Sűrű pislogás, vállrándítás, hümmögés, krákogás: a Tourette-szindróma jelei gyerekeknél
A tünetek általában 3-9 éves kor között jelennek meg, 10-12 éves korban súlyosbodhatnak.

GettyImages-947798124
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek 15-20%-át, de a felnőttek 1%-át is érintheti a Tourette-szindróma, ami egy olyan neuropszichiátriai idegrendszeri betegség, amelyre a spontán, irányíthatatlan hangadások és akaratlan mozgások jellemzőek. Ezeket együttes nevén tikkeknek nevezik, ide tartozik például a sűrű pislogás, vállrándítás, hümmögés, krákogás, szipogás, rúgás - vagy akár az akaratlan káromkodás.

A gyerekek és fiatalok esetében ezek a tikkek időlegesen jelennek meg, és viszonylag rövid idő alatt megszűnnek. Van, hogy felnőtt korára kinövi a gyermek a számára kellemetlen tikkeket, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy bizonyos életszakaszban a tikk újra előjön, és idővel ismét gondot okoz. Különböző súlyossági fokozatai vannak, ami a beteg életminőségére és mindennapjaira is rányomja a bélyeget. Kutatások szerint kialakulásának esélye négyszer gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál.

A Tourette-szindróma tünetei

A Tourette-szindróma tünetei személyenként változhatnak. Általában 3-9 éves kor között jelennek meg, de a tünetek egy idő után, 10-12 éves korban súlyosbodhatnak, majd jelentős részüknél serdülőkor után teljesen megszűnhetnek. A különböző súlyossági fokozatok alapján megkülönböztethetünk enyhe, mérséklet és súlyos fokozatú tikkeket.

GettyImages-158996530

Enyhe: a kívülállók nemigen veszik észre a tikkelést, az adott személynél pedig nincs befolyással az iskolai vagy munkahelyi viselkedésre. Az egyszerű tikkek általában egy izomcsoportot érintenek, és rövid ideig tartanak. Ilyen például a gyakori pislogás, hümmögés, szipogás.

Mérsékelt: a kívülállók észreveszik a tikkeket, az egyéneknél már problémát okozhat a mindennapi tevékenységeikben. Több izomcsoportot érintenek, ilyen például a vállrándítás, guggolás.

Súlyos: amennyiben a mozgás- vagy hangadással járó tikkek egy év után is fennállnak, krónikus tikrendellenességről van szó. Intenzitásuk és gyakoriságuk már olyan mértéket ölt, ami rányomja a bélyeget az egyén teljesítményére, társas kapcsolataira. A komplexebb, bonyolultabb tikkek közé tartozik a szavak önkéntelen kimondása, az akaratlan káromkodás is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi okozza a tüneteket?

A Tourette-szindróma egy nagyon komplex betegség, amely magában foglalja az agy különböző részeinek rendellenességeit. Kialakulásának hátterében szerepet játszhat az idegsejtek kommunikációját biztosító ingerületátvivő anyagok, az úgynevezett neurotranszmitterek közötti egyensúlyzavar, elsősorban a dopamin és szerotonin egyensúlyának megbomlása.

A Tourette-szindróma további jelei

Fontos tudatosítani, hogy a gyermek nem akarattal csinálja, sokszor észre sem veszi, így a szülő se tegye szóvá neki, ne próbálja meg megakadályozni a tünetet. Lehet, hogy a gyermek szándékosan elfojtja például az iskolában vagy az óvodában, de otthon, nyugodt körülmények között újból előjön, erőteljesebb formában. Az eseteknek körülbelül az 50%-ában a tikkes tünetek mellé figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, alvászavar, szorongás, depresszió vagy szociális fóbia is társul.

GettyImages-463246461

Mi a megoldás?

A szindróma tüneteinek gyakoriságát és intenzitását a környezeti hatások is befolyásolják. A szakemberek pszichoterápiát, viselkedésterápiát, relaxációs technikákat javasolnak. Ha a tünetek a mindennapi tevékenységeiben és társas kapcsolatainak kialakításában korlátozzák, gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. 

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola?

A diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, azonban kiindulásként nem árt, ha a szülő is tisztában van néhány alapvető dologgal.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük