Millennium Masters játékosaként a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában 2018. július 31-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt is elárulta, hogy nagyon sok szép emléke van Benedek Tiborról, de számára ezek közül a szívből jövő mosolya a legszebb, soha nem fog elhalványulni a fejében ennek az emléke. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A 42 éves sportoló arról a Kossuth rádióban mesélt tegnap, milyen szép emlékként őrzi az első, 1995-ös meccset is, amin Benedekkel egymás ellen játszottak, pedig hat gólt kapott tőle, és végül 12-11-re kikapott a csapata. A legemlékezetesebb közös pillanatként a 2004-es athéni olimpiai döntő lefújása utáni másodperceket nevezte meg: "Összenéztünk, és azt kérdezte: Most akkor nyertünk?” 

- Nem csak én gondolom, hogy ő volt a legnagyobb közülünk. Nyilván ő ezt soha nem mondta, mi mondhatjuk róla. Iszonyatos fájdalom. Emészthetetlen. Igazságtalan. Borzasztó nehéz elfogadni.

Szécsi Zoltán vízilabdázó, a londoni nyári olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagjaként 2012 júliusában
Szécsi Zoltán vízilabdázó, a londoni nyári olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagjaként 2012 júliusában
Fotó: MTI/Kollányi Péter

- Mégiscsak amellett, hogy az ország egy ikont vesztett el, ő férj és apa volt, és valószínűleg ez a legfájóbb az egészben - mondta a műsorban.

A 42 éves Kiss Gergely, aki Benedek és Szécsi csapattársa volt a három győztes olimpián és a barcelonai világbajnokságon is, a Facebook-oldalán búcsúzott megható szavakkal. 16 évesen még szurkolóként üvöltötte Benedek Tibor nevét a lelátóról, 19 évesen csapattársa lehetett, 23 évesen együtt állhatott vele az olimpiai dobogó legfelső fokán, 27 évesen pedig klubtársa is lehetett. 

"Irányítottál minket évekig Csapatkapitányként higgadtan, tiszta szívvel. Elmondhatatlan és tisztelettel teli aura vett körül. A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál, minden másodpercben. Mesterként két generációnak is utat adtál a kezébe válogatott és klubszinten egyaránt." 

"Minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhat Tőled, felnézhet Rád. Soha, senki nem fog megközelíteni sem! Egyedül több vagy az emberek és a sportvilág számára, mint amit el lehet mondani szavakkal. Most már semmi sem lehet olyan, mint eddig volt... Felfoghatatlan, érthetetlen, kifejezhetetlen... nem hiszem el! Tibi, pótolhatatlan vagy!!!"

A magyar férfivízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként sorozatban három olimpiai bajnoki címig vezető Kemény Dénes szerint Benedek Tibor nélkül nem jutott volna el ilyen magasságokba az együttes. 

A 66 éves szakember, a Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában felelevenítette: a balkezes klasszis korábban rengeteg mérkőzést gyakorlatilag egyedül nyert meg a csapatnak, ugyanakkor teljesen törvényszerűen voltak gyengébb, vereséggel végződő napjai is. Amikor átvette a válogatott irányítását, sikerült elérnie, hogy Benedek kiszolgálja játékostársait, amit ráadásul élvezni is kezdett.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star-gálán 2014 novemberében
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star-gálán 2014 novemberében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsol

- Azt hiszem, hogy a játékában a fordulópont rögtön az első világversenyen volt. Athénban játszottunk a világkupában, ahol úgy lettünk bronzérmesek, hogy a szerbeket és a horvátokat is öt-öt góllal vertük. Akkor látta meg, hogy tud ez másmilyen is lenni, szemben azzal, mint ami korábban volt - mondta. 

Elsősorban az athéni, majd a pekingi olimpia éveiben látta benne, hogy olyan magas szinten tölti be a csapatkapitányi posztot, amely alkalmassá teheti majd őt a vezetői szerepre.

- Nélküle nem jutottunk volna el oda, ahova. Nagyon fontos része volt a csapatnak, sok kiváló játéktudással rendelkező játékosunk volt akkor, és nehéz lenne különbséget tenni, de karakterében kiemelkedett mindenki közül - szögezte le.

Súlyos betegségben hunyt el Benedek Tibor

"A vízilabdás társadalomban régóta tudtuk, hogy Tibor beteg. Nagyon beteg, csak úgy voltunk vele, hogy ha valakivel kapcsolatban az ember csodában reménykedett, akkor ő volt az" - mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában Lévai Balázs, a legendás sportoló barátja, egykori csapattársa.  

Ezt is szeretjük