Sok mindent elárul, hányadik testvér vagy: hogyan hat a születési sorrend a személyiségre?

Kutatások bizonyították, hogy egészen más tulajdonságokat hordoz az első, a második és a harmadik gyerek.

GettyImages-640200240
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy valakinek hány testvére van, sok mindent meghatároz az életben: a testvérek cinkostársai, barátai, néha ellenségei egymásnak. A testvér az, akivel jókat lehet játszani, beszélgetni, néha civakodni, veszekedni, de akire felnőttkorában is számíthat az ember. 

Ugyanakkor a tesók nem csak ezekre vannak kihatással. Tanulmányok bizonyították, hogy a születési sorrend a személyiségjegyeket is befolyásolhatja. Dr. Kevin Leman pszichológus a The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are - magyarul a Születési sor(s)rend - című könyv írója szerint a születési sorban elfoglalt helyünk meghatározza a személyiségünk és kapcsolataink kialakulását. Meri Wallace családterapeuta, a Birth Order Blues írója is ezen a véleményen van, majd hozzáteszi, mindegyik pozíciónak egyedi kihívásai vannak.

Első, második vagy harmadik?

Az első gyermek - mivel még egyedül van - feltétlen figyelmet és törődést kap a szülőktől, cserébe azonban sokkal nagyobbak a szülők elvárásai irányába, emiatt sokkal perfekcionistább, maximalistább ember válhat belőle. Az elsőszülöttek hajlamosabbak vezető személyiséggé válni, keményen dolgoznak a céljaikért, de gyakran szoronganak.

GettyImages-1069925716

Az elsőszülött gyerekek általában sikeresebbek, felelősségteljesebbek, jobban ragaszkodnak a családi hagyományokhoz, és szoros kapcsolatot alakítanak ki a szülőkkel, de az intelligenciájuk is magasabb kicsivel, mint soron következő testvéreinél: egy 2007-es norvég tanulmány arról számolt be, hogy a legidősebb testvérek átlagosan 2,3 ponttal magasabb IQ-val rendelkeztek, mint a fiatalabbak akkor, amikor ugyanabba a korba értek. Azok a testvérek, akik elvesztették idősebb testvérüket, a "helyükbe lépve", azaz első gyerekké válva hasonló IQ-val rendelkeztek, mint az idősebb testvérek csoportja.

A középső gyermekre akarva-akaratlanul is kevesebb energia és figyelem hárul, hiszen ekkor már ketten vannak, a gyerekek könnyen eljátszanak egymással, főként, ha már nagyobbak. Ugyanakkor a középső gyermek születési pozíciójából kiindulva sokkal alkalmazkodóbb, megértőbb és közreműködőbb lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második gyerek gyakran úgy érezheti, nem elég jó a testvéréhez képes, ami miatt frusztrációt, szorongást, egy állandó megfelelési kényszert érezhet. Ha egy kisebb testvér lép a színre, a középső gyakran „csak úgy elvan”, hiszen a szülők vagy a nagyobbal vagy a legkisebbel foglalkoznak, emiatt pedig sokkal érzékenyebb lelkületű, vagy épp ellenkezőleg, lázadóbb természetű lehet, mint testvérei. Mivel kevesebb figyelmet kapnak a szülőktől, sokkal értékesebb baráti kapcsolati lehetnek - írja a parents.com.

GettyImages-690228426

A harmadik, illetve a további testvérnek folyamatosan kompromisszumot kell kötnie a nagyobbakkal, és kidolgozott módszert kell kifejlesztenie a figyelem felkeltése érdekében. Általában a legkisebb gyerkőcök a legszellemesebbek, sokkal nyitottabbak a világra, hiszen a szülők is idővel sokkal lazábbá válnak a nevelés terén, ezáltal sokkal nagyobb szabadságot, függetlenséget tapasztalhatnak meg. Általában a legkisebb gyerek az, akit a család elkényeztet, akinél engedékenyebbek a szülők, akinek inkább bekötik a cipőfűzőjét, mintsem megtanítsák rá, ezáltal lustább lehet idősebb korára.

Segíthetnek a testvérváró könyvek

A testvérváró könyvek segíthetnek abban, hogy a leendő nagy tesó fel tudja dolgozni a változást, fel tudjon készülni rá, sőt - megbarátkozva a gondolattal - várja is érkező kis testvérét. Hét ilyet ajánlunk a következőkben.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük