Neked csak egy mondat, de a gyereknek örök sérülés lehet: ezt ne mondd az ünnepek táján

A kicsiknek az ünnep csupa varázslat, ne változtasd rémálommá!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már ünnep, hát hasonlítsuk a gyereklelket egy finom készítésű üveggömbhöz - tükröződésében szülőként látod magad, hiszen a gyermekedet te neveled, személyiségét, értékrendjét formálva, ám ahogy az üveggömb, a gyereklélek is könnyen összetörik, a darabjait összeilleszteni pedig nyomtalanul nem lehet.

Minthogy rendkívül érzékeny, a gyereklélekre a szülőnek és a kicsit körülvevő felnőtteknek általában véve vigyázni kell. Minden egyes tett vagy kimondott szó nyomot hagy ugyanis a gyerekben, és figyelni kell rá, hogy ez a nyom semmiképpen se negatív, romboló hatású legyen, hanem pozitív, építő hatású.

Egész évben, de az ünnepek táján még nagyobb eséllyel hangozhatnak el olyan mondatok a szülőktől, amelyek sérthetik a gyereklelket. Hogy ezt elkerüld, most óva intünk: az alábbiakat ne mondd a gyereknek!

Rossz vagy, nem érdemelsz ajándékot

Huncut volt, és nem fogadott szót? Elfáradt, és hisztizett, megmakacsolta magát a bevásárlóközpontban? Összekapott kistestvérével, és kihasználta erőfölényét? Lehet, hogy hibázott, lehet, hogy rosszul viselkedett - de a gyerek attól még nem rossz. Ne hitesd el vele, hogy ő márpedig rossz, és sose fenyegesd, hogy nem kap semmit karácsonyra, mert komolyan el is hiszi, és megrémíti a dolog.

Ha jó leszel, megkapod

Mondod a gyereknek, azt gondolván, majd elfelejti. Megígérsz neki fűt-fát, csak hogy nyugton maradjon, hogy ne sírjon, hogy ne makacsolja meg magát. De a gyerek nem felejt, pláne, ha már nagyobbacska, mondjuk, óvodás. És ha a fa alatt nem lesz ott, amit felelőtlenül megígértél, csalódott lesz, és azt gondolja, hiába viselkedett jól, akkor sem kapta meg, amit ígértél, hiábavaló volt hát az egész.

Aki bepisil, az nem kap ajándékot

A kicsiknek nem egyszerű dolog átszokni a pelusról a bilire, de sose zsarold őt meg azzal, hogy ha bepisil, akkor ez vagy az lesz vagy nem lesz. Szorongást kelthetsz benne, félelmet, és ennek hatására még inkább nő a "baleset" esélye, ha pedig megtörtént, tragédiaként élheti meg a gyerek, hogy most ebből mi fog származni.

Eltörted a díszt? Ügyetlen, buta vagy!

A pici gyerekkezek még nem fognak olyan biztosan, csak ismerkednek a tárgyak formájával, tulajdonságaival, és semmi csodálkoznivaló nincs aon, ha elejtenek, összetörnek valamit. Inkább te vigyázz, mi kerül a gyerek kezébe, hiszen bármi, ami törékeny, megvághatja. Sose szidd le, ha véletlenül eltört valamit - nem szándékosan tette, ne kelts benne bűntudatot!

Nincs időm megnézni, mit rajzoltál

Ünnepekkor a felnőttek persze elfoglaltak a sok sütés-főzés, takarítás, ajándékvásárlás és csomagolás közepette, ám ez nem mentség arra, ha a kicsire kevés figyelem jut. Ha például rajzol valamit, akár ajándékba, azt igenis meg kell nézni, megkérdezni, kik vannak a képen, megdicsérni. A gyereknek kell a pozitív visszajelzés, hogy önbizalma kifejlődjön, és éreznie kell a figyelmet. Ezek nélkül szorongó, önbizalom-hiányos lehet később.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük