Íme, a jelentkezési határidők: ne maradjatok le, ha fontos a gyerek jövője
Országszerte él az ingyenes lehetőség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szívesen vesznek részt az iskolán kívüli képzéseken a Mathias Corvinus Collegium diákjai, hiszen olyan témákkal foglalkoznak a kurzusokon, amelyekkel a hagyományos oktatási rendszerben nem találkoznak.

Tehetséges diákok számára a felső tagozattól kezdve a középiskolán át egészen az egyetem végéig nyújt komplex pályamodellt a 20 éve kiemelkedő képességű gyermekekkel foglalkozó intézmény. Az ingyenes képzések során nemcsak széles látókört, piacképes tudást kapnak a diákok, hanem egy kiváló közösségnek is a részesei lehetnek.

Fiatal Tehetség Program a felső tagozatosoknak

Új várossal bővítette képzései helyszínét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programja (FIT), így ősztől Miskolc, Szolnok, Pécs, Veszprém mellett már Budapesten is lehet jelentkezni a felső tagozatos diákokat megcélzó, hagyományos oktatást kiegészítő képzésre.

A Fiatal Tehetség Program nemcsak vidéken, de Budapesten is egyedülállónak számít. A teljesen ingyenes képzés különlegessége abban rejlik, hogy a diákok nonformális keretek között, hétvégi oktatási napokon, otthonos környezetben sajátítanak el a mindennapi élethez sok szállal kötődő témákat - mint például az egészségügyi és pénzügyi tudatosság, médiaismeretek vagy a robotika -, amelyekkel a hagyományos oktatási rendszerben nem találkoznak.

A képzés minden tanévben, városonként 25-25 résztvevővel indul, így idén szeptemberben a budapesti helyszínnel kibővülve már összesen 225 tehetséges FIT-es kisdiák lesz a képzési rendszerben.

"Kezdetben vidéken indítottuk a FIT Programot, mivel leginkább ott tűnt hiánypótlónak ez a képzési forma. Az első kampányidőszakunkat követően azonban rengeteg megkeresés érkezett hozzánk a fővárosból is, ami azt mutatta, hogy Budapesten is lenne igény a 'svédasztalos" jellegű tehetséggondozó oktatásra" - mondta Constantinovits Milán, az MCC FIT Program szakmai vezetője.

Dr. Kádár Annamária mesepszichológus, a program védnöke szerint a képzés előnye komplexitásában keresendő: amellett, hogy egy szemléletformáló tehetséggondozó oktatási formáról van szó, kiemelt figyelmet fordít a gyermekek saját motivációjának feltárására, egyéni kibontakozására úgy, hogy közben a szülőknek is segítséget nyújt a gyermekek fejlődésének támogatásában.

A következő tanévtől kezdődően már e-learning rendszer is indul, amely a képzési alkalmakhoz kapcsolódó anyagok otthoni, saját tempóban való elsajátítását támogatja. A különböző tematikákhoz fiatalos, kreatív vizuális megoldásokat tartalmazó oktatóvideók is a diákok rendelkezésére állnak majd, ezek pedig az egyéni tanulást segítik.

A FIT Program ez év tavaszán hozta létre Védnöki Testületét, amelynek tagjai olyan elismert hazai szaktekintélyek, akik egyetértenek a képzés célkitűzéseivel és társadalmi küldetéstudatával. A testület folyamatosan bővülő tagjai között találjuk dr. Bagdy Emőke professzort, aki a program fővédnöke, valamint a már említett dr. Kádár Annamária mesepszichológust, tehetségkutatót is.

Középiskolás program

A középiskolásoknál gyakran fejtörést okoz a pályaválasztás kérdése, amelyre az MCC Középiskolás Programja kiváló lehetőséget biztosít, hiszen a képzéseken a diákok több témába is betekintést nyerhetnek. A résztvevők elsősorban társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekkel foglalkozhatnak e-learninges keretek között.

A legnépszerűbb kurzusok a pszichológia, a jog vagy az íráskészség, de ezenkívül kommunikációs készségek fejlesztésére is lehetőség nyílik a hétvégi tréningek alkalmával, ahol prezentációs és érvelési technikákat, tanulási módszereket is elsajátítanak. Országos tekintetben is egyedülálló kezdeményezés, hogy a tananyagokhoz a diákok által közkedvelt videó blogok is tartoznak, amik a komoly szakmai tartalmakat közérthető és humoros formában fogalmazzák meg.

Egyetemi program

Az egyetemi program többlépcsős: az alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatókat is megszólítja. Bárki csatlakozhat, de ide kerülnek a diákok a középiskolás programból továbblépve. Különböző témák közül választhatnak a jelentkezők, amelyek mellett a képzés keretében lehetőségük van hazai és külföldi neves szaktekintélyek előadásait is meghallgatni.

Jelentkezési határidők

Fiatal Tehetség Program: A Fiatal Tehetség Program 2016 őszén induló tanévére már most elindult a toborzás, várják a tehetséges felső tagozatos diákok jelentkezését a képzés honlapján: www.mcc.hu/fit. A felvételi első hullámának sikere miatt a határidőt meghosszabbították szeptember 11-ig.

Középiskolás program: a felvételi határidőnek vége, de aki esetleg lemaradt volna a jelentkezésről, az augusztus 15-szeptember 4. között lévő pótjelentkezés időszakában még felvételizhet.

Egyetemi program: az eredeti felvételi határidőt a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják, így még július 3-ig várják a jelentkezőket.

Ezt is szeretjük