Ma 94 éves Békés Itala: ő az ország legidősebb színésznője, aki még dolgozik
Békés Itala 94 évesen több darabra és egy filmszerepre is készül.

bekes-itala-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1927. március 23-án született Kossuth- és Jászai Mari-díjas Békés Itala az ország legidősebb, aktív színésznője. A világjárvány miatt ugyan nem áll színpadon, de 94 évesen sem tétlenkedik. 

1947-ben lépett először színpadra, és 1950-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomázásának 70. évfordulója alkalmából tavaly Rubin oklevelet vehetett át. 

Békés Itala 94 évesen is dolgozik

Több mint száz színházi előadásban szerepelt, 1958-tól ötven éven át a Madách Színház tagja volt. Számos tévéfilmben és sorozatban láthattuk az Abigéltől kezdve a Lindán át a Szomszédokig, emellett mozifilmekben is kiemelkedő alakításokat nyújtott, legutóbb a 2017-ben bemutatott, Enyedi Ildikó Oscar-jelölt, Testről és lélekről című filmjében. A húsüzemben dolgozó takarítónőt, Zsókát alakította, aki megmutatta, 90 évesen is lehet valaki ízig-vérig nő. 

Mindig sportos volt, néhány évvel ezelőtt kedvenc hobbijának, a kielboatozásnak is örömmel hódolt, de az utóbbi pár évben megromlott a fizikai állapota. Ötven évvel ezelőtt a Gyermekszínház egyik előadása közben elszakadt egy kötél, amin bohócként lógott, és négy méter magasról lezuhant. Megsérült a gerince, ennek ellenére elvolt vele egészen tavalyig - mesélte a  Best magazinnak

- Nyolc beavatkozáson estem át, de nem segített, operálni viszont nem lehetett, mert öreg vagyok. Aztán eltörtem a kezem, majd kaptam egy vakbélgyulladást, megműtöttek. Most már jól vagyok.

Mivel egyedül él, fizetett segítői voltak, ők gondoskodtak róla a mindennapokban. Közeli hozzátartozói már meghaltak, két unokahúga és azok gyerekei alkotják a családját, akiket úgy szeret, mintha a sajátjai lennének. 

- Édesanyám négy és fél év alatt öt gyermeket szült, kétszer ikreket, az első kettő még kis korában meghalt. (…) Az öregségben az a legszörnyűbb, hogy az ember elveszíti a szeretteit és a barátait. Van egy mondás, vagy én sírok, vagy ők sírnak. 

A Békés testvérek Szentendre főterén 1971-ben: balra Békés Rita színésznő, középen Békés Itala, világos cipőben Békés András operarendező.
A Békés testvérek Szentendre főterén 1971-ben: balra Békés Rita színésznő, középen Békés Itala, világos cipőben Békés András operarendező.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal

Édesapja Békés István író, műfordító, művelődéstörténész, műkritikus volt, édesanyja olasz származású színésznő, Rita Furlani. Az előbbi 1982-ben, 86 évesen hunyta le örökre a szemét, az utóbbi 82 évesen távozott az élők sorából. Nővére, Békés Rita Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház művésze 53 évesen, 1978-ban, ikertestvére, Békés András Kossuth-díjas rendező, az Operaház főrendezője 2015-ben hunyt el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Békés Itala a Bestnek azt mondta, a temperamentumát olasz édesanyjától, a munkabírását édesapjától örökölte. A világjárvány idején ugyan kicsit ellustult, néha órákig fekszik, és a plafont bámulja, de ez sem elvesztegetett idő, mert ilyenkor jönnek a legjobb ötletei. 

Békés Itala 2019 februárjában a köztévé Hogy volt?! című tévéműsorában.
Békés Itala 2019 februárjában a köztévé Hogy volt?! című tévéműsorában.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- Így jött például egy újabb munkám ötlete, Azt mesélte az Itala a címe, Mácsai Pál lesz a partnerem. Slágerekben, falfirkákban, reklámokban, hirdetőoszlopokon, animációban jelenik meg az életemen keresztül egy század közérzete. 

Várhatóan Enyedi Ildikóval is újra együtt dolgozik, a rendezőnő írt a számára egy filmet, ami arról szól, hogy egy kilencéves kislány 2109-ben hogyan emlékezik vissza a mostani időkre. Úgy tervezi, ha véget ér a világjárvány, az Örkény Színházban is újra játszik a Macskajáték című darabban. 

- A Zűrzavar 2045 előadásban egy bejátszás erejéig vagyok jelen, a Szodomában kövérebb a fű címűben Mikaél szerepét felváltva játszanánk Zsótér Sándorral, de én a premier előtt megbetegedtem, remélem, hamarosan újból játszhatom. 

Kassai Ilona 2020 júliusában lett 92 éves

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő színházban már évek óta nem játszik, ma már csak szinkronizál, emellett filmekben láthatjuk, legutóbb Szabó István 2020 februárjában bemutatott, Zárójelentés című alkotásában szerepelt. 

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük