A terhességi cukorbetegség 4 tünete

Téged is fenyeget?

A terhességi cukorbetegség számodra és a baba számára is nagy kockázatot jelenthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők közül sokan alapvetően édesszájúak, de kismamaként még könnyebb megkívánni a csokit vagy a fagyit. Nem minden terhes nő adhat azonban szabad utat vágyainak, ugyanis akad, aki a terhesség idejére átmeneti jelleggel cukorbeteggé válik. A problémának a várandósság előtt nincs előjele, és nem jelenti azt, hogy, ha veled is előfordul, egész életedre diabéteszes maradsz, de a kilenc hónap alatt számos dologra oda kell figyelned, mindkettőtök érdekében.

Hogy alakul ki a terhességi diabétesz?

Normális körülmények között elegendő inzulin termelődik a szervezetben, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a sejtek a vérből képesek legyenek felvenni a glükózt. A várandósság idején azonban túlsúlyba kerülhetnek azok a hormonok, melyek növelik a vércukorszintet, miközben az ugyancsak megváltozott nemihormon-szint is negatívan befolyásolhatja a cukoranyagcserét.

Emellett a méhlepény is termel olyan anyagokat, melyek egyfelől akadályozzák az inzulint hatásának kifejtésében, másfelől közvetlenül lebontják azt. Hasonló körülmények között előfordulhat, hogy az inzulin nem képes kellő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, így a sejtek nem jutnak hozzá a glükózhoz, ami arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen. A terhességi cukorbetegség a várandós nők 14%-ánál fordul elő, azonban egyre gyakoribb probléma.

Hajlamosító tényezők

Bár nincs különösebb előjele, számos dolog hajlamossá tehet a terhességi diabéteszre. Ha családodban már előfordult cukorbetegség, elmúltál 30 éves, netán jelentős túlsúlyod van, könnyen lehet, hogy nem úszod meg a szigorú diétát. Akkor sem árt fokozottan odafigyelned magadra, ha magas a vérnyomásod vagy a vérzsírszinted, de ugyancsak növeli a betegség kialakulásának kockázatát, ha korábban már volt vetélésed, vagy előző gyermeked négy kilónál nagyobb súllyal jött a világra.

Szövődmények a babánál és a mamánál

A terhességi diabétesz számos szövődménnyel járhat, mind a várandósság idején, mind pedig a jövőre nézve. Ez a betegség ugyanis befolyással van az érrendszerre, többek között a méhlepényt átszövő erekre is, így azok nem képesek ellátni a magzatot a szükséges tápanyagokkal. Megeshet tehát, hogy gyermeked nem kellőképpen éretten, például rossz légzési-keringési funkciókkal jön világra, de akár fejlődési rendellenességek is kialakulhatnak, különösen a tüdőben és a szívben.
 
A méhlepény elégtelen működése miatt az is előfordulhat, hogy szervezetedből a kelleténél nagyobb mennyiségű cukor jut a magzatéba, ami fokozott inzulinelválasztást indít el. Ennek következtében az átlagnál több zsír rakódhat le a magzat testére, így nagy mérettel születik, azonban elképzelhető, hogy emiatt az agyában sem lesz megfelelő a vérkeringés.
 
 
Terhességi diabétesz esetén nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek is, illetve annak, hogy gyermekednél vagy nálad a későbbiek során cukorbetegség alakul ki.

Felismerés és szűrés

A kötelező terhességi vizsgálatok során vércukorszint-ellenőrzést is végeznek, melynek során könnyen fény derülhet a terhességi diabéteszre. Ezt követően csak rajtad múlik, hogy mekkora kockázatnak teszed ki magad, ha ugyanis pontosan betartod a diétát, és rendszeresen eljársz ellenőrzésekre, nem kell aggódnod sem a baba, sem magad miatt.
 
Fontos azonban, hogy te is figyelj a jelekre, hiszen, ha előbb észlelnéd a terhességi cukorbetegség tüneteit, nem biztos, hogy ki kell várnod a kötelezően előírt glükóztolerancia-teszt időpontját, melyet többnyire a 26-28. hét környékén végeznek. Feltétlenül számolj be orvosodnak arról, ha a cukorbetegség klasszikus tüneteit észleled magadon. 

A terhességi cukorbetegség tünetei

  • Gyakori vizeletürítés
  • Bőrviszketés
  • Gombásodás
  • Túlzott fáradékonyság

Gyakran előfordul, hogy a terhességi diabétesz semmilyen módon nem ad hírt magáról, vagy a tüneteket a terhesség velejárójának tekintik. Éppen ezért vannak a kötelező vizsgálatok, melyek során előbb vagy utóbb biztosan kiderül, ha baj van a vércukorszinteddel.

Ha az első trimeszterben az éhgyomri vércukorvizsgálat során sem egyértelműek az eredmények, legkésőbb a 24-28. héten a cukorterheléses vizsgálat során biztosan meg lehet ítélni, hogy fennáll-e nálad a terhességi cukorbetegség.

A vizsgálat során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizet kell meginnod, majd meghatározott időközönként vért vesznek tőled, hogy megmérjék a vércukorszintedet. Normális szénhidrát-anyagcsere esetén a vércukorszint két órával a vizsgálat után 7,8 mmol/l alatt marad, 7,8 és 11,1 mmol/l közötti értéknél azonban csökkent cukortolerancia, fölötte pedig diabétesz áll fenn.

A terhességi cukorbetegség kezelése

A terhességi diabétesz általában jól karbantartható megfelelő étrenddel, melyet szakember állít össze, figyelembe véve a korodat, a súlyodat, a magasságodat, a fizikai aktivitásodat, valamint a terhesség időszakát és cukoranyagcseréd állapotát. A cél az, hogy a vércukorszinted a normális tartományon belül maradjon, ugyanakkor a baba is megkapja azokat a tápanyagokat, melyekre a fejlődéséhez szüksége van.

7,8 mmol/ és 11,1 mmol/l közötti érték esetében elég a diéta, azonban ezt szigorúan be kell tartanod, mivel a kismamáknál már a csökkent cukortolerancia is diabétesznek tekinthető. Az étrend alapját a gabonafélék és a zöldségek, gyümölcsök alkotják, kiegészítve tejtermékekkel, hússal, tojással, hüvelyesekkel és olajos magvakkal, minél változatosabb kombinációban.
 

Az orvos vagy a dietetikus általában napi öt-hat étkezést ír elő, meghatározott időpontokban, és azt is megszabja, hogy egyszerre hány gramm szénhidrátot ehetsz. Az első étkezést többnyire reggel hétre írják elő, míg az utolsót este kilencre. Ami pedig a legfontosabb, az édességekről le kell mondanod. Cukrot, csokit, sütit, de még cukros gyümölcsleveket sem fogyaszthatsz, de diétás finomságokat is csak az előírt mennyiségben.

11,1 mmol/l feletti értéknél a diéta jellemzően nem elég a vércukor normalizálásához, ezért szükség lehet inzulininjekciós kezelésre is. Ez ma már a korszerű, egyszer használatos felszereléseknek köszönhetően egyszerűen és minimális fájdalommal kivitelezhető.

Miután a babád megszületett, még hat hétig tartanod kell a diétát, ezt követően azonban a cukorbetegség többnyire elmúlik. A terhességi diabétesz állandó orvosi kontrollt igényel, így a szülés után is el kell még járnod pár vizsgálatra, hogy az orvos megállapíthassa, mikor élvezheted újra a csokoládé ízét.

Ezt is szeretjük