Mindennap a gyerek kezében van, pedig visszaveti a fejlődésben: a legtöbb szülő nem is sejti róla

Számos negatív hatása lehet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a technika fejlődése megállíthatatlan, és számos előnye van, korlátlan használata rendkívül káros hatással lehet a gyermekekre nézve. Az olyan kézi eszközök, mint a mobiltelefon, a tablet és az elektronikus játékok használata ugyanis ugrásszerűen megnövekedett körükben.

Kutatások alapján tíz olyan indokot gyűjtöttek össze, melyek azt támasztják alá, miért kellene eltiltani a 12 év alatti gyermekeket ezen eszközök használatától. Mégpedig azért, mert a technika túlzott igénybevétele nem várt következményekkel járhat.

Az agyi működés zavara

Kimutatták, hogy a technika túl fiatalon elkezdett használata - televízió, mobiltelefon, internet - összefüggésbe hozható a gyermekek figyelemhiányával. Továbbá a csökkent tanulási képesség és a túlzott mozgékonyság, vagyis a hiperaktivitás esetén is szerepet játszhat.

Késleltetett fejlődés

A technika használata háttérbe szorítja a gyerekek mozgásra való igényét, ami késleltetett fejlődést eredményezhet. Háromból egy gyereket fenyeget ez a veszély, mely a tanulmányi eredményt is negatívan befolyásolja. Ellenben ha mozognak, az a koncentrációs és tanulási képességükre egyaránt jó hatással van.

Az elhízás veszélye

Kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a szobájukban valamilyen technikai eszközt használnak, 30%-kal növekedett az elhízás gyakorisága. Sőt, a túlsúly miatt nemcsak a cukorbetegség, a korai stroke, hanem a várható élettartam rövidülésének veszélye is fenyegethet.

Súlyos alvásmegvonás

A szülők 75%-a engedélyezi, hogy gyermeke a szobájában használja a technika különböző vívmányait, míg 60%-uk nem is felügyeli, hogy ez miképpen történik. E tények ismeretében pedig korántsem meglepő, hogy a kilenc-tíz éves kor közötti gyermekek 75%-a számít kialvatlannak.

Mentális betegségek

A technika az olyan betegségek előfordulását is növeli, mint a szorongás, a depresszió vagy akár a bipoláris rendellenesség. Egy korábbi, 2007-es tanulmány szerint hat gyerek közül legalább egynél diagnosztizáltak mentális betegséget, és közülük volt olyan is, akit pszichotróp, azaz az ideg és elme állapotára ható gyógyszerekkel kezeltek.

Fokozott agresszió

Az erőszakos tartalom a gyermekek agresszivitásának kiváltásában is szerepet játszik. A médiának köszönhetően nemcsak a felnőttek, hanem ezen korosztály szintén ki van téve a televízióban látott fizikai és szexuális erőszaknak.

Digitális demencia

A demencia az értelmi képességek hanyatlását jelenti, ami nemcsak az időseket, hanem a technikának köszönhetően a gyermekeket szintén veszélyezteti. A túlzott médiatartalom ugyanis náluk figyelemzavart, csökkent koncentrációt okozhat.

Gyakori szenvedélybetegség

Azt is megállapították, hogy a 8-18 éves korosztályt tekintve 11 kiskorú közül egy már függ valamilyen technikai eszköztől. Mivel ezek elősegítik, hogy a gyerekek hamarabb leváljanak a szülőkről, a kötődés hiánya miatt a különböző eszközökhöz kezdenek el ragaszkodni.

Sugárzás kibocsátása

Még 2011 májusában a mobiltelefonokat és egyéb vezeték nélküli eszközöket a sugárzás kibocsátása miatt a lehetséges rákkeltők közé sorolták. Ugyanakkor a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a különböző anyagokra, mint a felnőttek. Ennek értelmében pedig a valószínűleg rákkeltő kategóriába történő átsorolás javaslatára került sor.

Tarthatatlan helyzet

Az a mód, melynek során a gyermekek a technikával párhuzamosan nevelkedtek és felnőttek, többé nem fenntartható. Ha továbbra is ellenőrizetlenül, szabályozatlanul használják a technika vívmányait, komoly gondok fenyegethetnek, pedig a gyermekek jelentik a jövőt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük