A vérszegénység 9 tipikus jele

A vérszegénység fizikai-szellemi problémákat is okozhat.

Dia

 	Sápadtság  	A sápadtság gyakori velejárója a vérszegénységnek, de persze a világos bőrű gyerekeknél ilyenkor, ősszel teljesen természetes a halovány szín. Az egészséges lurkóknál is megesik, hogy reggelente majdhogynem falfehérek, ám ha az íny, a nyálkahártya, illetve a tenyér, a talp és a körmök alatti hús is inkább fehérebb, mint egészséges rózsaszín, akkor valószínű, hogy csökkent a gyerkőc vörösvértestszáma és hemoglobinszintje.

Sápadtság

A sápadtság gyakori velejárója a vérszegénységnek, de persze a világos bőrű gyerekeknél ilyenkor, ősszel teljesen természetes a halovány szín. Az egészséges lurkóknál is megesik, hogy reggelente majdhogynem falfehérek, ám ha az íny, a nyálkahártya, illetve a tenyér, a talp és a körmök alatti hús is inkább fehérebb, mint egészséges rózsaszín, akkor valószínű, hogy csökkent a gyerkőc vörösvértestszáma és hemoglobinszintje.

Dia

	Fáradékonyság	A gyakori, sokszor indokolatlan fáradékonyság már sokkal inkább gyanúkeltő lehet, különösen, ha a korábban életvidám, ugribugri csemetéd üldögélősebb lett, el-elbóbiskol a tévé előtt, vagy délutánonként bevackolja magát a szobába ahelyett, hogy játszani menne a szabadba. Amennyiben nem lelki probléma áll az aluszékonyság, a levertség és a rossz közérzet hátterében, érdemes alapos kivizsgálást szorgalmaznod.

Fáradékonyság

A gyakori, sokszor indokolatlan fáradékonyság már sokkal inkább gyanúkeltő lehet, különösen, ha a korábban életvidám, ugribugri csemetéd üldögélősebb lett, el-elbóbiskol a tévé előtt, vagy délutánonként bevackolja magát a szobába ahelyett, hogy játszani menne a szabadba. Amennyiben nem lelki probléma áll az aluszékonyság, a levertség és a rossz közérzet hátterében, érdemes alapos kivizsgálást szorgalmaznod.

Dia

 	Étvágytalanság  	Ha eleve azért alakult ki vérszegénység a gyermekednél, mert rosszevő, valószínűleg nehéz lesz tetten érni a hiánybetegséget az étvágytalansága alapján. Pedig gyakori tünet, hogy a lurkó alig eszik egész nap, egykedvűen turkál a tányérjában, nem hozza lázba a kedvenc étele sem. Közben persze napról napra észrevehetően gyengébb. Mivel ennek igen sok oka lehet, és az étvágytalanság önmagában is komoly problémákat okozhat a gyerek fejlődésében, minél előbb járj utána, hogy mi áll a hátterében.

Étvágytalanság

Ha eleve azért alakult ki vérszegénység a gyermekednél, mert rosszevő, valószínűleg nehéz lesz tetten érni a hiánybetegséget az étvágytalansága alapján. Pedig gyakori tünet, hogy a lurkó alig eszik egész nap, egykedvűen turkál a tányérjában, nem hozza lázba a kedvenc étele sem. Közben persze napról napra észrevehetően gyengébb. Mivel ennek igen sok oka lehet, és az étvágytalanság önmagában is komoly problémákat okozhat a gyerek fejlődésében, minél előbb járj utána, hogy mi áll a hátterében.

Dia

 	Ingerlékenység  	Vérszegénységre utalhat az is, ha a gyerek viselkedése megváltozik. Ingerlékenyebb lesz, esetleg életunttá, egykedvűvé válik, nehezen felcsigázható az érdeklődése, szinte vonzza az ágy. A dühös felcsattanás levertséggel párosulhat, és a széteső figyelem éppúgy árulkodó jel lehet. Persze a kamaszok hangulata egyébként is hullámzó, így az esetükben nem annyira feltűnő, ha visszahúzódóvá válnak vagy kikelnek magukból, de kisebbeknél élesebben megfigyelhető, ha hirtelen megszakad a megszokott vidámságuk és ok nélkül nyűgösek, nehezen kezelhetők lesznek.

Ingerlékenység

Vérszegénységre utalhat az is, ha a gyerek viselkedése megváltozik. Ingerlékenyebb lesz, esetleg életunttá, egykedvűvé válik, nehezen felcsigázható az érdeklődése, szinte vonzza az ágy. A dühös felcsattanás levertséggel párosulhat, és a széteső figyelem éppúgy árulkodó jel lehet. Persze a kamaszok hangulata egyébként is hullámzó, így az esetükben nem annyira feltűnő, ha visszahúzódóvá válnak vagy kikelnek magukból, de kisebbeknél élesebben megfigyelhető, ha hirtelen megszakad a megszokott vidámságuk és ok nélkül nyűgösek, nehezen kezelhetők lesznek.

Dia

 	Rossz fizikai teljesítmény  	Mozgósabb, eleven gyerekeknél rögtön szembetűnő, ha kevesebbet futkároznak, hamar kifáradnak, vagy esetlenebbé válik a mozgásuk. Ám a nyugisabbaknál is intő jel lehet a szédülés, a koordinációs készség romlása, illetve a kedvetlenség. Ha úgy látod, hogy a gyerekedet a friss levegő sem turbózza fel, és labdázás helyett inkább üldögél a játszótéren, előfordulhat, hogy vérszegénység áll a háttérben.

Rossz fizikai teljesítmény

Mozgósabb, eleven gyerekeknél rögtön szembetűnő, ha kevesebbet futkároznak, hamar kifáradnak, vagy esetlenebbé válik a mozgásuk. Ám a nyugisabbaknál is intő jel lehet a szédülés, a koordinációs készség romlása, illetve a kedvetlenség. Ha úgy látod, hogy a gyerekedet a friss levegő sem turbózza fel, és labdázás helyett inkább üldögél a játszótéren, előfordulhat, hogy vérszegénység áll a háttérben.

Dia

 	Ügyetlenség, figyelemzavar  	A széteső figyelem, a koncentráció hiánya szintén a vérszegénység tünetcsoportjába tartozik, de mivel rengeteg más dolog is okozhatja, nehéz elsőre kikövetkeztetni az összefüggést. Ám egészen más, ha a gyerek figyelme csupán elkalandozik máshová, illetve azért nem tud összpontosítani, mert rossz a közérzete, vagy ébren is olyan, mint aki félálomban van.

Ügyetlenség, figyelemzavar

A széteső figyelem, a koncentráció hiánya szintén a vérszegénység tünetcsoportjába tartozik, de mivel rengeteg más dolog is okozhatja, nehéz elsőre kikövetkeztetni az összefüggést. Ám egészen más, ha a gyerek figyelme csupán elkalandozik máshová, illetve azért nem tud összpontosítani, mert rossz a közérzete, vagy ébren is olyan, mint aki félálomban van.

Dia

 	Gyakori fejfájás és betegeskedés  	Számos betegséget jelezhet a fejfájás, szédülés és gyengeség, így nem biztos, hogy rögtön a vérszegénység jut eszedbe. Ráadásul, mivel a vashiányos vérszegénység együtt jár a vitaminhiánnyal, a gyerek immunrendszere eleve alulteljesíthet, így gyakori vendég lesz nálatok egy-egy fertőzés, ami nehezen áll csak tovább. Az említett tünetek az elhúzódó betegeskedések melléktüneteként is felfoghatóak, így gyakran elég későn derül ki, hogy valójában a vérszegénység indította el a lavinát.

Gyakori fejfájás és betegeskedés

Számos betegséget jelezhet a fejfájás, szédülés és gyengeség, így nem biztos, hogy rögtön a vérszegénység jut eszedbe. Ráadásul, mivel a vashiányos vérszegénység együtt jár a vitaminhiánnyal, a gyerek immunrendszere eleve alulteljesíthet, így gyakori vendég lesz nálatok egy-egy fertőzés, ami nehezen áll csak tovább. Az említett tünetek az elhúzódó betegeskedések melléktüneteként is felfoghatóak, így gyakran elég későn derül ki, hogy valójában a vérszegénység indította el a lavinát.

Dia

 	Rossz tanulmányi eredmények  	Ha alapvetően szorgalmas, jó tanuló a csemetéd, a tanulmányi eredményeinek hirtelen romlása is figyelmeztető jel lehet, különösen akkor, ha azt látod, hogy minden erejét összeszedve igyekszik megfelelni és a korábbi eredményeit produkálni, mégsem sikerül neki. Amennyiben nem lelki probléma okozza az éles fordulatot, illetve a többi tünetet is tapasztalod a gyerkőcnél, valószínűleg a vérszegénység a ludas, de ezt csak az orvos derítheti ki.

Rossz tanulmányi eredmények

Ha alapvetően szorgalmas, jó tanuló a csemetéd, a tanulmányi eredményeinek hirtelen romlása is figyelmeztető jel lehet, különösen akkor, ha azt látod, hogy minden erejét összeszedve igyekszik megfelelni és a korábbi eredményeit produkálni, mégsem sikerül neki. Amennyiben nem lelki probléma okozza az éles fordulatot, illetve a többi tünetet is tapasztalod a gyerkőcnél, valószínűleg a vérszegénység a ludas, de ezt csak az orvos derítheti ki.

Dia

 	Testi tünetek  	A sápadtságon kívül a testen nem mindig mutatkoznak meg külső jelei a vérszegénységnek, de elhúzódó állapotromlásnál már előfordulhat, hogy a gyerek haja elvékonyul, fakóvá, fénytelenné válik, vagy feltűnően hullik, illetve a körmei is meggyengülnek. A beesett, karikás, mély árokban ülő szemek szintén arról adhatnak hírt, hogy a gyerek szervezete kimerült, és talán megbomlott a hemoglobinszint egyensúlya.

Testi tünetek

A sápadtságon kívül a testen nem mindig mutatkoznak meg külső jelei a vérszegénységnek, de elhúzódó állapotromlásnál már előfordulhat, hogy a gyerek haja elvékonyul, fakóvá, fénytelenné válik, vagy feltűnően hullik, illetve a körmei is meggyengülnek. A beesett, karikás, mély árokban ülő szemek szintén arról adhatnak hírt, hogy a gyerek szervezete kimerült, és talán megbomlott a hemoglobinszint egyensúlya.

Ezt is szeretjük
Fotó: