Meglepődsz, ki lett a nemzet színésze! Ez a színésznő örülhet a címnek
Almási Évát választották a nemzet színészének.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének ma délután Budapesten - tájékozatta a Nemzeti Színház az MTI-t. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő 11 művész döntött arról, hogy a február 25-én elhunyt Psota Irén helyére Almási Éva kerül a testületbe.

Reggel még arról szóltak a hírek, hogy Kassi Ilona a nagy esélyes a címre, de több másik színésznő neve is felmerült, köztük Almási Éváé is.

A Nemzeti Színház közlése szerint szerda délután háromkor ültek össze a teátrumban a nemzet színészei: Törőcsik Mari, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter, Szacsvay László és Bodrogi Gyula. Molnár Piroska, Andorai Péter, Berek Kati, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon adták le voksukat. Csaknem másfél óra elteltével született meg a döntés, amelynek értelmében Almási Éva színművész lett a nemzet színésze cím új birtokosa.

A nemzet színésze jelenleg Almási Éva (2016-tól), Andorai Péter (2015-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Cserhalmi György (2014-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Szacsvay László (2015-től), Tordy Géza (2008-tól) és Törőcsik Mari (2000-től).

Almási Éva nevéhez számos színpadi és filmes alakítás fűződik, emellett rendezőként is dolgozott. Jászai Mari-díjat 1973-ban kapott, 1978-ban érdemes művész, majd 1986-ban kiváló művész lett, 1997-ben a Kossuth-díjat vehette át. Ugyanebben az évben lett örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

MTI/Kallos Bea

87 évesen ő lehet a nemzet színésze

Kik jöhetnek szóba? Képes összeállításunkban megnézheted, kik esélyesek arra, hogy a cím birtokosai lehessenek.

Ezt is szeretjük