Többfunkciós, praktikus babakocsik körképe
A multifunkciós megoldásoknak köszönhetően ma már elég csupán egyetlen babakocsit beszerezned, mely kitart az első lépésekig.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már a babakocsik nem csupán a baba, de a mama kényelmét is szolgálják. A legújabb modellek szinte minden igényt igyekszenek kielégíteni, hiszen a gyártók a legnagyobb aprólékossággal átgondolva tervezik meg, hogy milyen funkciókkal tehetnék még egyszerűbbé és akadálymentessé a kisgyermekkel történő közlekedést.

A tökéletes babakocsinak elég sok kritériumnak kell megfelelnie. Az apróságok biztonságán túl az is fontos, hogy csecsemőkortól egészen addig megfeleljen, amíg a gyerek járni nem kezd, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy az anyuka dolgát is megkönnyítse a városi környezetben.

A többfunkciós, átalakítható szerkezetű babakocsik remekül használhatók, hiszen újszülött kortól egészen a tipegő-járó szakaszig képesek eleget tenni a gyermekhordozás kívánalmainak. Ám a rendkívül széles és sokoldalú választék olykor maga az anyukák rémálma, hiszen rengeteg időt vesz igénybe rátalálni a megfelelő árú darabra a rengeteg méregdrága babakocsi között. Ha nem tudsz választani, és az is fejtörést okoz, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a babakocsi megvásárlásakor, segítünk!

Hogyan válaszd ki a nektek való babakocsit?

Azt, hogy melyik modell az ideális számotokra, leginkább a sajátos igények döntik el. Ha nagyrészt autóval szeretnéd szállítani porontyodat, akkor érdemes azokat az átalakítható járgányokat előnyben részesítened, melyeket kimondottan utazáshoz terveztek. Ezeknek ugyanis a fő alkotóeleme tulajdonképpen egy babahordozó, mely többféle módon a babakocsi vázához rögzíthető, valamint biztonsági autóülésként is funkcionál. Az efféle gyerekkocsik általában könnyűszerkezetesek, és összecsukva sem foglalnak nagy helyet, így a csomagtartóban és otthon is könnyen tárolhatók.

Amennyiben a tömegközlekedésre vagy utalva, a strapabírás miatt a kerekek is fontos szerepet kapnak. A kátyús járdák és csemetéd kényelme miatt nem elhanyagolható szempont, hogy milyen a kocsi kereke és felfüggesztése.

A felfújható kerekek főleg rossz útviszonyok esetén lehetnek hasznosak, ám, ha túl nagy a méretük, nehezebb lesz tőlük az egész babakocsi, ezért nem árt úgy kalkulálni, hogy a gyerkőccel együtt is fel bírd tenni a buszra.

A szilárd kiskerékkel bíró modellek ezzel szemben kissé zötykölődnek, de ez egy jól rugózó lengéscsillapítóval kiküszöbölhető. Léteznek modern, háromkerekű fejlesztések is, melyek kifejezetten a sportos anyukák igényeihez lettek kialakítva, így akár a kisbabáddal együtt is edzhetsz.
A bolygós, vagyis a több irányba forgatható kerekek szintén felhőtlenebbé tehetik a közlekedést, ám a baba biztonsága érdekében különösen ügyelned kell arra, hogy a kerékszerkezeteket fékezni lehessen, illetve álló helyzetben rögzíteni tudd azokat.

Amikor pedig a sportkocsi funkciót veszitek igénybe, elengedhetetlen a biztonsági öv, ami akkor praktikus, ha minél több mérethez állítható. Városi közlekedéshez mindenképp ajánlott könnyűvázas babakocsit választani, hiszen számtalanszor kell majd emelgetned porontyodat a kocsival együtt.

Az esernyőformára összecsukható, csekély súlyú darabok azonban akkor is jól jönnek, ha lift nélküli emeletes házban laktok.

Két- és háromfunkciós járgányok

Az első funkciót minden babakocsinál a mélykocsi jelenti, mely újszülött kortól pár hónapos korig használatos, amíg a baba nem tud ülni. Ebben az esetben is többféle típussal találkozhatsz: a mózeskosaras kocsiknál a vízszintes fekvő részt a kivehető kosár biztosítja, de vannak átfordítható karú fajták is, melyeknél a háttámla teljesen ledönthető, ezáltal alakítható ki a mély, illetve az ülőhelyzetű babakocsi. A második funkciót az takarja, hogy a járgány sportkocsivá alakítható.

A mózeskosárral rendelkező gyerekkocsik esetében ez általában a kosár kivételével oldható meg. A babahordozó elemet tartalmazó modelleknél maga a hordozó adja a támlás ülést. Ez azonban már magában foglalja a harmadik funkciót, ugyanis a babahordozó eltávolításával egy sokkal könnyebb szerkezetű, állítható lábtámlás kocsit nyersz, mely nagyobb gyerekek esetében is alkalmazható.

A háromféleképpen átalakítható gyerekkocsik között akadnak olyan modern fajták, melyeknél a mózeskosár alja íves, így bölcsőként is szolgál. Az átfordítható karú megoldásoknál gyakran egy különálló pamuthordozó a harmadik elem, aminek a pici fél éves koráig veheted hasznát.

A Baby Áruház weboldalán két irányból tolható, kihajtható napellenzős, kétfunkciós babakocsit vásárolhatsz, mely nagy színválasztékban kapható. Az ára 37 990 forint. A Baba Termékek kínálatában szintén kettő az egyben elven működő, mózeskosaras darabra bukkanhatsz, mely állítható tolókarral és szuperkönnyű, lapra csukható vázzal rendelkezik, 60 890 forintért. A Baby Point webáruház háromfunkciós modellje 69 990 forintba kerül, melynek sportrésze két irányból is behelyezhető, valamint három helyzetbe billenthető. A Baby Nova internetes bababolt átfordítható karú, kivehető babahordozóval rendelkező babakocsit ajánl figyelmedbe, 49 875 forintért.

Multifunkciós babakocsik

A többfunkciós kocsik csúcsát képezik azok a modellek, melyek négyféle módon is átalakíthatóak. A leggyakoribb típusaik a gyerekhordozóval megtoldott darabok, melyeknél érdemes arra is odafigyelni, hogy az autóülésként is alkalmazható hordozó megfeleljen az EU-szabványoknak.

A mózeskosaras megoldásoknál közvetlenül a vázra kell szerelni a fekvőrészként szolgáló kosarat, mely ideális esetben belső háttámlát is tartalmaz. A babahordozót azonban a többféle pozícióba állítható, háttámlás sportrészre lehet egy-két mozdulattal bepattintani, fekvő-, illetve ülőhelyzetben is.

A Babapalota webáruház többfunkciós-választékából a szabványnak megfelelő babahordozóval kialakított kocsit szerezhetsz be, mely könnyű, alumíniumvázas, és baba-mama táskával is rendelkezik. Az ára 85 990 forint. A Baby Áruház kisfiúknak tervezett, Chipolino modellje klasszikus, esernyővé csukható darab. Teleszkópos tolókarja az átlagosnál jobban kihúzható, ezáltal a magasabb anyukák számára is kényelmesen használható. Ezt a terméket 49 990 forintért rendelheted meg.

A Babydoo weboldalán kínált multifunkciós babakocsi mózeskosárral és az előírt szabványnak megfelelő babahordozóval is bővíthető, és akciósan 77 655 forintba kerül. A Baby Shop online bababolt sokoldalú típusát 99 990 forintért vásárolhatod meg, amennyiben hasonlóan komplex felszerelésű, időtálló babakocsit szeretnél. A vázra mózeskosár és babahordozó is felszerelhető, és háttámlája emelhető, így lehetővé teszi a pici ringatását.

A Bababirodalom webáruháza is bőséges választékot nyújt a többfunkciós babakocsik terén: az átfordítható tolókaros, lábzsákkal és pelenkázótáskával kínált modelljük 39 990 forintért kapható, a három éves korig használható, a mélykocsiból könnyen sportkocsivá alakítható, vízlepergető anyagú babakocsijuk pedig 54 990 forintért lehet a tiéd.

Ezt is szeretjük