Terhességi tesztek körképe: ár, használat, megbízhatóság

Tudd meg mielőbb, hogy teherbe estél-e - ha gyerekre vágysz, azért, ha pedig még nem, azért.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember lánya általában mielőbb szeretne meggyőződni arról, hogy teherbe esett-e, vagy sem - vagy azért, mert már nagyon vágyik egy kisbabára, vagy épp ellenkezőleg: a családalapításnak még nem jött el az ideje az életében.

A gyógyszertárakban sokféle terhességi teszt kapható, ám éppen a bőség nehezítheti meg a megfelelő termék kiválasztását - hiszen nemcsak az ár, de a megbízhatóság tekintetében is nagy a szórás, és az sem mindegy, miképpen használható az adott teszt. Cikkünk e téren kíván segítséget nyújtani.

A közös pont

A terhességi tesztek közös pontja, hogy a vizsgálat vizeletből végezhető el - az abban megjelenő HCG - human chorion gonadotropin - hormont hivatottak kimutatni. Érzékenységük eltérő lehet, de a menstruáció esedékességét követő negyedik-ötödik napon már nagy biztonsággal jelzik a terhességet, sőt, akadnak olyanok is, amelyek ennél jóval hamarabb is megbízható eredményt képesek produkálni.

Így végezd el a vizsgálatot!

Bár sok termék a nap bármely szakaszában használható, a menstruáció esedékességének napja előtt a tesztelést - biztos, ami biztos alapon - inkább felkelés után végezd el, mivel az első reggeli vizeletben koncentráltabban van jelen a HCG hormon, azaz nagyobb pontossággal mutatható ki a terhesség. Fontos, hogy ne fogyassz előtte folyadékot, ezáltal ugyanis a vizelet hígabb lesz, ami csökkenteni az esélyt arra, hogy korrekt eredményt kapj.

Az alábbiakban bemutatott tesztek megbízhatóak, esetükben álpozitív terhesség lényegében nem fordulhat elő. Megtörténhet viszont, hogy bár az eredmény negatív lett, továbbra sem jön meg a vérzésed. Ilyenkor célszerű egy héttel később megismételni a vizsgálatot.

Töröltek a térképről egy várost

Közel ötven éve ég folyamatosan a tűz egy amerikai város alatt, melyben ma már csak a füst lakik. A környék évek óta lakhatatlan.

Elolvasom

Ha a teszt esetleg mégis álpozitívnak bizonyul, elképzelhető, hogy a szervezetedben jelen lévő termékenységnövelő hormonok, esetleg egy petefészekciszta befolyásolták az eredményt - ha tehát ilyet tapasztalsz, fordulj szakemberhez.

Clearblue

Ez a teszt a gyártó szerint nemcsak reggel, hanem a nap bármely szakában elvégezhető a menstruáció esedékességének első napjától kezdődően. Pontossága több mint 99%-os. A teszt abszorbens mintavevő részét öt másodpercig kell a vizeletsugárba tartani, vagy 20 másodpercre egy edénybe felfogott vizeletbe kell helyezni.

A vizsgálat eredményét három percen belül leolvashatod a teszt LCD kijelzőjén: plusz vagy mínusz jelzést fogsz látni rajta, attól függően, hogy megfogantál-e, vagy sem. Az eredmény még nagyjából egy napon keresztül a kijelzőn marad, így a leendő apukának is dokumentálhatod áldásos tevékenysége sikerességét. A tesztet 1500-2000 forint körül szerezheted be a gyógyszertárakban és egyes bioboltokban.

Qupido

A rendkívüli érzékenységű, egyfokozatú terhességmeghatározó teszt a nap 24 órájában elvégezhető. Kiválóan alkalmas a terhesség lehető legkorábbi kimutatására, hiszen a HCG jelenlétét minimális, 10 mlU/ml-es koncentrációban is érzékeli - a gyártó szerint a megtermékenyített petesejt beágyazódását követő első napon már biztos eredményt mutat. Ára 1600-1700 forint.

Pregnanens

A Pregnanens tesztcsíkkal a vizsgálat bármely napszakban elvégezhető. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követően már egy-három nappal is jól látható pozitív jelet ad.

A termék minőségét garantálja, hogy a világpiacon elérhető, legjobb minőségű reagensek és alapanyagok felhasználásával készül, ára azonban viszonylag barátságosnak mondható - már 400 forint körül hozzájuthatsz a Pregnanenshez.

GRAVI-HCG

Ezt az ugyancsak érzékeny, egyfokozatú terhességmeghatározó kazettát a gyártó a korai terhesség vizeletből történő kimutatására fejlesztette ki - a GRAVI-HCG már a beágyazódást követő harmadik napon nagy biztonsági fokú eredményt ad. A vizeletmintából pipettával kell cseppenteni a tesztre, és néhány perc múlva kiderül, mi a helyzet. A GRAVI-HCG-t 800-1000 forint körüli áron vásárolhatod meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

MEDI-PREG

A MEDI-PREG vizeletsugaras terhességi gyorsteszt a korábban már széles körben el­terjedt MEDI-LAB terhességi gyorsteszt továbbfejlesztett változata.

Esetében nem kell a vizelet­mintát összegyűjteni, elegendő a tesztkazetta egyik végén található nedvszívó tam­ponrudat néhány másodpercig a vizeletsugárba tartani. A terhességi gyorsteszt már a beágyazódást követően három nappal nagy biztonsággal jelzi a terhességet, függetlenül attól, hogy a vizsgálatot mely napszakban végzed el. Ára 800 forint körül van.

Ezt is szeretjük