15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatsz
A baba egészsége fontosabb, mint az ínycsiklandozó ételek. Tudd meg, mi mindenről kell lemondanod a szoptatás idején!

Dia

 	Alkohol 	Az alkohol bekerül az anyatejbe, és a kisbaba is kap belőle, ha kevesebb is jut el hozzá, mint amennyit elfogyasztasz. Egy gyenge, illetve alkoholmentes sört azonban nyugodtan ihatsz tejtermelést fokozó hatása miatt.

Alkohol

Az alkohol bekerül az anyatejbe, és a kisbaba is kap belőle, ha kevesebb is jut el hozzá, mint amennyit elfogyasztasz. Egy gyenge, illetve alkoholmentes sört azonban nyugodtan ihatsz tejtermelést fokozó hatása miatt.

Dia

 	Édesítőszer 	A szacharin könnyedén bejut az anyatejbe. Mivel egyelőre nem ismerjük hosszabb távú, káros hatásait, jobb, ha kerülöd. Az aszpartám nehezebben oldódik bele az anyatejbe, de mivel köztudottan rákkeltő hatású, jobb, ha ezt is mellőzöd, amíg szoptatsz.

Édesítőszer

A szacharin könnyedén bejut az anyatejbe. Mivel egyelőre nem ismerjük hosszabb távú, káros hatásait, jobb, ha kerülöd. Az aszpartám nehezebben oldódik bele az anyatejbe, de mivel köztudottan rákkeltő hatású, jobb, ha ezt is mellőzöd, amíg szoptatsz.

Dia

ZöldségekBánj óvatosan a zöldségekkel, a különféle rovarirtószerek ugyanis megtapadhatnak a héjukon. Lehetőség szerint csak bio terméket vásárolj, de legalábbis pucolj meg mindent, amit megeszel.

Zöldségek

Bánj óvatosan a zöldségekkel, a különféle rovarirtószerek ugyanis megtapadhatnak a héjukon. Lehetőség szerint csak bio terméket vásárolj, de legalábbis pucolj meg mindent, amit megeszel.

Dia

 	Konzervek 	A babák szervezete sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Jó, ha a szoptatás ideje alatt kerülöd a tartósítószert tartalmazó instant ételeket és a konzerveket, ezek ugyanis számos ártalmas anyagot tartalmaznak.

Konzervek

A babák szervezete sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Jó, ha a szoptatás ideje alatt kerülöd a tartósítószert tartalmazó instant ételeket és a konzerveket, ezek ugyanis számos ártalmas anyagot tartalmaznak.

Dia

Savas gyümölcsökA savas gyümölcsök gyakran okozhatnak gyomorbántalmat a piciknél. Ha gyermeked érzékeny gyomrú, könnyen lehet, hogy a citrusféléket és a meggyet is kerülnöd kell, hiszen gyomorégést kaphat tőlük.

Savas gyümölcsök

A savas gyümölcsök gyakran okozhatnak gyomorbántalmat a piciknél. Ha gyermeked érzékeny gyomrú, könnyen lehet, hogy a citrusféléket és a meggyet is kerülnöd kell, hiszen gyomorégést kaphat tőlük.

Dia

 	Fűszerek 	Az erőteljes ízű fűszerek, mint a fahéj vagy a curry módosíthatják az anyatej ízét, de hasonló hatása van a fokhagymának is. Ha fogyasztásuk után a pici nem akar szopni, részesítsd előnyben az enyhébb ízeket.

Fűszerek

Az erőteljes ízű fűszerek, mint a fahéj vagy a curry módosíthatják az anyatej ízét, de hasonló hatása van a fokhagymának is. Ha fogyasztásuk után a pici nem akar szopni, részesítsd előnyben az enyhébb ízeket.

Dia

Rostos ételekA szoptatás ideje alatt jobb, ha a rendkívül egészséges, teljes kiőrlésű péksüteményekről és a fokozott rosttartalmú ételekről is lemondasz. Ezek az ételek sok más táplálékhoz hasonlóan gyomorpanaszokat okozhatnak a babánál.

Rostos ételek

A szoptatás ideje alatt jobb, ha a rendkívül egészséges, teljes kiőrlésű péksüteményekről és a fokozott rosttartalmú ételekről is lemondasz. Ezek az ételek sok más táplálékhoz hasonlóan gyomorpanaszokat okozhatnak a babánál.

Dia

 	Gyógynövények 	Az orvossághoz hasonlóan a gyógynövények hatóanyagai is belekerülnek az anyatejbe. Nagyobb adagban még az olyan gyógynövények is, mint a görögszéna komoly hatással lehetnek a pici vérnyomására és pulzusára. A növényt tejtermelést fokozó hatása miatt sokszor ajánlják, de bánj vele óvatosan.

Gyógynövények

Az orvossághoz hasonlóan a gyógynövények hatóanyagai is belekerülnek az anyatejbe. Nagyobb adagban még az olyan gyógynövények is, mint a görögszéna komoly hatással lehetnek a pici vérnyomására és pulzusára. A növényt tejtermelést fokozó hatása miatt sokszor ajánlják, de bánj vele óvatosan.

Dia

HalA halfélékra ugyanaz érvényes a szoptatás alatt, mint várandósság idején. Magas higanytartalma miatt kerüld a cápa, a kardhal és a királymakréla húsát. Tonhalból a heti limit 20 dkg, de lazacból se fogyassz 40 dkg-nál többet.

Hal

A halfélékra ugyanaz érvényes a szoptatás alatt, mint várandósság idején. Magas higanytartalma miatt kerüld a cápa, a kardhal és a királymakréla húsát. Tonhalból a heti limit 20 dkg, de lazacból se fogyassz 40 dkg-nál többet.

Dia

Puffasztó zöldségek
            Mialatt szoptatsz, feltétlenül kerüld a legendás k-s zöldségek listáját. Ezek ugyanis felpuffaszthatják a babát, erős hasfájást okozva neki. A karfiol, a káposzta és a karalábé mellett kerüld a babot és a borsót is. Nem, minden babánál okozhatnak panaszokat, de ha szoptatás után pocakfájdalomról van szó, ezek a leggyakoribb bűnösök.

Puffasztó zöldségek

Mialatt szoptatsz, feltétlenül kerüld a legendás k-s zöldségek listáját. Ezek ugyanis felpuffaszthatják a babát, erős hasfájást okozva neki. A karfiol, a káposzta és a karalábé mellett kerüld a babot és a borsót is. Nem, minden babánál okozhatnak panaszokat, de ha szoptatás után pocakfájdalomról van szó, ezek a leggyakoribb bűnösök.

Dia

CigarettaA dohány számos mérgező anyagot tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és végül az anyatejbe is. Az erős dohányzás csökkenti a tejkiválasztást is, és hányást, hasmenést okozhat a babánál.

Cigaretta

A dohány számos mérgező anyagot tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és végül az anyatejbe is. Az erős dohányzás csökkenti a tejkiválasztást is, és hányást, hasmenést okozhat a babánál.

Dia

 	Apró magvas gyümölcsök 	Az apró magvas bogyós gyümölcsök egyes zöldségfélékhez hasonlóan felpuffaszthatják a babát. Jobb, ha a szoptatás idején nem fogyasztasz epret, málnát és szedret.

Apró magvas gyümölcsök

Az apró magvas bogyós gyümölcsök egyes zöldségfélékhez hasonlóan felpuffaszthatják a babát. Jobb, ha a szoptatás idején nem fogyasztasz epret, málnát és szedret.

Dia

Zsíros húsokAzok a növényvédő szerek és egyéb káros anyagok, amiket az állatok táplálékukkal felvesznek, a zsírjukban és belső szerveikben halmozódnak fel. Éppen ezért a májat, vesét és velőt teljesen iktasd ki étrendedből, a zsíros húsokat pedig cseréld sovány baromfihúsra.

Zsíros húsok

Azok a növényvédő szerek és egyéb káros anyagok, amiket az állatok táplálékukkal felvesznek, a zsírjukban és belső szerveikben halmozódnak fel. Éppen ezért a májat, vesét és velőt teljesen iktasd ki étrendedből, a zsíros húsokat pedig cseréld sovány baromfihúsra.

Dia

KávéNapi egy-két csésze kávé, tea vagy kóla nem árt se a babának, se neked. Többet azonban semmiképpen ne fogyassz, a koffein a csecsemőnél ugyanis akár refluxot is okozhat.

Kávé

Napi egy-két csésze kávé, tea vagy kóla nem árt se a babának, se neked. Többet azonban semmiképpen ne fogyassz, a koffein a csecsemőnél ugyanis akár refluxot is okozhat.

Dia

 	Csípős ételek 	Az erős ételek is hatással vannak az anyatejre, és korántsem biztos, hogy a pici is ugyanannyira rajong a csípősért, mint te. Ha kipróbálod, és nincs ellene kifogása, akkor továbbra is fogyaszthatod, de ha nem akar szopni, vagy fáj tőle a hasa, akkor féléves koráig ne fogyassz csípőset.

Csípős ételek

Az erős ételek is hatással vannak az anyatejre, és korántsem biztos, hogy a pici is ugyanannyira rajong a csípősért, mint te. Ha kipróbálod, és nincs ellene kifogása, akkor továbbra is fogyaszthatod, de ha nem akar szopni, vagy fáj tőle a hasa, akkor féléves koráig ne fogyassz csípőset.

Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: