6 ezer forint ajándék az államtól
Már iskolásnak is nyitható Start-számla
Már az iskolásoknak is lehet Babakötvénye, kedvező feltételek segítik az életkezdést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már az iskolásoknak is lehet Babakötvénye a 2012. október 1-jével megváltozott szabályok alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium - NGM az MTI-vel.

10%-os állami támogatás

A  fiatalok életkezdési támogatására és a Start-számlára - azaz a Babakötvényre - vonatkozó új szabályok szerint a 2006. január 1. előtt született gyermekek, praktikusan a 7-18 éves korosztály javára is lehet Start-számlát nyitni, így a szülők, illetve a gyermek törvényes képviselője vagy más hozzátartozók az idősebb gyermekek önálló életkezdéséhez is hozzájárulhatnak, megkezdhetik számukra a takarékoskodást - hívta fel a figyelmet az NGM.

A fiatalok életkezdéséhez az állam is hozzájárul, hiszen a gyermek javára a Start-számlára történő befizetések után az összeg 10%-ának megfelelő, legfeljebb azonban évi 6 ezer forint állami támogatás jár. Ezen túl a Start-számlán található összegek befektetéséből származó jövedelem adómentes. Változatlan az a szabály, amely szerint a 2006. január 1-jén vagy azt követően született gyermekek jogosultak 42 500 forint kezdő állami támogatásra is - közölte az NGM.

A Magyar Államkincstárnál lehet nyitni

A Start-számla megnyitása 2012. október 1-jétől kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehetséges, ahol a Start-számla vezetése díjtalan. A korábban hitelintézeteknél, befektetési szolgáltatóknál megnyitott Start-számlák változatlan formában fennmaradhatnak, vagy átvihetőek a kincstárhoz. Más számlavezetők a Start-számla éves átlagos állománya legfeljebb 1%-ának megfelelő díjat számíthatnak fel.

Egyszerűbb ügyintézés

További könnyebbségek, hogy a gyermek számára nem csak a szülők, hanem más hozzátartozók is nyithatnak Start-számlát, a számlára történő befizetések összegének felső korlátja megszűnt, illetve nem szükséges előzetesen beszerezni a korábbi előírások szerinti, családi pótlék folyósításáról szóló igazolást sem - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tanulás legalább olyan fontos, mint a pénz

Természetesen nagyban megkönnyíti a gyerek dolgát, ha felcseperedve nem egy fillér nélkül indul neki az életnek - ám legalább ennyit nyomnak a latban a megszerzett ismeretek is. Ha ezek elsajátítása nehézséget okoz a gyerkőc számára, elképzelhető, hogy valamilyen részképességzavar áll a háttérben. Tudj meg többet a témáról videónkból!

A Világgazdaság című gazdasági napilap keddi számában írt arról, hogy  az elmúlt hét év alatt 20 milliárd forint megtakarítást helyeztek el a szülők a Start-számlákra, amelyeket immár csak a Magyar Államkincstárnál nyithatnak.

Ezt is szeretjük