5+2 egyszerű tipp, ha elapadna a tejed

Az etetés gyakran sírásba fullad, mert nincs elég tejed? Ismerd meg a legjobb természetes praktikákat, hogy ne legyen gondod a szoptatással!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a baba szopni szeretne, de nem sikerül a melledre venned, mert tejed elapadt, vagy nem elegendő, pillanatok alatt hangos sírásba torkollik az etetés. Hasonló helyzetben természetes, hogy te is a kétségbeesés szélére sodródsz. Sokszor azonban éppen ezek a lelki tényezők gátolják a tejtermelődést.

Ha emiatt áttérsz a tápszeres etetésre, annak megvan az a hátránya, hogy a pici többé akkor sem választja a cumisüveg helyett a melledet, ha újra beindul a tejtermelés. Mielőtt feladnád a természetes etetést, próbáld ki praktikáinkat, melyek megoldást jelenthetnek lelki gátlásaidra és a tejtermelés fokozására.

Nyugodt környezet

A stressz nagy hatással lehet gyermeked lelkiállapotára és a tejtermelésre is. Ha feszült vagy, a pici sírással reagál feldúlt lelkiállapotodra, amitől könnyen kerülhetsz olyan elkeseredett helyzetbe, hogy a tejed is elapadhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben meg is szűnik. Ha kiiktatod környezetedből a feszültségforrásokat, könnyen lehet, hogy tejed újra beindul, és gond nélkül szoptathatod a gyereket. Ha nem vagy kiegyensúlyozott kismama, próbáld felkutatni az okokat, és tegyél ellenük! Lehet, hogy csak többet kellene aludnod, illetve egy kicsit nem foglalkoznod semmivel. Nagy segítség, ha akad egy segítő kéz a háztartási munkában, de partnereddel való viszonyod harmóniája is sokat lendíthet a helyzeteden.

Szoptass gyakran!

Szoptasd a babát, amikor csak kéri a pici. Valahányszor éhesnek látod, tedd őt mellre nappal és éjjel egyaránt, azonban ne feledd, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal, amikor sír, meg kell etetned. Ha az egyik emlőt már teljesen kiürítette, de még éhes, ajánld fel neki a másik melledet is. A következő szoptatáskor azzal az oldallal kezdd, amelyikben előzőleg több tej maradt.

Vigyél rendszerességet életetekbe!

Fontos, hogy amikor szoptatsz, minden alkalommal hagyj időt mindkettőtöknek a ráhangolódásra. Élvezd a közösen eltöltött időt, a meghitt együttlétet, és semmi mással ne törődj. Ha sietve próbálod szoptatni gyermeked, előfordulhat, hogy amikor melledre veszed, csupán pár csepp előtej jut neki, amitől türelmetlenül sírni kezd, és többet nem kér enni.

Éppen ezért elengedhetetlen a nyugalmas együttlét: a legjobb hely a szoptatásra a hálószoba vagy a nappali egy csendes sarka, egy hintaszék vagy egy kényelmes heverő. Beszéld meg előre partnereddel vagy tapasztaltabb barátnőddel, hol szoptass, és jó előre kérd a családtól, hogy a szoptatás idejét tekintsék szentnek, vegyék úgy, hogy nem is vagy otthon. Ha pedig testvér is van a családban, ügyelj arra is, hogy a nagyobb gyerkőc ne érezze magát elhanyagolva. Sokat segít, ha ilyenkor valaki elviszi egy sétára vagy fagyira, és nem tőled várja a törődést.

Igyál sok folyadékot!

A megfelelő folyadékfogyasztás elősegíti a tejtermelést, annak azonban nincs értelme, hogy az egyébként ajánlotthoz képest jóval nagyobb mennyiségeket igyál. A cél mindössze a szomjúság csillapítása, hogy szervezeted kellőképpen hidratált legyen. Nincs bizonyíték arra, hogy a tejtermékek fogyasztásának bármilyen előnyös hatása lenne az egyszerű, vízalapú folyadékokkal szemben, úgyhogy igyál bátran olyasmit, amit egyébként is szeretsz. Ünnepnapokon pedig nem kell feltétlenül lemondanod a pohárköszöntőről, nagy ritkán egy pohár bor vagy pezsgő ugyanis a szoptatás ideje alatt már nem ártalmas.

Segítő kéz

Ebben az időszakban, amikor a lehető legtöbb időt kell a picivel töltened, és semmi másra nem jut időd, fontos, hogy mindig legyen melletted valaki, akivel megoszthatod a gondjaidat, aki tanácsot ad, és kisegít. Ne becsüld le a családi háttér biztonságát és tapasztaltabb rokonaid véleményét, ugyanis nagy szükséged lehet majd tippjeikre, amikor a pici csak sír, és nem érted, miért.

Akadnak nők, akik a dúlákra esküsznek, akik nem csak a szülés előtt, de utána is segítséget nyújtanak az újdonsült anyukáknak. Ha azonban nem engedheted meg magadnak ezt a szakszerű segítséget, támaszkodj bátran partneredre és a környezetedben élő emberekre. A biztonság, hogy valakit azonnal felhívhatsz, ha gond van, elengedhetetlen a harmonikus gyerekneveléshez. De akkor is jól jön majd a segítség, amikor a háromóránkénti etetéstől kimerülten végre álomba merülhetsz, miközben egy gondos kezű barátnő vagy rokon rendbe teszi a lakást.

Ne szégyellj segítséget kérni. Senki nem gondolja, hogy mindent egyedül kell csinálnod. Pároddal is értesd meg, hogy fontos, hogy nyugodt légy, és a gyerek gondozása bizony főállás, így ne legyen morcos, ha éppen nem várja terített asztal, amikor hazaér.

2 gyakorlati tanács
  • Nem csak a nyugalmas környezet számít! Ha minden igyekezeted ellenére továbbra sincs elegendő tejed, próbáld ki a Herbária Laktoherb teakeverékét. A különleges gyógynövényekből álló tea segíti a tejelválasztást, és megkönnyíti melleid kiürülését is.
  • A gyógynövények mellett a sör is jó hatással lehet a tejtermelésre: igyál alkoholmenteset, vagy válaszd az 1,4%-os Radlert.

Cikkünk a Miért sír a baba? című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük