Szükség van-e az agyhártyagyulladás elleni védőoltásra?

A szakértő elárulja

Dr. Gyarmati Andrea segítségével tisztábban láthatod a problémát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakemberek között sincs teljes egyetértés abban, hogy szükséges-e beadatni a gyereknek az agyhártya elleni védőoltást.

A kérdés a tavaszi-nyári kullancsveszély beköszöntével ismét előtérbe került, hiszen a fertőzést ezek az élősdik is terjeszthetik. Dr. Gyarmati Andrea segítségével tisztábban fogsz látni - az alábbiakban egy aggódó anyuka levelére írt válaszát olvashatod.

Kedves Doktornő!

Vasárnap este láttam a tévében egy műsort az agyhártyagyulladásról, és nagyon megijesztett. Azt mondták, hogy a betegség megelőzésére szolgáló oltást minden gyereknek meg kellene kapnia. Beszéltek arról is, hogy a javasolt vakcinákat nem adatjuk be gyerekeinknek, pedig szükség lenne rá. Nekem van egy nyolc- és egy négyéves lányom. Ön mit tanácsol?

Üdvözlettel,
egy összezavarodott anyuka

Kedves Anyuka!

Először is tisztázzunk néhány kérdést. Ha jól értem, látott egy műsort a televízióban, ami megijesztette - nem csodálkozom, ezek a műsorok zömében azért készülnek, hogy a szülők megijedjenek.

A film az agyhártyagyulladásról szólt - ami valóban egyike a legijesztőbb kórképeknek. Nézzük meg először is azt, miről is van itt szó, hiszen ezáltal világossá fog válni, hogy milyen oltásról beszélünk, aminek beadásáról kellene döntést hozni.

Több lehetséges kórokozó, hasonló tünetek

Meningitis az orvosi neve annak a betegségnek, ami az agy-és gerincvelőt borító burkok gyulladásos betegsége.

A leghatékonyabb gyógyteák tavaszi gyerekbetegségek ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kórokok között a baktériumok és a vírusok állnak az első helyen, de protozoonok, gombák és férgek is megtalálhatók. A tünetek nagyon gyorsan, akár órák alatt képesek kialakulni, melyekre az úgynevezett meningeális izgalmi jelek, azaz a tarkókötöttség - merev tarkó -, a gyorsan mélyülő tudatzavar, a magas láz, a hányás jellemzőek. Már így leírva is elég rémisztő, pláne, ha hozzátesszük, mindez jó általános állapotban éri a gyereket, egy banális fül-orr gégészeti betegség szövődményeként.

Bármi is okozza a fertőzést, a tünetek nagyon hasonlóak, tehát magából a klinikai képből nem lehet a kórokozóra következtetni. Nem kevés ilyen kórokozó van, magyarul sok minden képes agyhártyagyulladást okozni.

Egy kis statisztika

Az a mondat tehát, hogy van egy olyan oltás, amit minden gyereknek meg kell kapnia, azért pontatlan, mert itt nagyon sok minden ellen kellene oltani nagy általánosságban. Nem önt akarom kritizálni, sőt, a műsor készítőit sem, ám a pongyola fogalmazás sajnos elég gyakran pánikot és félreinformáltságot eredményez. Nézzük a tényeket.

Az agyhártyagyulladás gyakorisága újszülött-csecsemőkorban a leggyakoribb, a statisztikai adatok szerint ezer gyerekből egy lesz beteg, míg ötéves kor fölött ez az arány százezerből 2,2-re változik. Tudom, hogy nagyon fontos a statisztika, de én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy ha az én gyerekem beteg, akkor az 100%, és ha nem, akkor is az, de az ellenkező oldalon.

Mint minden betegségnél, ebben az esetben is természetesen a megelőzés a leghatékonyabb. Ennek egyik része a védőoltás olyan kórokozók ellen, amelyek ellen hazánkban is hozzáférhető oltóanyag. Amennyiben a fertőzés már megtörtént, a beteg életkilátásai azon múlnak, hogy milyen hamar kap megfelelő kórházi ellátást. A betegség tünetei olyan alarmírozók, hogy szerencsére elég gyorsan orvoshoz kerül a gyerek. (…)

A leggyakoribb kórokozók

A sok kórokozó közül gyerekkorban a leggyakoribb kórokozók a Haemophilus influenzae, a Pneumococcus és a Meningococcus.

 

Mindhárom ellen létezik védőoltás. A legtöbb megbetegedést okozó Haemophilus influenzae ellen évek óta kötelező védőoltás van forgalomban. A Pneumococcus az ajánlott oltások közé tartozik, de kétéves korig ingyenes. Mindez nagyszerű dolog, hiszen, ha tényleg akkora a veszély, akkor a megelőzés a legjobb módszer.

A Menincgococcus ellen is létezik védőoltás, de ezért fizetni kell - orvos írja fel receptre, és az úgynevezett ajánlott vagy választható oltások között szerepel. Ennek sok oka lehet, nem tisztem eldönteni, mi, hiszen nem is értek hozzá, nem vagyok sem infektológus, sem epidemiológus, vagyis olyan valaki, aki a fertőzésekkel és a járványokkal foglalkozik. (…)

Egyéni elbírálás

Kedves Anyuka! Nehéz úgy tanácsot adnom, hogy érzelmileg kívül maradjak. Nem ismerem a körülményeiket sem, a gyerekeket sem. Gyakori betegségek, gyengébb immunrendszer esetén az igen mellett szavaznék. Van azonban egy kétségem - ha valóban akkora a veszély, miért függ ez a szülők pénztárcájától Minden esetben azt szoktam mondani, az egyéni elbírálás a megfelelő hozzáállás.

Ha a hírek arról számolnak be, hogy járványügyi helyzet van - volt ilyen néhány éve, egy laktanyából induló Meningococcus-fertőzésről volt akkor szó -, mindenképpen be kell adni az oltást. Szerencsére ilyenről most nincs szó.

Lehet, hogy nagyon megorrol rám a szakma, különösen azok, akik a mindent adjunk be mellett kardoskodnak, de akkor sem tudok még így, nyilvánosan sem mást mondani, mint amit helyesnek vélek.

Dr. Gyarmati Andrea

Ha még több tanácsot olvasnál Gyarmati Andreától, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints a doktornő oldalára.

Ezt is szeretjük