4 fontos készség, amit fejlesztenek a videójátékok: nem csak negatív hatásuk van

A videójátékoknak pozitív hatásai is vannak, de csak akkor, ha mértékkel, és a gyerek korosztályának megfelelő számítógépes játékokkal játszik.

GettyImages-107428956
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A digitális világban minden serdülő és tinédzser megtalálja a magának való szórakozási lehetőséget, legyen szó filmnézésről, zenehallgatásról, csetelésről, a közösségi oldalak állandó jellegű monitorozásáról vagy épp számítógépes videójátékokról.

Utóbbit sokan az agresszivitással, az elszigetelődéssel és a függőséggel hozzák kapcsolatba, ugyanakkor a lehetséges negatív hatások mellett  kevesebb szó esik a videójátékok pozitívumairól és készségfejlesztő hatásukról - természetesen egészséges mennyiségű használatuk mellett.


A videójátékok fejlesztő hatása

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy nem csak erőszakos, lövöldözős, püfölős videójátékok léteznek. A videójátékok is különböző műfajokba sorolhatók, vannak ügyességi, stratégiai jellegű játékok is, amelyek számos készséget fejleszthetnek.

GettyImages-1298264718

Fejleszti a koordinációs készséget és a koncentrációt

Egy versenyautós pályán például meg kell tanulni, hogy ne sodródjon le a kocsi a pályáról, ezt pedig sok gyakorlással lehet elérni, ezáltal egyre jobban fejlődik a koordinációs képesség, azaz a kéz-szem koordinációja. A játék ugyanakkor megkívánja a gyors reakcióidőt, ezáltal javítja az aktív figyelmet és a koncentrációt.

Döntéshozatal és problémamegoldó képesség

A stratégiai és ügyességi játékoknál elengedhetetlen a gyors döntéshozatal, a pozíciók, helyzetek elemzése, a következő lépés megtervezése - éppúgy, mint egy társasjátéknál. Az ilyen jellegű játékok fejlesztik a gyerek logikai készségét, hiszen a cél érdekében szükség van a játékos részéről egy képzeletbeli tervezésre, hogyan, milyen stratégia mentén haladjon, ami végül győztesként hozza ki őt a játékból. A gyerek pedig megtanul előre gondolkodni, és fejben megtervezi az adott lépéseket, esetleg menet közben változtat a stratégián, amennyiben le szeretné győzni a virtuális játszótársát.

A cikk az ajánló után folytatódik


Mennyi videójáték engedélyezett?

Természetesen nem szabad hagyni, hogy a gyerkőc reggeltől estig vagy egyhuzamban akár órákig üljön a gép előtt, hiszen a számítógép előtt töltött időnek negatívumai is lehetnek hosszabb távon, mint például a hát- és szemfájás, a mozgásszegény tevékenységből adódóan az elhízás vagy az időérzék elvesztése, így mindenképp a szülőnek érdemes szabályoznia a képernyőidőt és persze azt, hogy a gyerkőc a korosztályának megfelelő videójátékkal játsszon.  

A szakemberek megállapították, hogy azoknál a 7-11 éves gyerekeknél alakultak ki szociális és viselkedési problémák, akiknél a számítógépen való játszás meghaladta a heti kilenc órát, azaz a napi egy óra játékot, hétvégén pedig a két órát. Dr. Jesus Puyol szakértő 2400 gyermek szüleit kérte meg arra, hogy számoljanak be a gyerekek számítógépes játszási szokásaikról. Minden korosztályban átlagosan heti négy órát töltöttek számítógépes játékkal, a fiúk hetente közel két órával többet játszottak, mint a lányok. A vizsgálatok továbbá azt is kimutatták, hogy kisebb motoros javulás volt tapasztalható azoknál a gyerekeknél, akik csupán heti két-három órát játszottak.

GettyImages-1244808468

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a hat évnél idősebb gyermekek esetében legfeljebb 60 perc engedélyezett naponta, ugyanakkor jó, ha néhány nap videójátékmentesen telik. A hat évnél fiatalabb gyerekeknél napi fél óra a maximum felső határ.

7 logikai játék, ami fejleszti az agyat

Az alábbi gyűjteményben szereplő játékok is mind ezeket a készségeket hivatottak erősíteni.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük