Elfelejtett tejföl miatt párkapcsolati erőszak: Balsai Mónival és Thuróczy Szabolccsal készült rövidfilm
Az Ökumenikus Segélyszervezet online rövidfilmeket készített a verbális és lelki bántalmazásról, ezekben a bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Valentin-nap a szerelem ünnepe, sok párkapcsolat számára mégsem jelenti kizárólag a szeretetet és az elfogadást. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről, az áldozatokat pedig a szerelmes üzenetek helyett a verbális abúzus mondatai várják ezen a napon is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet online rövidfilmeket készített a verbális és lelki bántalmazásról, melyekkel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért.

Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs a párkapcsolati erőszakról

Az első rövidfilm a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs által megformált karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával. Egy elfelejtett tejföl miatt már a hazafelé tartó úton végigpörög a fejében, milyen bántásokat vág majd a párja a fejéhez, miután hazaért. 

A segélyszervezet közösségi felületein most bemutatott kisfilmet további három bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.  

A négy filmben közös, hogy az áldozatok személyisége a bántalmazás és elnyomás hatására torzul. A bántalmazott azt tanulja meg egy ilyen kapcsolatban, hogy nem ér semmit, minden az ő hibája, és jobb, ha mindenben az őt elnyomó másik utasításait követi. Annyira fél attól, hogy okot adhat az erőszakra, hogy folyamatos készenléti állapotban van, mindig felkészülve az újabb támadásra. Miközben próbál megfelelni bántalmazójának, annak bántó mondatai beférkőznek a fejébe, és szinte sajátjaiként szólnak benne, magát ostorozza velük. Eljut arra a pontra, hogy bántalmazója már akkor is képes őt félelemben tartani, ha nincs is jelen. 

thuroczy-szabolcs

A krízisambulanciákon az esetek 10%-a férfiakat is érint, az egyik filmben ezért női szereplő alakítja a bántalmazót, és egy erősnek látszó férfit sodor olyan helyzetbe, hogy sértegetés és zsarolás áldozata lehet pusztán azért, mert sakkban tudja tartani őt valamivel.

A verbális bántalmazásban minden második nő érintett

A szavakkal történő bántalmazás a párkapcsolati erőszak olyan formája, amely nem hagy ugyan sebeket az áldozat testén, de éppoly fájdalmas, feldolgozása pedig sokkal tovább tarthat, mint a testi erőszaké. Magyarországon minden második felnőtt nő élt már át verbális bántalmazást partnere részéről, ennek formája rendkívül sokféle lehet: megalázás, kritizálás, manipulatív kényszerítés, gúnyolódás, megszégyenítés, durva követelőzés, de a közöny is ide sorolható. Súlyosabb esetben szavakkal tett erőszak többek közt bűntudatkeltést, fenyegetést, állandó ellenőrizgetést, megfélemlítést jelent. 

balsai-moni2

A verbális bántalmazást hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hiszen ezekben az esetekben nem történik fizikai erőszak. Pedig az áldozatok sokszor nem a tettlegességtől félnek, hanem a szavakkal történő fenyegetettséget viselik nehezebben, és az így szerzett lelki sebek is lassabban gyógyulnak. Valójában minden olyan kapcsolat bántalmazó, amelyben valaki fenyegetettségben él, amelyben elfogy az önbizalma, és úgy érzi, hogy partnere felé elszámolási kötelezettsége van, vagy engedélyt kell kérnie tőle a saját döntései meghozatala előtt. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten erre a célra létrehozott honlapján (www.aszeretetnemart.hu), valamint krízisambulanciáin a bajbajutottak szakemberektől kérhetnek segítséget tanácsadás formájában jogásztól, pszichológustól vagy szociális munkástól.

Balsai Móni férje

Balsai Móni 2015-ben a Liza, a rókatündérrel lett országosan ismert, a romantikus vígjátékot párja, Ujj Mészáros Károly rendezte. A 2018-as X - A rendszerből törölve női főszerepét is a színésznőre bízta. Közös munkájuk az RTL Klub Alvilág című sorozata is, ami 2020 márciusában, az 5. Magyar Filmdíj-gálán elnyerte a legjobb televíziós sorozat díját. 17 éve alkotnak egy párt, ebből három éve házasok, de ezt mostanáig sikerült titokban tartaniuk. 

Ezt is szeretjük