Csökkenti a stresszt, erősíti a kötődést, és ingyen van: ezért nagyon fontos sok időt szabadban tölteni
Ideje a természetben töltött minőségi időt prioritásként kezelni.

GettyImages-1287936918
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokaknak ismerős lehet a következő szituáció: késő délután van, vacsorát kell csinálni, a gyerekek nyüzsögnek, hangoskodnak, és mindenki feszült. Ez sokszor összefügg azzal, hogy a család nem volt kint egész nap, és mindenki elkezdi kicsit bezárva érezni magát.

Sok szülő természetes reakciója, hogy kiereszti a gyerekeket, hogy kiszaladják magukból energiáikat. Amíg kint játszanak, a felnőttek nyugodtan elkészíthetik a vacsorát, és erre néha szükség is van. Ez rövid távon jó stratégia lehet, de a család egészének jót tesz, ha időről időre közösen is minőségi időt töltenek a szabadban.

Fontos a szabadban lenni a gyerekkel

A közös időtöltés a szabadban erősíti a családi kötelékeket. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mindennap szüksége lenne arra, hogy kint legyen. Ez nem hangzik bonyolultnak, de a valóság az, hogy sokszor annyi pont van egy szülő teendőinek listáján, hogy hajlamos azt hinni, hogy a kint töltött idő csak a gyermeke számára hasznos vagy szükséges.

GettyImages-1226918454
Fotó: Marko Geber / Getty Images Hungary

A felnőttek ezt inkább "jó, ha van" időtöltésnek fogják fel, nem prioritásnak. Jó esetben beiktatnak egy gyors sétát a háztömb körül, ami egy kellemes dolog, de ha ez az egyetlen időtöltés a szabadban, amit a szülő átél, elmulasztja annak a lehetőségét, hogy még szorosabbá tegye a kötődést csemetéivel.

Egy természetben töltött nap után nem véletlenül érez sok család szívből jövő megelégedettséget. Az ember kisimul, jókedvűvé válik, és könnyen kapcsolódik gyerekeivel játékos módon, csak a móka kedvéért, magáért a tevékenység öröméért. A gyerekek is érzékelik a különbséget. Nem akarják, hogy vége legyen a napnak, és még egy kimozdulásért fohászkodnak a nagyon közeli jövőben.

Mi teszi ezeket a pillanatokat olyan különlegessé és emlékezetessé? Mert a játékon és a természeten keresztül sokkal közelebb kerülhetnek az emberek. A jelenben lehetnek elvárások nélkül, és megengedik maguknak, hogy pozitív érzések áramoljanak köztük. Képzeld csak el, mi történne, ha mindennap megélnéd ezeket az érzéseket! 

A jó hír az, hogy ezt megteheted. Természetesen nem mindenhol könnyű, nagyvárosokban előfordulhat, hogy valamivel hosszabb utat kell tenni a természetbe - de ha nincs is idő elmenni a hegyekbe, az erdőbe vagy a Duna-partra, egy kellemes park is elérhetővé teszi a felsorolt előnyöket.

Az első és legfontosabb, hogy prioritássá tegye az ember a kinti minőségi időt. A felnőtt példa a gyerek számára, és hogyha a szülő örömmel tölti kint az idejét, a gyerekek is szívesebben mennek vele.

Érdemes megfontolni, hogy a család tagjai hagyják otthon mobiljaikat ezekben a fontos percekben. Sok szülő a parkban csak hagyja a gyerekeit játszani, beszélget szomszédaival, vagy a telefonján intéz valamit, ami viszont nem számít minőségi együttlétnek. Amikor a kapcsolódás és a pillanat megélése a cél, a legjobb, ha a felnőtt is részt vesz a játékban.

A séta egy nagyon jó és kézenfekvő lehetőség. Különösen a nagyobb gyerekekkel, hiszen a parkban való játék náluk már mindig nem opció. De sokat jelenthet, ha időt szakítotok rá, hogy elmenjetek egy jóleső közös sétára a környéken.

Ha a természet a háttérhangja egy komoly beszélgetésnek, jobban jelen tudnak lenni a benne részt vevők, és jó hallgatóságnak lenni is egyszerűbb. Könnyebb egy ítélkezés nélküli helyet teremteni a tinédzserek számára is, ami megkönnyíti nekik, hogy kiöntsék a lelküket.

Akik extrovertáltak, és fontos számukra az adrenalin, azoknak érdemes közös kalandokban gondolkodniuk. Ez lehet hegymászás, túrázás, kenuzás, biciklitúra, síelés vagy kempingezés. A természet jelenléte több teret enged az emberek közti kapcsolódásnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit mond a tudomány?

Több tanulmány is kimutatta, hogy mikor az emberek több időt töltenek kint, kevésbé stresszesek. Olyan vizsgálatok is készültek, amelyek szemléltetik a természet erejét, és bebizonyítják, milyen jó hatással van a családi kapcsolatokra és az egészségre.

Az is biztos, hogy ha egy szülő kevésbé stresszes, a gyermekével is jobban fogja érezni magát, és ez jó hatással van a kapcsolatra, illetve a gyermek is nyugodtabb lesz tőle.

Ha legközelebb bezárva érzed magad a nap végén, akkor vegyél erőt, húzd fel a cipőt vagy a csizmát, és menj ki játszani a gyerekkel. Aztán figyeld meg, hogyan változik a hangulatotok a házba visszatérve negyedórával később, és a vacsorát azután készítsd el! Valószínűleg az egész család mosolyogva és kimelegedve fog asztalhoz ülni, jó érzésekkel a közösen eltöltött időtől, és máris mindenki jobban rá van hangolódva egy családi beszélgetésre.

8 gyönyörű bringás túraútvonal a főváros környékén, ami gyerekkel is járható

A hétvégén irány a természet: a kerékpáros kirándulás gyerekkel is jó móka.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük