3 aggasztó tünet, hogy veszélyben a baba

A pici rugdal, a lábad ödémás: mindez a terhességgel jár. De nem minden tünet természetes, ismerd meg a veszély jeleit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség alatt természetes, hogy bizonyos kellemetlenségek jelentkeznek. Bár az első hetekben nehéz elképzelni, idővel a súlygyarapodás miatt nehézkesebb lesz a mozgásod, megduzzadhatnak a lábaid, erős hátfájásaid lehetnek, a reggeli hányingerről nem is beszélve.

Ezek a tünetek a terhesség természetes részét képezik annak jeleként, hogy odabent minden a legnagyobb rendben van. Az általános jelenségek mellett azonban előfordulhatnak olyan riasztó tünetek is, melyek veszélyt jelenthetnek a babára nézve, ezért ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulnod.

Hüvelyi vérzés

A hirtelen jelentkező hüvelyi vérzés különösen a terhesség első harmadában jelenthet veszélyt, hiszen ebben a periódusban a legnagyobb a vetélés kockázata. Ha nagyobb mennyiségű alvadt vér ürül a szervezetedből, amit görcsök is kísérnek, azonnal keresd fel az orvost, szükség esetén hívj mentőt, hogy minél hamarabb eljuss a kórházba, ez ugyanis a lehető legveszélyesebb tünet, amivel csak egy anya találkozhat. A vetélés mellett méhen kívüli terhességre is utalhatnak az aggasztó jelek, aminek különösen fontos mielőbbi diagnosztizálása, ugyanis komoly veszélyt jelenthet rád nézve.

Nem minden esetben fenyegető azonban a hüvelyi vérzés. Bár a terhesség későbbi szakaszában is előfordulhat vetélés, az első harmadot követően ennek jelentősen csökken a kockázata.

Ilyenkor a vérzés, különösen, ha nem erős, inkább hüvelyi fertőzésre utalhat. Fontos azonban, hogy bármi álljon is az aggasztó jelenség hátterében, feltétlenül tartsd be orvosod utasításait, és pihenj minél többet! Ne erőltesd meg magad, és igyekezz kerülni a stresszes helyzeteket, ezek ugyanis növelhetik a lehetőségét annak, hogy újra fellépjen valami probléma.

Fejfájás és látászavar

A tünetegyüttes csupán a terhességek 8%-át érinti, azonban ezek 85%-a első terhesség. Ha tehát első babádat várod, és jelentkeznek nálad a panaszok, azonnal fordulj orvoshoz! Az erős fejfájás és a látómezőben megjelenő homályos foltok önmagukban a magas vérnyomás jelei is lehetnek, azonban terhesség idején a pre-eklampszia veszélye is felmerül. A pre-eklampszia magas vérnyomással jár, illetve a vizeletben fehérje jelenik meg, ami azt jelzi, hogy a terhesség a kelleténél jobban megterheli szívedet.

Ha nem fordulsz idejében orvoshoz, később eklampsziává is fejlődhet a probléma, ami olyan súlyos, eszméletvesztéssel járó görcsroham, hogy amennyiben jelentkezik, életben maradásod érdekében azonnal meg kell indítani a szülést. A pre-eklampszia ellen általában vérnyomáscsökkentő szereket írnak fel, azonban előfordulhat, hogy emiatt hamarabb el kell majd menned szülési szabadságra, az erőteljes fizikai és szellemi megterhelés ugyanis nem tesz jót vérnyomásodnak.

Láz

A testhőmérséklet megemelkedése a szervezet természetes védekező reakciója a kórokozók ellen. A várandósság ideje alatt azonban a legkisebb változások is komoly hatással lehetnek a babára nézve, ezért, ha felmegy a lázad, feltétlenül csillapítsd valamivel! Mivel a terhesség idején minden, amit beveszel, hatással van a picire is, jobb, ha a lehető legtermészetesebb megoldást választod. Aknázd ki a természet házipatikáját, és alkalmazz hűsítő borogatást vagy gyógynövényeket, mint a cickafark és a gyömbér.

Aspyrint és Algopyrint a terhesség ideje alatt is szedhetsz, azonban az is elengedhetetlen, hogy utánajárj, mi állhat a láz hátterében. Ha tartósan 38 fok fölé emelkedik testhőmérsékleted, az vetélést vagy maradandó fejlődési rendellenességeket okozhat, ezért nem árt, ha már akkor is cselekszel, ha határozott hőemelkedést tapasztalsz.

Nem mozog a baba

A pici első mozdulatait a 16-20. hét körül érezheted először, és ettől kezdve egészen, amíg világra nem jön, folyton mocorog és rugdos. A terhesség vége felé természetesen egyre kevesebb hely lesz neki pocakodban, ezért a mozdulatok erőssége változhat valamennyire, azonban naponta átlagosan legalább tíz mozdulatot mindvégig érzékelned kell. Ha arra lennél figyelmes, hogy az elmúlt jó pár órában feltűnően nyugalomban van a baba, és egy picit sem mocorog, azonnal keresd fel orvosod.

Ha ugyanis a baba abbahagyja a mozgást, az arra utalhat, hogy szívverése lassult, és valami komolyabb probléma van.

Ebben az esetben az orvos fél órán keresztül vizsgálja a baba szívverését, elképzelhető ugyanis, hogy nincs különösebb oka a mozdulatlanságnak, és minden rendben van gyermekeddel.

Ezt is szeretjük