3 rejtett veszélyforrás, amitől óvd a gyereket

Légy óvatos, amikor a babának vásárolsz. Figyeld a címkéket, mert akár még egy játék is lehet mérgező! Ismerd meg a veszélyforrásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Környezetünk tele van olyan anyagokkal, amelyek köztudottan veszélyesek az apró, fejlődésben lévő szervezet számára. Ezért az nem újdonság, hogy amikor megérkezik a pici, az egész lakást át kell rendezned: elérhetetlen magasságokba tenni a tisztítószereket és vegyszereket, eltüntetni az apró, lenyelhető elemekből álló tárgyakat és bababiztos dobozba rejteni a gyógyszereket.

Ezek az óvintézkedések különösen akkor válnak aktuálissá, amikor a baba járni és mászni kezd, és hirtelen az egész lakás egy hatalmas játszótér lesz a szemében. Vannak azonban olyan dolgok, amelyekről kevésbé köztudott, hogy ártalmasak, hiszen éppen babáknak szánták őket.

Babakozmetikumok

A csecsemő szervezete minden káros anyagra sokkal érzékenyebben reagál, mint egy felnőtté. Emellett pedig azt sem szabad elfelejtened, hogy a későbbi allergiás reakciók, az egyre gyakoribb bőrbetegségek nem egy hét alatt alakulnak ki a káros samponoktól és krémektől, hiszen a vegyi anyagok fokozatosan halmozódnak fel a szervezetben.
A veszélyes adalékok sajnos a babakozmetikumokból sem hiányoznak. Számos samponban, fürdetőben és drogériában kapható krémben találhatóak ftalátok, amelyek a hormonháztartásra gyakorolnak káros hatást.

Minél több ftalát jut egy fiúcsecsemő szervezetébe, felnőttként annál kevesebb férfi nemi hormont termel a szervezete, de az allergiára való hajlamot is felerősítik. Lehetőség szerint tehát kerüld az üdén illatos babakozmetikumokat, leggyakrabban ugyanis illatstabilizátorként alkalmazzák ezt a vegyületet. Használj minél természetesebb ápolószereket, és a tusfürdők divatja ellenére az egyszerű glicerines szappantól se riadj vissza! A szappan ugyanis kevésbé szárítja a bőrt, és több természetes anyagot tartalmaz, mint a folyékony fürdetők.

A legjobb azonban, ha ellenőrzött, természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat használsz, amelyek bár drágábbak, és valamivel nehezebben hozzáférhetőek lehetnek a mesterséges fürdetőkhöz képest, mindenképpen csökkentik a későbbi allergia, ekcéma vagy egyéb hormonális problémák kialakulásának veszélyét. A bio termékeket pedig egyre több drogéria polcain megtalálod.

Babaételek

A káros anyagok azonban nemcsak a kozmetikumokból a baba szervezetébe, de a tartósítószert tartalmazó bébiételeken keresztül is hozzájuthat a pici. A veszély tehát sokszor éppen onnan érkezhet, ahonnan a legkevésbé számítanál rá, ezért érdemes az üzletekben nyitott szemmel járnod, és minden egyes dolgot többször is ellenőrizni, amit a babának veszel.

Ha nem házilag készült bébiételt szeretnél adni gyermekednek, akkor feltétlenül nézd meg az üveg címkéjét. Sok készítmény annak ellenére, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a gyümölcslésűrítmény miatt mégis túl cukros, ami semmiképpen nem jó a kicsinek, de olykor még ízfokozót is tartalmaznak, ami elősegítheti a korai cukorbetegség kialakulását.

Lehetőség szerint készíts otthon bébiételt a picinek, pépesített bio zöldségek és teljes kiőrlésű gabonapelyhek keverékéből. Felhasználás előtt azonban a zöldségeket feltétlenül hámozd meg, hogy még véletlenül se kerülhessen növényvédő vagy rovarirtó szer a baba szervezetébe.

Játékok

A baba mindent a szájába vesz, amit csak egy kicsit is be tud tuszkolni apró ajkai közé, de vannak olyan játékok, amelyek kimondottan arra valók, hogy a pici rágcsálja és nyalogassa őket. Senki sem gondolná, hogy bár babajátéknak készültek, mégsem egészen alkalmasak erre a célra, ugyanis mérgezőek. 2005-ben a játékboltok polcairól bevizsgált tárgyak 90%-a bizonyult veszélyesnek.

A ftálsav-észter nevű vegyületet a PVC lágyítására használják, és annak ellenére találták meg több játékban, hogy alkalmazása 2002 óta tilos.

Ha szeretnéd elkerülni az esetleges bajt, semmiképpen ne vásárolj kínai játékot gyermekednek, inkább az ellenőrzött európai termékeket keresd a boltok polcain, és figyeld a megfelelőségi jelzést is!

Fontos!
Olykor nem csak a gyerekjátékok, de a márkanév nélküli, olcsóbb cumik is tartalmazhatnak ftálsav-észtert. Feltétlenül ellenőrizd tehát, hogy mit adsz a pici szájába, és csak megbízható gyártótól származó holmit vegyél!
Ezt is szeretjük