Érzelmek, szerelem, vágyódás India csodálatos tájain
A varázslatos indiai film, A fénykép a Berlinalén mutatkozott be. A gyönyörű romantikus történet már a magyar mozikban!

A fénykép cover kép
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Finom humorú, felemelő és elgondolkodtató filmet mutatnak be október 3-án a magyar mozik: A fénykép című indiai film érzékenysége, gyönyörű képei és üzenete életre szóló élményt ígér.  

A magyar mozinézők körében is nagy sikert aratott az Ezerízű szerelem című film, amely ritkán látott finomsággal mutatta be az igazi India egyik ismeretlen, izgalmas arcát.

Az Ezerízű szerelem elbűvölte a nézőket

Ebben a filmben a harvardi kutatók által is sokszor vizsgált rendszert ismerhettük meg: hogyan küldik el a háziasszonyok mindennap az ételhordót férjük munkahelyére a hatalmas, sokmilliós Mumbaiban, és a hihetetlenül bonyolult út ellenére hogyan ér mindig célba a megfelelő, nagy gonddal és szeretettel elkészített ebéd. A rendszer szinte soha nem hibázik – ez a film azonban egy ilyen kivételt mutatott be, amelynek révén sorsszerűen megismerkedhetett egymással két ember, akik különben soha nem találkoztak volna: az ételhordóba csempészett, egyre érzelmesebb üzenetek révén különleges kapcsolat alakult ki köztük. Filmrajongók ezrei nézték meg többször is ezt a varázslatos utazással is felérő alkotást. 

A fénykép című film egyik jelenete, képen a Miloni nevű főszereplő.
A fénykép című film egyik jelenete, képen a Miloni nevű főszereplő.

A fénykép, Ritesh Batra új filmje

Az idei Berlinale különleges gálavetítésén mutatkozott be az Ezerízű szerelem rendezőjének, Ritesh Batrának az új filmje, A fénykép, amely az előző mozihoz hasonlóan elgondolkodtat, megnevettet és megríkat, és India ismeretlen, de nagyon is élő, lenyűgözően érdekes szegleteibe kalauzolja el a nézőt. 

Rafi, a derűs és jó kedélyű fényképész Mumbai nevezetességeinél fotóz turistákat, és a képekért kapott csekély összegekből éli egyszerű, de elégedett életét. Lakótársain kívül nagyanyjával tart szoros kapcsolatot, az asszony azonban folyton azért nyaggatja, hogy mikor nősül már meg. A gyönyörű Miloni tehetős családból való, érzékeny lány, aki még nem pontosan tudja, mit akar az élettől. Egy nap Rafi lefényképezi Milonit, majd mikor újra találkoznak, megkéri a lányt, hogy játssza el nagyanyja kedvééért a jegyese szerepét.

A fénykép című film egyik jelenete, képen a főszereplő Rafi és nagyanyja.
A fénykép című film egyik jelenete, képen a főszereplő Rafi és nagyanyja.

A két távoli világból érkező ember közt különleges kapcsolat jön létre, ami mindkettejüket váratlan módon változtatja meg. 

A finom rezdülésekkel ábrázolt szerelmi történet mellett fontos szerepet kap India társadalmi berendezkedésének bemutatása: hogyan formálja a kasztrendszer a mai napig az emberi sorsokat. Hogyan alakulhat ki mély szeretet különböző kasztok képviselői közt: Miloni például láthatóan közelebb áll a családi konyha padlóján alvó szolgálóhoz, mint saját szüleihez – ők ketten mégsem tartozhatnak soha ugyanahhoz a világhoz. A társadalmi változás iránti vágy mellett megjelenik a nosztalgia is a régi idők ártatlansága iránt: Miloni visszaemlékszik arra az üdítőre, amit mindig a nagypapájával ivott, és amit azóta nem gyártanak – Rafi pedig felkutat egy elfeledett italgyárat, ahol még elkészíthető  ez a szinte mágikus, bájitali jelentőségű kóla, hogy örömet okozzon a lánynak. 

A fénykép című film egyik jelenete, képen a főszereplővel, Rafival a fényképésszel.
A fénykép című film egyik jelenete, képen a főszereplővel, Rafival a fényképésszel.

Vajon elég-e az érzelem, a törődés, az egymás felé fordulás, egymás szavak nélkül való megértése  ahhoz, hogy beteljesülhessen két távoli világból jövő ember szerelme? 

A meseszerűen szép, puha és meleg fényekkel fényképezett, érzékeny és mélyen átélt színészi alakításokat nyújtó  film a távoli tájakra vágyókat, az emberi sorsok iránt érdeklődőket és a romantikus filmek szerelmeseit egyaránt le fogja nyűgözni. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a rengeteget beszélő, bolondos, mégis mélyen bölcs nagymama, azaz „dadi” karaktere pedig mindenkit megmosolyogtat és könnyekig meghat majd. 

Ezt is szeretjük