Jó döntés vízben szülni? Így látja a szülész-nőgyógyász

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük, mit érdemes tudni a vízben szülésről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség ideje alatt a leendő anyukáknak és apukáknak érdemes, és kell is tájékozódni, hol és milyen körülmények között kerül majd sor a szülésre. Ma már többféle választási lehetőség is adott, így például a vízben szülésé, amelyről dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

- Hol van lehetősége egy kismamának vízben szülni?

- Magyarországon szülészetre válogatja, hogy hol van lehetőség vízben vajúdni vagy szülni, így ha a kismamának erre van igénye, érdemes az intézményeknél még azelőtt tájékozódni a témában, hogy leteszi a voksot valamelyik kórház mellett.

A hagyományos szülés során a vajúdás álló, ülő vagy guggoló helyzetben, a szülés szülőszéken vagy szülőágyon zajlik. A vízben vajúdás vagy szülés alatt mindez kádban, vagy egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett gumimedencében történik.

Pozitívumok és negatívumok

A szülész-nőgyógyásszal elsősorban azt szerettük volna végigvenni, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak a vízben szülés mellett, illetve ellene, hiszen a leendő szülők számára ezek lehetnek a legfontosabb információk.

- Miért lehet jó döntés a vízben szülést választani?

- Azon kismamák szerint, akik ilyen tapasztalattal rendelkeznek, a kád, vagy a külföldön gyakran használt speciális gumimedence egy olyan személyes teret és zavartalan környezetet biztosít a szülés során, ami növeli a kismama biztonságérzetét. Ez fokozható például csendes háttérrel vagy tompított világítással, akár gyertyákkal.

A vízben való szülést támogató szakemberek és szervezetek szerint a víz több módon is könnyít a szülés folyamatán. A víz relaxáló, feszültségoldó hatása által a fájások rendszereződése és megfelelő erősségűvé válása könnyebben végbemegy. Könnyebb a megfelelő légzéstechnikát alkalmazni, aminek szerepe van a szülési fájdalmak csillapításában.

Elmondások szerint a vajúdás alatti mozgás, pozícióváltás és maga a kitolás is könnyebb a víz felhajtóerejének köszönhetően. A meleg víz ellazító hatásával rugalmasabbá válik a gát, és ritkábbak, illetve enyhébb fokúak a gátrepedések is.
Emellett azzal is érvelnek, hogy az újszülött számára is kellemesebb, megnyugtatóbb egy testhőmérsékletű vízbe érkezni a kilenc hónapja tartó magzatvízben úszkálás után - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Milyen negatívumok lehetnek a vízben szülésben?

- A kismamát feszélyezheti a meztelenség. Aki már eleve ilyen szülésre készül, sokszor hoz magával a szülőszobára egy fürdőruhafelsőt, ami segít abban, hogy a kismama könnyebben feloldódjon. Ugyanígy zavaró lehet, hogy kitolási szakban a fájások alatt nyomás közben széklet kerülhet a vízbe. Fontos, hogy a kismamát ez ne érje váratlanul, és már szülés előtt tájékoztassuk, hogy ez teljesen természetes, és a babát nem veszélyezteti.

Ami még negatívum lehet, hogy sürgős beavatkozás szükségessége esetén a kismamának hirtelen ki kell kelnie a vízből, ami kényelmetlenséget okozhat. Ha a kismamát erről is időben tájékoztatjuk, nem éri meglepetésként, és könnyebben együtt tud működni.

Ez utóbbit elkerülendő és a lehetséges szövődmények számának minimalizálása céljából a vízben szülésre a legtöbb intézményben csak komplikációmentes várandósság esetén van lehetőség.

Gyakori aggodalmak

A vízben szüléssel kapcsolatosan sok leendő szülőben hasonló kétségek ébrednek. Ezeket is igyekeztünk szakértőnk válaszaival eloszlatni.

- Nem árt meg a babának a víz, amibe érkezik?

- A vízben szülés népszerűbbé válásával párhuzamosan többekben vetődött fel kérdésként, hogy a meleg víz nem növeli-e a szülés alatti fertőzések kialakulását akár a kismamánál, akár az újszülöttnél. Az összehasonlító vizsgálatok ezt nem igazolták. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy szülés után a kád vagy a medence maximális tisztításon és fertőtlenítésen menjen keresztül, maga a víz is megfelelő tisztaságú legyen, több helyen fertőtlenítőt is tesznek bele, és ezekre a kritériumokra folyamatosan a legnagyobb hangsúlyt helyezzék.

A másik félelem a kismamák, kispapák részéről főleg az szokott lenni, hogy az újszülött a vízbe érkezve az első lélegzetvételkor nagy mennyiségű csapvizet lélegezhet be, ami szövődményekhez vezethet.

Szerencsére az újszülött a vízben nem vesz levegőt, az első lélegzetvételt nagyrészt a levegő és a hideg stimulálja, emellett a még meglévő búvárreflex is gátolja a víz alatti lélegzetvételt. Az oxigénhiányos állapot esetleg késztetheti arra az újszülöttet, hogy mégis a víz alatt vegye az első lélegzetet, de ez rendkívül ritka, és azok a tanulmányok, amelyek erről számoltak be, nem írtak le nagyobb arányban szövődményt ezt követően sem - mondta a szülész-nőgyógyász.

Változtatni mindig van mód

- Jó tudni, hogy nemcsak a vagy-vagy, hanem az és lehetősége is adott a kismamák számára, azaz a vízben és ágyon, illetve székben szülésé is, akár kombinált formában, akár abban az esetben, ha időközben a leendő anyuka érzi úgy, mégsem szeretné vízben folytatni a szülést.

- Létezik kombinált szülés, vagyis, hogy mindkét lehetőség, az ágy és a medence is adott?

- Természetesen kombinálható, sőt, általában jobban is halad a vajúdás, ha csak egy bizonyos mértékben kinyílt méhszájnál ül a vízbe a kismama. Több helyen a kitolási szakban nincs lehetőség a vízben maradásra, de bizonyos állapotok is megkövetelik a vízben szülés megszakítását, ilyen az erősebb vérzés, a fájásgyengeség vagy egy magzati szívhangeltérés, így ilyenkor is kombinálva történik az alkalmazás.

- Lehet, hogy valaki időközben meggondolja magát?

- A kismama is kérheti bármikor a vízből való kiszállást, ha kényelmetlen neki a helyzet. A kismama bármikor változtathat, ebben segítségére van mind a szülész-nőgyógyász, mind a szülésznő. Fontos, hogy folyamatosan biztonságban érezze magát, de ehhez szükség van arra, hogy a várandósság során tájékozódjon, és a szülésre már lehetőleg ne maradjanak benne kérdések.

Ezt is szeretjük