Friss kutatás! Egy sima vírusfertőzés is okozhat asztmát - Így előzd meg

Sima betegségnek tűnhet, ám annyit árt az immunrendszernek, hogy asztma lehet a vége.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy vírusfertőzés lerombolhatja az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben - állapították meg egérkísérletek alapján amerikai kutatók.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban megmutatták, hogy a légzőszervi óriássejtes vírus - RSV, respiratory syncytial virus - megfosztotta az immunsejteket attól a képességüktől, hogy csillapítsák a légutak gyulladását. Az eredmény hozzájárulhat az asztma megelőzésére szolgáló módszerek kidolgozásához.

A fertőzöttek 39%-a lesz asztmás

Amikor az asztmás páciensek légútjait irritálja valami, akkor a légutak összeszűkülnek, begyulladnak és túl sok ragadós nyálkát termelnek, ami együttesen megnehezíti a légzést.

Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ismételt RSV-fertőzések és az asztma megjelenése között kapcsolat áll fenn.

Egy svéd tanulmány eredménye szerint az RSV-fertőzéssel kórházba került gyerekek 39%-ánál alakult ki asztma 18 éves korukra, miközben az asztma előfordulási gyakorisága egyébként 9% volt.

Azt azonban eddig nem tudták a szakemberek, hogy a vírus miként képes elérni mindezt. A Pittsburgh-i Egyetem orvosi fakultásának munkatársai most úgy vélik, egérkísérleteikben megtalálták a választ.

Amikor a sejtek esendőbbek

Eredményeik szerint a vírus tönkretette az immunrendszer egy specifikus részének, a szabályozó T-sejteknek azt a képességét, hogy enyhítsék a gyulladást, elnyomják a túl aktív immunválaszt. A gyulladás fontos része a test fertőzéssel való megküzdésének, az asztmás embereknél azonban olyan közönséges forrásból származó anyagok is túlzott gyulladásos immunválaszt váltanak ki, mint a házipor, a háziállatok szőre vagy a gombák.

Mint a tanulmány szerzői - Anuradha Ray és Prabir Ray - a BBC hírszolgálatának elmondták, az RSV-fertőzés a szabályozó T-sejtek elnyomó funkciójának teljes elvesztéséhez vezetett, amit az követett, hogy az egereknél asztmaszerű tünetek fejlődtek ki. A kutatók úgy vélik, a születés után, a korai életszakaszban lehet egy olyan periódus, amikor ezek a sejtek esendőbbek, könnyebben károsodik funkciójuk.

Így előzd meg!

Beoltathatod a kicsit, ám néhány természetes praktika alkalmazásával is támogathatod immunrendszerét fejlődésében és működésében.

Anyatej - minél tovább

Legjobb, ha élete első évében mindvégig szoptatni tudod a babát. Az anyatej ugyanis számos olyan anyagot tartalmaz, amely támogatja a kicsi szervezetének védekező rendszerét, azaz védelmet nyújt a különféle fertőzések ellen. A tapasztalatok szerint a mellből táplált gyerekek ritkábban a későbbiek során is ritkábban betegednek meg.

Immunerősítő ételek

Akár szopik a babád, akár nem, ha itt az ideje, adj neki egészséges szilárd táplálékot, főleg gyümölcsöket, zöldségeket, melyek bőséges vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrást jelentenek. A csecsemő étrendjében meghatározó szerepet kell kapnia a cinknek is, amely szintén támogatja az immunrendszert. Ez a nyomelem jellemzően az olyan táplálékokban lelhető fel, melyek sok fehérjét tartalmaznak, például a fehér húsok - különösen a csirke - vagy a gabonafélék. Kiváló forrása a tej is, ezt azonban csak egyéves kora után add a kicsinek, ugyanis - bármilyen egészséges - könnyen allergizálhat.

Ezt is szeretjük