5 aggasztó terhességi tünet

Ami valójában veszélytelen

A terhességi tünetek sok kismamát megijesztenek. Íme, néhány rémisztő, de természetes tünet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség során szervezeted számos változáson keresztülmegy, ezért érthető, hogy szokatlan dolgokat tapasztalsz. Bizonyos következményekre minden leendő kismama számít, így, ha előzőleg nem is tudtad elképzelni, mennyire kellemetlen, amikor percenként kell vécére menned, tudod, hogy nem kell megijedned.

A kilenc hónap során azonban találkozhatsz olyan aggasztó tünetekkel is, melyek miatt felmerül benned, hogy nincs minden rendben a picivel, pedig valójában ezek is a terhesség természetes velejárói.

Szédülés, ájulás

A kellemetlen szédülés a terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, de leginkább a harmadik harmadra jellemző. Bár kifejezetten ijesztő lehet, amikor várandósan, nagy pocakkal megszédülsz, különösebb aggodalomra nincs okod. A tünet hátterében ugyanis az áll, hogy a hormonális változások miatt a véredények kapacitása megnő, de amiatt, hogy alkalmazkodnak a megváltozott vértérfogathoz, tónusuk csökken. Amikor felkelsz, vagy gyorsabban mozdulsz, vérkeringésednek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon. Ezért, ha hirtelen kelsz ki az ágyból, szélsőséges esetben akár el is ájulhatsz. Ekkor fennáll a veszélye annak, hogy esés közben beütöd a pocakod, úgyhogy az utolsó hetekben légy óvatosabb, de csak a szédülés miatt nem kell rögtön orvost hívnod.

Fulladás

Tüdőd nincs könnyű helyzetben, ugyanis a terhesség során több oxigént kell belélegezned, és több széndioxidtól kell megszabadulnod a baba miatt. A fulladást az okozza, hogy a növekvő gyermek felnyomja hasi szerveidet a mellkas irányába, így az utolsó hetekben tüdőd már egészen apró helyre zsugorodik össze. Ahogy a pici egyre jobban nő, tüdőd nem tud tökéletesen kitágulni, mivel a rekeszizomnak is egyre kevesebb hely jut. Ez az állapot már a terhesség legvégső fázisában lép fel, és a szülés megindulásával egy időben meg is szűnik.

Hányinger, hányás

Habár a szakemberek nem tudják egész biztosan, hogy mi okozza a terhességi hányást, a legvalószínűbb, hogy a magas HCG-szint tehető érte felelőssé, ami azt akadályozza meg, hogy méhed nyálkahártyája lelökődjön. A HCG kiválasztásának mértéke gyorsan nő, míg a megtermékenyülés után nyolc-kilenc héttel el nem éri a maximumot. Ezután a szintje csökken, majd a 16-20. hét körül viszonylag alacsony szinten stabilizálódik. Ez megmagyarázhatja, hogy gyakran miért a reggeli hányinger a terhesség első jele, és miért szűnik meg többnyire a harmadik, negyedik hónap táján.

Nem mindenki ilyen szerencsés azonban. Vannak nők, akiknél a hányás nem csak reggel, hanem egész nap eltart, egészen a várandósság végéig. Mindazonáltal, ha a hányinger mellé nem társul láz vagy egyéb aggasztó tünet, akkor sem kell kétségbe esned, ha a terhesség harmadik harmadában továbbra is rosszul vagy. Ha azonban terhességed idején gyakran hánysz, feltétlenül igyál többet, és gondoskodj arról, hogy a testedből távozó ásványi anyagokat akár étrend-kiegészítő tabletták segítségével is pótold.

Viszketés, kiütés

A terhesség alatt nem csak a csíkokra és a színes foltokra kell számítanod. Amiatt, hogy bőröd vérellátása csökken, enyhe viszketést is tapasztalhatsz, emellett kiütések is megjelenhetnek testeden. A leggyakoribb a melegkiütés, amit a nyirkosság, az összesúrlódó bőrfelület és a meleg vált ki. Az irritáló, vörös pöttyök valószínűleg ott jelennek meg, ahol tested egyik felülete állandóan hozzádörzsölődik a másikhoz.
Aggodalomra alapvetően semmi ok, amennyiben azonban azt tapasztalod, hogy a viszketés szorosan összefügg a kiütésekkel, és az kezd elviselhetetlenné válni, fordulj orvoshoz.

Hüvelyi folyás

Természetes, hogy az intim panaszok lehetnek a legriasztóbbak, azonban a hüvelyi folyás nem mindig jelent veszélyt. A terhesség és a szoptatás ideje alatt nincs menstruáció, teljesen természetes tehát, hogy a hormonális változások hatására nagyobb mértékű folyást tapasztalsz.

Ez többnyire színtelen, híg, vízszerű váladék, ami miatt nem érdemes aggódnod. Orvoshoz csak abban az esetben fordulj, ha a folyás égő, viszkető érzéssel jár együtt, és a színe nem áttetsző, tiszta, valamint, ha kellemetlen szaga van.

Cikkünk a Terhesség és szülés című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük