Meddig egészséges dolgoznod, ha várandós vagy? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Árt, vagy sem várandósan a munka? Dr. Oláh Orsolya válaszolt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai feltételek mellett rengeteg munkahelyről szinte félnek elmenni a nők szülési szabadságra, attól tartva, hogy ez egyet jelent állásuk elvesztésével. Vannak olyanok is, akik azért dolgoznak a végsőkig még a várandósság alatt is, mert fontos számukra a karrierjük, vagy mert képtelenek - idézőjelesen - tétlenül ülni.

Bármiért is dönt úgy a kismama, hogy minél később akar szülési szabadságra menni, felmerül a kérdés, nem ártalmas-e a terhesség alatt, kiváltképp az utolsó hetekben a munka, hiszen mindez megterheléssel, stresszel járhat, ráadásul az amúgy is több pihenést igénylő kismama talán még inkább elfáradhat, mint várandóssága előtt.

Okozhat bajt a munka terhesen?

Arról, hogy okozhat-e problémát, ha valaki terhesen dolgozik, és mikor jön el az az időpont, hogy tanácsos inkább felhagyni vele egy időre, dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg.

- Árthat a munka a várandósság alatt?

- Egy szövődménymentes, alacsony kockázatú várandósság alatt nincs akadálya annak, hogy a kismama akár a munkahelyéről induljon a szülőszobára. Panaszmentesség esetén a sporthoz hasonlóan a munka is folytatható, mindaddig nem kell változtatni a mindennapi terhelésen, tevékenységen, amíg azt a kismama jól viseli - mondja a doktornő.

Válasza megnyugtató lehet a várandósok számára, hiszen e szerint a kismamák érzik, mikor megterhelő számukra a munka, és erre az időpontra tehető a munka felfüggesztésének optimális időpontja. Vannak azonban speciális esetek, amikor a munkát nem saját döntés alapján, hanem orvosi vélemény figyelembevételével tanácsos előbb abbahagyni.

- Mikor nem szabad  várandósan dolgozni?

- Bizonyos esetekben, például fenyegető koraszülés esetén, amikor idő előtti görcstevékenységet, vérzést észlelünk, természetesen kímélő életmódra, illetve pihenésre van szükség, mind fizikai, mind pszichés oldalról. Ilyenkor a kezelőorvos javasolja a táppénzre vételt, ezt megelőzően a panaszok súlyosságától függően kórházi megfigyelésre is szükség lehet - válaszolta dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük