4 különösen fontos vizsgálat
Ha babát szeretnél
Nemcsak a meddőség veszélye miatt érdemes orvoshoz fordulnod: tedd meg a pici érdekében is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség rémes gondolata már önmagában számos problémát okozhat a nőknél, amit egyszerűen elkerülhetsz azzal, ha még azelőtt elmész az orvoshoz, hogy belevágnátok családgyarapító terveitekbe. Tegyél meg ennyit magadért és a pici egészségéért akkor is, ha nincs semmi gond, és valószínűleg minden a terv szerint halad majd, vagy menj el pár vizsgálatra, ha csak a fölösleges aggodalmaktól szeretnéd megkímélni magad.

Miért menj orvoshoz?

Az életre szóló döntés előtt nemcsak arról jó megbizonyosodni, hogy gond nélkül megfoganhat a baba, de az is fontos, hogy a kilenc hónap alatt mindketten biztonságban legyetek. Ha a teljességre törekednél, valójában már egy évvel tervezett terhességed előtt elkezdhetnél orvoshoz járni, hogy megbizonyosodj arról, hogy tetőtől-talpig egészséges vagy.

Kíméld meg magad ettől a tortúrától, és válaszd csak a leglényegesebb vizsgálatokat! A legfontosabb, hogy mennyire vagy fogamzóképes, illetve van-e bármilyen jellegű nőgyógyászati problémád, ami gátolhatná a teherbeesést. Emellett azonban az is lényeges, hogy a pici ne legyen veszélyben a pocakodban, így néhány egészségügyi szűrésre is szükség lesz.

Rh-meghatározás

Az Rh-vércsoport meghatározása minden terhességi és termékenységi rutinvizsgálatnak része. Célja, hogy pontosan meghatározzák, milyen Rh-faktorral rendelkezel, ugyanis a terhes nők 8-15%-a Rh-negatív vércsoportú, ami kockázatot jelenthet az Rh-pozitív babára. Mivel a negatív faktor igen ritka, a baba többnyire nem ilyen vércsoporttal születik, amikor azonban világra jön, a két szervezet vére keveredhet.

Ha a magzat vörösvérsejtjei az anya vérébe kerülnek, testében ellenanyagok termelődhetnek, melyek a baba véráramába kerülve vörösvérsejtjeinek szétesését okozhatják. Éppen ezért fontos utánajárni, hogy véred milyen Rh-faktorral rendelkezik, amennyiben ugyanis negatív, azt a terhesség alatt és a szülés előtt anti-D antitestekkel közömbösíteni kell.

Titermérés

A rózsahimlő a tipikus gyerekbetegségek közé tartozik, azonban nem mindenki esik át rajta fiatalon. Leendő anyáknál ennek különös súlya van, ha ugyanis várandósan betegszik meg egy nő, a magzat is nagy veszélyben van. A rózsahimlő vetéléshez vezethet, vagy súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a babánál, azt azonban felnőtt fejjel már nem könnyű észben tartani, hogy a bárányhimlő és a mumpsz mellett a rubeola is ledöntött-e a lábadról gyerekként.

Ezért jobb, ha tervezett terhességed időpontja előtt beiktatsz egy vizsgálatot, ahol minden kiderül. A titerméréssel az is ellenőrizhető, hogy elkaptad-e valaha a kórt, de arra is fény derülhet, hogy annak ellenére, hogy kiskorodban ágynak estél rubeolával, szervezetedben nincs elegendő ellenanyag. Ha ez a szint nem megfelelő, feltétlenül adasd be magadnak a védőoltást még jóval a tervezett terhesség előtt, hogy biztosan ne essen baja a picinek!

Hormonvizsgálatok

A termékenységi rutintesztekbe beletartozik a ciklus első három napjának valamelyikén végzett vérvételes hormonvizsgálat is, amiből következtetni lehet a petefészek megfelelő működésére.
A ciklus közepén a folliculusstimuláló hormon, vagyis az FSH elér egy csúcsot, minek hatására normális esetben valamelyik petefészekből kilökődik az érett petesejt. A ciklus harmadik napján mért FSH a petefészkek kapacitásáról és a hormonra adott reakciókészségükről tájékoztat. Ha ezen a napon túl magas a hormon szintje szervezetedben, az azt jelenti, hogy petefészkeid nehézkesen működnek, mivel azonban ezek az értékek ciklusról ciklusra változhatnak, többnyire három vérvétel után von le bármilyen következtetést az orvos.

A ciklus 21. napján végzett újabb teszttel az vizsgálható, hogy történt-e ovuláció, vagyis van-e peteérésed, ami elengedhetetlen a teherbeeséshez. Ekkor a progeszteron szintjét vizsgálják, ami más hormonokkal együtt a terhességre készíti fel szervezeted. Szintje az ovulációt követően kezd emelkedni, hogy megtermékenyülés esetén biztosítsa az embrió befogadását. Mivel a progeszteront az ovuláció során kiszabaduló petesejt után visszamaradó sárgatest termeli, a 21. napon mért hormonszintből következtetni lehet arra, hogy volt-e az adott ciklusban peteérés.

Hüvelyi ultrahang

Az ultrahangos vizsgálatot akkor is érdemes elvégeztetned, ha a vérkép alapján minden rendben van, előfordulhatnak ugyanis olyan szervi rendellenességek, melyek a hormonképben nem okoznak változást, mégis meddőséget okoznak. A termékenységi vizsgálatokban alkalmazott hüvelyi ultrahang során megvizsgálják a méhnyálkahártya vastagságát, valamint a petefészekben a tüszők állapotát.

Az embrió befogadására legalkalmasabb nyálkahártya-vastagság nyolc-tíz milliméter: ha a ciklus második felében még ennél vékonyabb a nyálkahártyád, az hormonális problémákra utal. A hüvelyi ultrahang során azonban az is kiderül, ha miómád van, de felfedezhető a méhen kívüli terhesség is.

Ezekkel a vizsgálatokkal még időben kiderítheted, ha baj van, és a legtöbb problémára megtalálhatod a lehető legegyszerűbb megoldást.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Azért is érdemes minél korábban orvoshoz fordulnod, mert gond esetén fontos, hogy a lehető legjobb lelkiállapotban legyél, hogy a nehézségek árán is sikeresen véghez tudd vinni céljaidat.

Cikkünk Marina Nicholas 3 lépés a termékenységért című könyve alapján készült

Ezt is szeretjük