Veszélyes gyógymódok
Többet árthatnak a gyereknek, mint hinnéd
Bár segíteni szeretnél, a gyerek még betegebb is lehet ezektől a dolgoktól.

Dia

 	Gyógyteák  	Rengetegféle gyógytea kapható, mindenféle betegségre, tünetre lehetne találni valamilyent. Ám ezek a teák nem mindig kicsiknek valók, mert egyesek - például a bodza - hányást, hasmenést okozhatnak, mások - például a menta - fulladásos reakciót válthatnak ki. A teák azonban nemcsak belülről, külsőleg is bajt csinálhatnak. Ha kamillával mosogatják a kötőhártya-gyulladásos szemet, bőrirritáció léphet fel.

Gyógyteák

Rengetegféle gyógytea kapható, mindenféle betegségre, tünetre lehetne találni valamilyent. Ám ezek a teák nem mindig kicsiknek valók, mert egyesek - például a bodza - hányást, hasmenést okozhatnak, mások - például a menta - fulladásos reakciót válthatnak ki. A teák azonban nemcsak belülről, külsőleg is bajt csinálhatnak. Ha kamillával mosogatják a kötőhártya-gyulladásos szemet, bőrirritáció léphet fel.

Dia

 	Párologtatás  	A párologtatás segít, hogy a légutak ne száradjanak ki. Sokan egy kis illóolajat is tesznek a vízbe, hogy ezzel is segítsék a gyógyulást. A kamilla az egyik legnépszerűbb olaj, amit ilyen módon használnak, ám ez veszélyes lehet kicsikre és nagyokra egyaránt, ugyanis allergiás reakciót válthat ki, légúti panaszokkal, bőrirritációval, kötőhártya-gyulladással.

Párologtatás

A párologtatás segít, hogy a légutak ne száradjanak ki. Sokan egy kis illóolajat is tesznek a vízbe, hogy ezzel is segítsék a gyógyulást. A kamilla az egyik legnépszerűbb olaj, amit ilyen módon használnak, ám ez veszélyes lehet kicsikre és nagyokra egyaránt, ugyanis allergiás reakciót válthat ki, légúti panaszokkal, bőrirritációval, kötőhártya-gyulladással.

Dia

	Mentaolaj	A mentaolaj erős illatú, felszabadítja a légutakat, és borogatni is lehet vele, ha valakinek fáj a feje. Kicsiknél azonban nem szabad alkalmazni, mert a gégebemenetet érő hideghatás úgynevezett Kratschmer-reflexet válthat ki, amely légzéselakadáshoz vezethet, a bőrrel érintkezve pedig az olaj bőrirritációt okozhat.

Mentaolaj

A mentaolaj erős illatú, felszabadítja a légutakat, és borogatni is lehet vele, ha valakinek fáj a feje. Kicsiknél azonban nem szabad alkalmazni, mert a gégebemenetet érő hideghatás úgynevezett Kratschmer-reflexet válthat ki, amely légzéselakadáshoz vezethet, a bőrrel érintkezve pedig az olaj bőrirritációt okozhat.

Dia

 	Mézkúra  	A méz teli van minden jóval, vitaminokkal, enzimekkel, ráadásul gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is van, ezért torokfájásra remek gyógyír. Mégsem érdemes kicsiknek - pláne egy éven aluliaknak - adni, mert az ő bélflórájuk még nem tud vele megbirkózni, így allergiát okozhat.

Mézkúra

A méz teli van minden jóval, vitaminokkal, enzimekkel, ráadásul gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is van, ezért torokfájásra remek gyógyír. Mégsem érdemes kicsiknek - pláne egy éven aluliaknak - adni, mert az ő bélflórájuk még nem tud vele megbirkózni, így allergiát okozhat.

Dia

 	Gőzölés  	Bár vannak betegségek - orrmelléküreg-gyulladás, megfázás -, amelyeknél rendkívül hatásos gyógymód, csak felnőtteknél vagy nagyobb gyerekeknél érdemes alkalmazni. A kicsik még nem értik, hogy miért kerül a fejükre törölköző, miért csap az arcukba a gőz, és az új helyzet miatt váratlanul menekülni próbálhatnak, leverve az edényt, leforrázva magukat.

Gőzölés

Bár vannak betegségek - orrmelléküreg-gyulladás, megfázás -, amelyeknél rendkívül hatásos gyógymód, csak felnőtteknél vagy nagyobb gyerekeknél érdemes alkalmazni. A kicsik még nem értik, hogy miért kerül a fejükre törölköző, miért csap az arcukba a gőz, és az új helyzet miatt váratlanul menekülni próbálhatnak, leverve az edényt, leforrázva magukat.

Dia

 	Fülfájdalomra meleg borogatás  	Téli betegség a kicsiknél a fülgyulladás, ami fertőzés következménye vagy megfázás szövődménye is lehet. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a meleg borogatás jót tesz, ezért a gyógyszertárakban kapható termotasakos sapkával gyógyítgatják a gyerek fülét. Ez azonban árt, ugyanis vérbőséget okoz, mely a váladékozást serkenti, ezzel fokozva a gyulladást.

Fülfájdalomra meleg borogatás

Téli betegség a kicsiknél a fülgyulladás, ami fertőzés következménye vagy megfázás szövődménye is lehet. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a meleg borogatás jót tesz, ezért a gyógyszertárakban kapható termotasakos sapkával gyógyítgatják a gyerek fülét. Ez azonban árt, ugyanis vérbőséget okoz, mely a váladékozást serkenti, ezzel fokozva a gyulladást.

Dia

	Eukaliptuszolaj	Bár az eukaliptuszolaj jó légúti fertőzésekre, mert antiszeptikus és nyákoldó, sajnos nem érdemes bevetni, ha a gyerek megfázott. Ez az olaj ugyanis gyengítheti más gyógyszerek hatását, és akár allergiás reakciót is kiválthat azokból a kicsikből, akik érzékenyebbek.

Eukaliptuszolaj

Bár az eukaliptuszolaj jó légúti fertőzésekre, mert antiszeptikus és nyákoldó, sajnos nem érdemes bevetni, ha a gyerek megfázott. Ez az olaj ugyanis gyengítheti más gyógyszerek hatását, és akár allergiás reakciót is kiválthat azokból a kicsikből, akik érzékenyebbek.

Ezt is szeretjük
Fotó: