Nincs benne szégyellnivaló: minden, amit tudnod kell a fejtetvességről
A bőrgyógyászt kérdeztük
Bárkit utolérhet a dolog.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amint a gyerek közösségbe kerül, számos veszélynek ki van téve. Nagyobb eséllyel kap el betegségeket más kicsiktől, és bizony az is előfordulhat, hogy egy nap egy apró, nemkívánatos lakóval a fején tér haza.

A tetvességtől mindenki nagyon fél, a legtöbb ember úgy tartja, valami szégyellnivaló dologról van szó - holott a dolog a legtisztább körülmények közt, a legigényesebb családban is megtörténhet.

Ezt - noha kellemetlenebb - ugyanúgy kell nézni, mint egy szimpla megfázást: egy orvosolandó problémaként, amire van gyógymód, és ami miatt senkinek nincs oka megbélyegezve érezni magát.

Dr. Svajda Bernadett gyermekbőrgyógyászt kérdeztük meg a témában.

Kik a veszélyeztetettek?

Életkor szerint a tetű nem válogat - akárkinek, legyen bár idős vagy fiatal, gyerek vagy felnőtt, lehet a hajában tetű. A tetvesség bármely életkorban előfordulhat, a hajjal, szőrrel borított testfelszínen gyakori a fertőzés - magyarázza a bőrgyógyász.

Legveszélyeztetettebbek azok, akik zsúfolt közösségben, gyakori szoros kontaktusban élnek, így például gyermekközösségekben. A kezelést, fertőzés megfékezését nehezítik a szegényes higiénés körülmények. Napjainkban is gyakori a jelenség akár járványos előfordulása is - folytatja.

A tetű terjedése

Kivédeni nagyon nehéz lenne, és talán nem is lehet, hogy tetű telepedjen meg a hajban, ugyanis gyakorta állnak elő olyan alkalmak, amikor sor kerül veszélyt magában hordozó szituációkra. A tetű a doktornő elmondása szerint testi érintkezéssel átadható ugyanis, így aztán gyerekről gyerekre terjedhet a dolog játék közben, de akár tömegközlekedéskor, egy tömött buszon is kerülhet tetű egy fejről egy közeli másikra.

Hogy ismerheted fel?

Ha a gyerek vakargatja a fejét, az vészjósló lehet, ugyanis a tetű vért szív a bőrből, és nyálát a bőrbe fecskendezi, emiatt viszketést idéz elő. Ez gyanút kelthet, a hajat megvizsgálva fehér, apró, egy milliméteres tojásszerű úgynevezett serkék láthatók, illetve ritkábban kifejlett egyedeket is találni a hajban - írja le a tüneteket a bőrgyógyász.

A kezelés

Kezelésére speciális oldatok állnak rendelkezésre, melyek emberre nem károsak, de az atka légzését gátolják.

Mikroszkopikus felvétel a tetűről

Mivel a peték 12-15 nap alatt fejlődnek felnőtt tetűvé, ezért a kezelést érdemes 10-15 nap elteltével megismételni, a tetű életciklusához igazodva. Ezután várható a gyógyulás - mondja dr. Svajda Bernadett.

A fokozott higiénés intézkedések betartásával megelőzhető a terjedés. Érdemes a tetűvel fertőződött illetőt amennyire lehet, elkülöníteni. Ha a gyerek az, akkor vigyázni rá, hogy ne érintkezzen például testvéreivel, nehogy az ő hajukba is kerüljön tetű. Kapjon külön fésűt, és naponta érdemes ágyneműjét váltani - tanácsolja a bőrgyógyász.

Ezt is szeretjük