Fogadjon örökbe egyetemistát! - Spanyol megoldás a tandíjproblémára
Nem kell hazavinni, csak időnként utalni neki.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar szülők kétharmada azonban úgy érzi, hogy csak abban az esetben tudja majd finanszírozni a felsőfokú tanulmányokat, ha a gyermekük az államilag támogatott képzésre nyer felvételt - derül ki a Generali Biztosító közelmúltban készült felméréséből.

Bár az érintetteknek ez nem vigasz, a problémával a legkevésbé sincsenek egyedül. Nem jobb a helyzet például Spanyolországban sem - az ottaniak azonban egyedi, akár meghökkentőnek mondható módon igyekeznek orvosolni a bajt.

Havi 80-90 ezer forint

Míg egy gyerek havi ellátását 30-40 ezer forintra becsülik a szülők és a gyereket tervezők, ez az összeg 80-90 ezer forintra ugrik egy felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató esetén.

A középiskolás gyereket nevelő szülők számításai szerint - tandíj nélkül - a továbbtanulás átlagosan havi 80 ezer forint plusz költséget jelent majd a családnak, ezért az érintett szülők kétharmada most úgy érzi, hogy csak abban az esetben tudják finanszírozni gyermekeik felsőfokú tanulmányait, ha az államilag támogatott képzésre nyer felvételt.

Az egyetemi-főiskolai évek alatt a mindennapi megélhetéshez kapcsolódó költségekkel számolnak a legtöbben - 93%. A lista második helyén az utazási költség - 80% -, a harmadik helyen a felsőoktatási tandíj szerepel - 75%. A gyereket tervezők lényegesen nagyobb arányban számolnak albérleti díjjal és az albérlethez kapcsolódó rezsiköltségekkel, mint a gyermekkel már rendelkező szülők.

Így oldanák meg a spanyolok

Magyarország nincs egyedül a fenti problémával, egyebek mellett Spanyolországban is számos családnak okoznak fejfájást a továbbtanulással járó költségek. A spanyolok roppant innovatív, ám némiképp meglepő módon igyekeznek megoldást találni.

- Egyetemisták örökbefogadására buzdítanak a spanyol egyetemek, mert sok hallgatójuk nem tudja folytatni tanulmányait az emelkedő tandíjak és a csökkenő állami támogatás okán - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az örökbefogadás nem valódi, csupán a tandíjat vagy annak egy részét állhatja az adakozni vágyó, cserébe nem kap semmit. Az egyetemek azonban reménykednek, hogy így is lesz foganatja felhívásuknak és fontolóra vették, hogy jótékonysági pénzalapokat teremtsenek.

- Ahogy valaki támogathat egy harmadik világbeli gyermeket, úgy segíthet valaki Spanyolországban egy diákot hozzájárulva annak tandíjához - idézte a lap Adelaide de la Callét, a Malagai Egyetem dékánját.

Amiért droghoz nyúl

A jó körülmények között élő gyerekek és fiatalok sincsenek tökéletes biztonságban, például a kábítószerek csapdájába eshetnek. Tudj meg többet a témáról videónkból!

30 ezer hallgató van veszélyben

Spanyolországban a fiatalok körében a munkanélküliek hányada 56%-os, az egyetemek állami támogatását pedig 2010 óta 12,3%-kal - 350 milliárd forintos összeggel - megkurtították. Az állami egyetemek éves tandíja 680 és 1280 euró - 205-385 ezer forint - között van, a magánegyetemek jóval drágábban mérik a tudást. Júniusi adatok szerint mintegy 30 ezer egyetemi hallgatót fenyeget az, hogy adósságait nem tudja törleszteni, és ezért abba kell hagynia a tanulást.

Ezt is szeretjük