Szorongás, nem rosszkedv: gyerekeknél erre kell figyelni a pszichológus szerint
Holló Melinda klinikai szakpszichológus válaszolt.

kisfiu
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő mindig mosolyogni szeretné látni gyermekét, de mint mindenkinél, sajnos esetükben is előfordulnak borúsabb hangulatú napok, és bizony lehetnek problémáik is. Utóbbit sokan nem is feltételeznék, gondolván, mi baja lehet, hiszen a gyerek, még túl kicsi ehhez - pedig óriási hiba elbagatellizálni az őt nyomasztó gondokat, különösen, ha az már szorongást idéz elő benne. Fontos felelősségteljes módon különbséget tenni egyszerű rossz nap és szorongás közt.

Holló Melinda klinikai szakpszichológust arról kérdeztük, szülőként mire kell felfigyelni, mik a gyermekkori szorongás tünetei, és hogyan érdemes kezelni a helyzetet.

Szorongás gyerekkorban

- Milyen viselkedésbeli jelei lehetnek a szorongásnak egy gyereken? Természetesen a szorongás kiváltó okától is függhet, de vannak általános jelek? Mire kell felfigyelni? 
- A szorongás jelei életkortól és a szorongást okozó helyzet súlyosságától függően nagyon változóak lehetnek. Beszélhetünk csak egy-egy helyzetben megjelenő "szituatív szorongásról", amikor a gyermek számára kényelmetlen vagy feszültséget okozó helyzet elmúltával, mint például egy idegen helyzet, a szorongás jelei is elmúlnak. Ezek a jelek lehetnek a gyermek megszokott viselkedésének és reakcióinak feltűnő megváltozásai: visszahúzódás, elbújás vagy épp fokozott szereplésigény, az aktivitásának hirtelen megváltozása, a beszédkésztetés fokozódása vagy épp teljes elcsendesedés.

- Mi válthat ki szorongást?
- A leggyakrabban a gyermek életét közvetlenül meghatározó tényezők megváltozása, illetve kedvezőtlen alakulása válthat ki szorongást: ilyen változás lehet a család lakóhelyének megváltozása, a megszokott, biztonságot jelentő napi ritmus és napirend felborulása, a család életét érintő alapvető változások - testvér születése, nagyszülők elvesztése -, életkorral együtt járó normatív változások - óvoda-vagy iskolakezdés.

A legtöbb esetben szorongást okoznak a szülők kapcsolatában megjelenő, a gyermek szempontjából a család együtt maradását fenyegető érzelmi vagy kapcsolati változások is. Továbbá a gyermek elhanyagolása, fizikai vagy szexuális bántalmazása minden esetben súlyos szorongásos tüneteket és a gyermek érzelmi fejlődésének jelentős megakadását hozza magával - válaszolta Holló Melinda. 

- Mit lehet tenni, ha a gyerek nem mondja el, mi a baj? 
- Egyrészt a gyermek nem biztos, hogy nem akarja, lehetséges, hogy - életkorától és érzelmi érettségétől függően - el sem tudja mondani, meg sem tudja pontosan fogalmazni, hogy mi a konkrét problémája. Másrészt azt gondolom, hogy a szülő önvádló, önmarcangoló gondolatai a legritkább esetben segítenek; ilyenkor a szülőt intenzív érzései, azaz a saját szorongása akadályozhatja abban, hogy a gyermek érzelmi állapotát megfelelően érzékelje, vagy arra megfelelően reagáljon.

- Mi a helyes szülői reakció?
- A gyermek felé nyitott, érzékeny és odaforduló szülői attitűd sok esetben segíthet. Ha ez meg tud valósulni, illetve ha a szülő követi a gyermekben történő érzelmi változásokat és a gyermek mindennapjaiban történő akár kisebb változásokat is, lehetséges, hogy ő maga is megtalálja azt az okot, ami a gyermek számára érzelmi megterhelést jelentett.

Ezt is szeretjük