Veszélyben a baba! - Egy rejtett terhességi betegség
A várandósság idején átmenetileg cukorbeteggé válhatsz. Tudd meg, hogyan előzheted meg a bajt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kilenc hónap a babára való feszült várakozás mellett sok kismama számára egyben a szigorú diéta mellőzését is jelenti. Végre nem kell lemondani a finomságokról, és mindenbe belekóstolhatsz, amit eddig tiltólistára helyeztél.

Az első terhességi vizsgálaton azonban kiderülhet, hogy sajnos a kilenc hónap alatt is kénytelen leszel rövid pórázon tartani magad.

A várandósság során kialakulhat a gesztációs diabétesznek nevezett terhességi cukorbetegség, ami hasonló következményekkel járhat, mint a diabétesz. Egészséges diétával azonban megelőzheted a bajt, és szülés után búcsút inthetsz a betegségnek is!

Cukorbeteg lettél?

A klasszikus cukorbetegséget a hasnyálmirigy inzulintermelésének kimerülése okozza. Az inzulin szükséges ahhoz, hogy a vérben keringő cukrot a szervezet sejtjei felvehessék - hiányában a vércukorszint megemelkedik, a sejtek azonban éheznek, mivel nem tudják hasznosítani a cukrot. A tartósan fennálló emelkedett vércukorszint  érelmeszesedéshez vezethet.

A diabétesznek két fajtája van: az egyes típusú, mely fiatal korban kezdődik, és az inzulintermelés teljes hiányával jár, illetve a kettes típusú, mely idősebb korban jelentkezik, és egyértelmű összefüggést mutat a túlsúllyal, és inkább a szervezetnek az inzulinra való érzéketlenségével jellemezhető. Az egyes típus kivétel nélkül mindig inzulin adását igényli injekció vagy pumpa segítségével, míg a kettes típus bizonyos ideig gyógyszeresen is befolyásolható.

A terhességi cukorbetegség mindkét típustól különbözik. Ennek nincs köze ahhoz, hogy mit eszel, vagy mit kívánsz várandósságod alatt, és nem azért alakul ki, mert szervezeted inzulinkészlete kimerül. Sokkal inkább a hormonális változásokkal áll összefüggésben, ugyanis a terhességi hormonok normális inzulintermelés mellett is megemelhetik a vércukorszintet. Ha tehát a pozitív teszt láttán felmerült benned, hogy a következő kilenc hónapban legalább lelkiismeret-furdalás nélkül ehetsz bármit, amit kívánsz, a cukorbetegség keresztülhúzhatja számításaidat.

Amennyiben ugyanis gesztációs diabéteszben szenvedsz, kismamaként is tartanod kell magad a szigorú diétához, ügyelve rá, hogy mindeközben megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juss. Bár az édességekről szükség esetén le kell mondanod, szerencsére inzulinpótlásra általában nincs szükség a terhességi cukorbetegség során. A szülés után pedig rendszerint elmúlik a probléma.

Vigyázz a következményekkel!

A diagnosztizálatlan terhességi cukorbetegség a magzatra is komoly veszélyt jelenthet. Mivel méhlepényeden keresztül saját véreddel táplálod a babát, az ő szervezete is reagál a megemelkedett vércukorszintre. Előfordulhat, hogy hízni kezd, ám ennek következtében nem lesz elegendő számára az oxigén, így akár az agya is károsodhat. Ugyanakkor, ha a magzat hasnyálmirigye az emelkedett vércukorszintnek megfelelő mennyiségű inzulint termel, a szülés után, amikor már szervezetedtől függetlenül működik, vércukorszintje hirtelen lezuhanhat, ami szintén agykárosodást okozhat.

A cukorbeteg újszülöttek súlytöbblete nagyrészt felhalmozódott vízből ered, de vizenyősen megnagyobbodott belső szervei nem tudják normálisan ellátni funkciójukat. Az ebből adódó elégtelen májműködés vagy szívelégtelenség szintén veszélyt jelenthet.

Ha első terhességed alatt kialakul a cukorbetegség, későbbi várandósságaid során is számíthatsz rá, hogy átmenetileg diabéteszes leszel, illetve nagyobb lesz a kockázata annak is, hogy idősebb korodban újra cukorbeteg leszel. Ezért elengedhetetlen, hogy ne csak várandósságod ideje alatt, de a későbbiekben is rendszeresen vegyél részt kontrollvizsgálaton, ami nem áll többől, mint egy vérvételből, melynek során ellenőrzik vércukorszintedet. Ha a mindennapok során is tartod magad az egészséges étrendhez, és rendszeresen eljársz az orvoshoz, elkerülheted a későbbi problémákat, melyek gyakran előfordulnak, amennyiben valakiről nem derül ki idejében, hogy cukorbeteg.

Az egészséges étrend

A diéta célja elsősorban az, hogy alacsonyan tartsa vércukorszintedet. Ennek érdekében egyél naponta többször kisebb adagokat, valamint kerüld a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket. Az édességeket lehetőség szerint korlátozd a gyümölcsökre, tehát a csokiról, a süteményekről, de még a befőttekről és az édesített müzlikről is mondj le.

A teába cukor helyett édesítőszert tegyél. Fogyassz rostban gazdag ételeket, melyek alacsony cukortartalmuk révén csak minimálisan emelik meg vércukorszintedet. A rostdús zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett azonban arra is ügyelj, hogy zsírszegény szárnyas húsokkal a szükséges fehérjemennyiséget is biztosítsd magadnak és a babának egyaránt. Ha megbarátkozol a diétával, a szülés után is könnyebben visszanyerheted alakodat, ezt követően pedig időnként már egy kis édes bűnözést is megengedhetsz magadnak.

Milyen jelekre figyelj?

Mivel a kór nem jár súlyos tünetekkel, a legtöbben nem is veszik észre a problémát, ami diagnosztizálatlanul akár vesebetegséghez vagy szívkoszorúér-rendellenességhez is vezethet.

A 26-28. hét környékén részt kell venned glükóztolerancia-teszten, ami abból áll, hogy cukros italt adnak neked, majd egy óra múlva vért vesznek. Bár a kimerültség, a gyakori vizelési inger és a fokozott szomjúságérzet a terhesség természetes velejárója is lehet, nem árt ügyelned rá, ha ezek gyanúsan erősebbé válnak a szokásosnál.

Cikkünk Victoria Clayton, Stuart Fischbein és Joyce Weckl Terhesség félelem nélkül című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük