Egy durva tévedés, ami rengeteg életbe került már - Tényleg veszélyt jelent a cica a babára?

Nem attól lesz egészséges a gyerek, ha kiteszed a macskát.

Toxoplazmózis - macska
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem sok macskás kismama lehet, akit terhessége során ne riogatna a környezete a toxoplazmózissal, erősen ajánlva, mielőbb szabaduljon meg házi kedvencétől, mert a végén még valami Alient talál a világra hozni.

A leendő anyuka persze megrémül a fentiek hallatán, a kis állat pedig jó eséllyel távozni kényszerül, ami az élet végét is jelentheti számára - holott erre semmi szükség nem lenne. Ismerd meg a roppant veszélyesnek kikiáltott, valójában azonban mindennapos és szinte teljesen ártalmatlan toxoplazmózist, és mindenkinek eggyel kevesebb baja lesz: neked és a cicádnak egyaránt.

Mi az a toxoplazmózis?

A toxoplazmózis egy fertőzés, amelyet egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii okoz. Ez csak a macskákban szaporodik, de köztigazdája bármilyen más melegvérű állat, sőt, ember is lehet. Olyannyira elterjedt, hogy - bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre - becslések szerint a magyarországi lakosság 50-80%-a valamikor már elkapta élete során.

Amilyen gyakori, olyan ártalmatlan: jellemzően észrevétlenül zajlik le, csak minden kilencedik-tizedik ember tapasztal enyhébb tüneteket, úgymint hőemelkedés, láz, torokfájdalom, izomfájdalom, esetleg kiütés. Mivel ezek maguktól is elmúlnak, illetve számos más betegségre is utalhatnak, a legtöbben nem is tudnak arról, hogy átestek a toxoplazmózison - ami voltaképpen jó hír, hiszen ezzel egyszer és mindenkorra védetté váltak a kórokozóval szemben.

Mi a helyzet terhesség esetén?

Nézzük először az elméleti lehetőséget. A mamával együtt a baba is megfertőződhet, ami vetéléshez vagy halvaszüléshez vezethet, illetve utóbbi különféle károsodásokkal jöhet a világra. A gyakorlatban azonban ez lényegében soha nem fordul elő. A kismama ugyanis, ha már korábban is "macskázott", szinte biztosan túl van már a toxoplazmózison. Annak pedig, hogy az állat éppen ebben az időszakban szerválja be a kórokozót - főleg, ha nem is kijárós -, illetve fertőzi meg a gazdit, igen kicsi a valószínűsége, és minimális odafigyeléssel, úgymint például kézmosás, ez az igen kicsi is nullára redukálható.

Mit tehetsz macskás kismamaként?

- Létezik toxoplazmózis-teszt - mondja dr. Csermely Gyula auditált ultrahang-specialista, szülész-nőgyógyász, a Rózsakert Medical Center igazgatója. - Ez a normál szűrésben nincs benne - nemcsak Magyarországon, hanem más országokban sem -, viszont bárhol lehet kérni, szűrési célból azonban nem igazán érdemes. Ha a teszt eredménye pozitív, azaz a kismama valamikor már átesett toxoplazmózison, akkor a továbbiakban védve van, de negatív eredmény esetén sincs ok aggodalomra a macskát illetően. A toxoplazmózis szempontjából ugyanis éppen a macska jelenti a legkisebb veszélyt: legfeljebb két hétig fertőzhet az ürülékével, leginkább csak akkor, ha valaki az azzal való érintkezés után nem mos kezet.

Sokkal nagyobb eséllyel lehet megfertőződni a nem kellőképpen átfőtt-átsült hús, illetve a mosatlan zöldségen-gyümölcsön lévő föld által. Valamiért mégis a macska vált szorongás tárgyává - nem azt mondom, hogy teljesen alaptalanul, hiszen a terhesség során mindenre oda kell figyelni, de mindenképpen a nem vészes kategóriába tartozik. A praxisom során egyszer sem fordult elő olyan, hogy egy baba toxoplazmózis következtében valamilyen károsodással jött volna világra.

Már a babapocakért is odavolt, most a pici legjobb barátja a cica

Mesébe illő ez a kapcsolat. Nézd meg a kisgyerek és a mimogó közös fotóit az alábbi galériában!

Imádja a net ezt a cicát: már a babapocakért is odavolt, és most a pici legjobb barátja

Nézegess képeket!

Elolvasom

A te cicád ne jusson szomorú sorsra!

Az állatmentők a megmondhatói, hány cica végzi menhelyen vagy az utcán - hogy az ezeknél is rosszabb eshetőségeket ne is említsük -, mert kiderül, hogy jön a baba. Ebben a videóban a Zállatorvos szempontjából ismerheted meg a toxoplazmózist, illetve győződhetsz meg a veszélytelenségéről - méghozzá kacagva.

Macskás kismamák és anyukák tapasztalatai

További megnyugtatásképpen pedig megosztjuk veled macskás kismamák és anyukák, illetve egy terhesgondozóban dolgozó hölgy tapasztalatait.

Kiss Kinga: - Egész életemben volt cicám, mosatlan gyümölcsön nőttem fel, fedetlen homokozókban játszottam, mégis negatív vagyok. A sógornőm, aki egyiket se tette soha, rég átesett rajta. A hetedik hónapban járok. Nekem a laborvezető mondta, hogy a macska - különösen a benti - kábé a sor végén kullog a toxoplazmózis-terjesztés tekintetében, a nyers hús és a mosatlan zöldség meg gyümölcs sokkal előkelőbb helyen szerepel. A nődoki sem mondta egy szóval sem, hogy takarodjon a macska, csak azt, hogy innentől kilenc hónapig az apuka feladatkörébe tartozik az alom karbantartása.

Kissné Arlett Mária: - Terhesgondozóban dolgozom, a kismamáimnak csak annyit szoktam javasolni, hogy ha nem kijárós a cica, tehát macskaalmot használ, azt ne ők takarítsák, illetve ha ez mégis rájuk marad, vegyenek gumikesztyűt.

Szepesi Ayers Katalin: - Két terhesség. Két egészséges baba. Itt kint - Anglia - szóba sem kerül a téma.

Kurusa Gyöngyi: - Nekem a doki azt mondta, én vagyok a legvédettebb toxo ellen a ciccemmel. A 29. hétben vagyok, a cicadorombolás a legjobb stresszoldó.

Ezt is szeretjük